avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Impozit cesiune parti sociale
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Impozit cesiune parti sociale

Probabil ca a mai fost pus in discutie acest subiect, dar am incercat sa aflu de la administratiile financiare de sector care este valoarea impozitului in cazul cesiunii de parti sociale. La sectoarele 2 si 6 mi-au spus ca este de 16% din valoarea contractului de cesiune (- capitalul social), iar la 1 si 3 ca este de 16% din valoarea partilor sociale detinute de asociatii care detin partile sociale de mai putin de 365 de zile si de 1% pentru cei care detin partile sociale de mai mult de 365 zile. Stie cineva care este varianta corecta?
Cel mai recent răspuns: iinside , utilizator 16:47, 27 Noiembrie 2009
Nici una, nici alta.
1. Contractul de imprumut intre dvs. ca fost asociat si noul asociat, nu se poate face pentru ca nu corespunde adevarului. Dvs. nu-l imprumutati pe el. Dvs. ati imprumutat firma.
2. Contract de vanzare-cumparare? Ce se vinde ce se cumpara?
Repet, discutam aici de imprumutul pe care l-ati acordat firmei (dovada o reprezinta dispozitiile de incasare) si nu de vanzarea partilor sociale care este o cu totul alta poveste.
Chiar daca iesiti din firma, va pierdeti calitatea de asociat, dar ramaneti cu aceea de creditor.
Pentru a fi sigur ca va veti recupera banii, puteti sa incheiati o intelegere scrisa cu noul asociat (ca reprezentant al firmei) in care acesta sa se oblige sa faca toate demersurile necesare pentru ca intr-un anumit termen sa va recuperati banii. Dar aici las juristii sa se pronunte pentru ca este domeniul lor.
Andreea Lisievici a scris:

Nu pot sa spun ca inteleg... avocatul nu are nicio legatura cu validitatea contractului. Actul e "la fel de" valabil si semnat numai de parti. Cred ca ceea ce v-ar trebui ar fi o clauza in contract prin care transferul partilor sociale sa opereze numai la momentul virarii efective a banilor. Plata si deci si transferul poate fi dovedita cu ordinul de plata sau cu o declaratie a vanzatorului (anexa la contract) ca a primit banii.


Mai bine spus pact comisoriu de grdul IV - Cod Civil
Va solicit urmatoarea consiliere. Am de achizitionat un SRL. Am stabilit impreuna cu fostii sociatii un pret pentru tranzactie care sa acopere activele, marfa, investitia lor in amenajare, etc de 20.000 Euro. Din cate inteleg din discutia de mai sus contractul de cesiune a partilor sociale ar fi bine sa-l intocmesc la valoarea declarata a capitalului social al SRL-uli - si anume 1000 lei, altfel voi fi nevoit sa platesc un impozit de 3158 Euro (16% din 20.000 Euro - 1000 lei). Corect? Ce se intampla in cazul in care avocata a uitat as mentioneze acest impozit, motivand ca trebuia sa stim noi? Avem cum sa refacem contractul de cesiune?
Nu este obligatoriu de mentionat impozitul este dispozitie legala, contreaza cine il achita, in consecinta nu trebuie refacut contractul de cesiune, decit daca nu a produs efecte juridice .
A reveni asupra contractului de cesiune ar insemna sa gasiti alte solutii pentru diferenta de bani, deci atentie .
La intocmirea unui contract de cesiune, care este de fapt un contract de vinzare de parti social/actiuni.
INTOTDEAUNA se intreaba care este PRETUL.
Sa nu intrebi care este pretul este ca si cum ai face un contract de inchiriere si sa nu intrebi care este CHIRIA.

Poti sa refaci contractul de cesiune fara nici o problema.
Contractul de cesiune este un act sub semnatura privata.
Pur si simplu rupi toate exemplarele contractului vechi si le inlocuiesti cu cel nou.

Dar nu scapi de impozit daca declari valoarea reala. Impozitul l-ai calculat bine.

Alberto Kurtyan

Alte discuții în legătură

Urgent despre cesiune parti sociale andr_georgi andr_georgi Vreau sa cumpar toate partile sociale a unei societati comerciale care are capitalul social 200 lei. Dar in realitate eu cumpar aceste parti sociale cu o ... (vezi toată discuția)
Procedura vanzare parti sociale grandanat grandanat Speta: Societate comerciala SRL, 2 asociati 50-50. Care e procedura de transfer a partilor sociale de la un asociat la celalalt? Practic cesionarea a jumatate ... (vezi toată discuția)
Tva transfer parti sociale matmih matmih Buna ziua, Am o nelamurire asupra necesitatii includerii TVA in pretul de achizitie a tuturor partilor sociale detinute la o societate. Codul fiscal nu prea ... (vezi toată discuția)