avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor

O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% dintre proprietari avand montate repartitoare de costuri.
Contractul a expirat , ocazie cu care s-a pus problema reinoirii lui, dar acum a aparut o problema: 30% dintre proprietari nu mai doresc reiinoirea contractului, preferand calculul caldurii la suprafata utila.
In lege ordinul ANRSC se precizeaza procentul de 80% pentru montarea repartitoarelor. In baza acestui procent, se poate renunta la reinnoirea contractului, sau conform legii 230 trebuie majoritate simpla pentru adoptarea unei hotarari , implicit privind contractul de repartizare a caldurii in baza indicatiilor repartitoarelor de costuri??
Cel mai recent răspuns: calineanu , utilizator 16:46, 21 Februarie 2012
La trei blocuri pe care le stiu contractele sunt facute pe 10 ani.
Oricum, daca 30% din bloc renunta, iarna urmatoare se vor intoarce la repartitoare pentru ca vor plati de o sa-i usture la buzunare si astfel o sa iasa intr-o mare pierdere pentru ca vor plati de doua montarea repartitoarelor.
Din proprie experienta va spun ca repartitoarele sunt pentru oamenii saraci, care doresc sa inchida robinetii. Nicidecum aceste aparate nu au fost aduse in Romania pentru a limita risipa caldurii. Intr-o tara care a suferit de frig ani de-a randul, este cel putin bizar ca societatea accepta intoarcerea la regimul de frig si intuneric.
Cel mai important aspect, trebuie sa fiti de acord, il reprezinta faptul ca inchiderea caloriferelor intr-un apartament influenteaza si deranjeaza confortul vecinilor (apartamentele nu au fost izolate intre ele, ci doar exterior). Daca inchiderea sau reducerea consumului apei sau a curentului electric nu afecteaza nici unul dintre vecinii din condominiu, altfel se pune problema cand unii locatari, din cauza veniturilor subtiri, inchid efectiv caloriferele: peretii lor se racesc, astfel incat caldura din apartamentele invecinate se transfera acestora.
Mai mult, sistemul de distributie interna se dezechilibreaza hidraulic, acest dezechilibru avand ca urmare o crestere nejustificata a unitatilor "masurate" pe caloriferele ramase deschise. Ce obtinem ? Un vecin care detine un apartament cu 4 camere in care stau doua persoane cu venituri modeste mentin caloriferele inchise, eventual unul in camera in care dorm. De unde le vine caldura ?? Daca acestia ar avea peretii doar cu vecinatati externe, totul ar fi OK, nimeni nu s-ar plange, ii priveste daca stau in frig, daca isi distrug peretii (igrasie), daca isi pun sanatatea in pericol. Ce fac vecinii lui care au copii ? Deschid caloriferele, normal, INSA AU CALDURA MAI PUTINA DECAT TREBUIE ! SI : PLATESC MAI MULT DECAT TREBUIE !!
Cum sa acceptam sa redistribuim cheltuielile cu caldura in functie de niste aparate care au erori si de la o carpa uda/umeda lasata pe calorifer !? Sau o perdea care acopera caloriferul, etc ...
Suntem penibili ca am reusit sa dezbinam. Si toate astea pe banii proprii! Daca statul roman, prin guvernantii ei - care ne dezamagesc in fiecare zi de 20 de ani incoace - ar fi pus interesul romanului de rand mai presus de interesul personal, atunci banii Uniunii Europene ar fi refacut conductele putrezite prin subsoluri dar si in canalele termice verticale astfel incat agentul termic ar fi circulat fara pierderi de presiune si temperatura. Daca romanul de rand ar fi contat, atunci banii UE ar fi acoperit cu polistiren blocurile in care acum se duc lupte pe procente. Caldura furnizata de diversele surse, fie Radet, fie centrale de apartament, AR FI RAMAS INAUNTRU, locatarii proprietari ar fi fost multumiti, BANII LOR AR FI RAMAS IN BUZUNAR (noi am platit 800 lei ptr 7 repartitoare) si nu s-ar mai fi certat unii cu altii si ceea ce este mai important, S-AR FI REALIZAT ACEL DEZIDERAT AL UNIUNII: ECONOMIA DE COMBUSTIBIL mult trambitata a fi originea Legii Repartitoarelor.
Ce avem acum ? Lupte pe scara, lupte pe forumuri, lupte in sala de judecata, dezbinare, ura, invidie - exact ce ne lipsea in aceste vremuri grele.
Triumfa raul la toate nivelurile... lipsa bunului simt, a credintei....
Repartitoarele, la baza, nu sunt rele, dar nu era momentul sa fie introduse pe piata romaneasca acum. Ele puteau reprezenta o solutie echitabila pentru toate partile in momentul in care blocul parcurgea urmatorii pasi:
1. izolare termica
2. montare contoare de gaz.

Odata izolat termic, se conflicte intre cei care stau pe acasa foarte putin timp si cei care "zac" mai mult pe acasa, pentru ca pierderile de caldura erau aproape inexistente.
Dupa ce fiecare apartament era dotat cu contor de gaz se elimina si riscul de oprire al repartitoarelor si incalzirea cu aragazul.
Abia atunci fiecare facea economie, fie in functie de buget, fie in functie de necesitati, fara sa deranjeze vecinul.
Introducerea repartitoarelor pe piata romaneasca a fost un boom financiar pentru cei care au implementat sistemul, de care au beneficiat si unii alesi ai neamului.
@Babic
Oamenii se dezbina acolo unde unii care nu consuma nu mai vor sa plateasca in contul celor care consuma, iar acestora din urma nu le convine sa nu imparta cu altii consumul lor. Oamenii se dezbina acolo unde nu se mai aplica regulile de impartire egalitarista a consumurilor. Asa s-a intamplat si inca se mai intampla si cu contorizarea apei.

Una peste alta, atat consumul de apa, cat si consumul de caldura, la blocurile contorizate, global vorbind a scazut, asa ca scopul pentru care s-a facut contorizarea, buna-rea, si-a atins scopul - economisirea resurselor de apa si de agent termic obtinut pe baza consumurilor de gaze naturale, resurse din ce in ce mai greu de gasit si de exploatat la preturi rezonabile.

In rest puteti avea dreptate sau puteti sa va inselati. In cel mai rau caz un proprietar care isi tine caloriferele deschise toata ziua nu plateste mai mult decat cat platea la pausal. Or cand a acceptat sa-si puna repartitoare se putea lesne gandi la situatia in care se gaseste acum sau nu s-a gandit?.......

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica NEACSU IONELA GEORGETA NEACSU IONELA GEORGETA Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare. ... (vezi toată discuția)