avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor

O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% dintre proprietari avand montate repartitoare de costuri.
Contractul a expirat , ocazie cu care s-a pus problema reinoirii lui, dar acum a aparut o problema: 30% dintre proprietari nu mai doresc reiinoirea contractului, preferand calculul caldurii la suprafata utila.
In lege ordinul ANRSC se precizeaza procentul de 80% pentru montarea repartitoarelor. In baza acestui procent, se poate renunta la reinnoirea contractului, sau conform legii 230 trebuie majoritate simpla pentru adoptarea unei hotarari , implicit privind contractul de repartizare a caldurii in baza indicatiilor repartitoarelor de costuri??
Cel mai recent răspuns: calineanu , utilizator 16:46, 21 Februarie 2012
Garantia acordata de firma X pentru sistemul repartitoare, robinet termostatat + montaj a fost acordata doar pentru 36 luni. Daca acel contract este expirat, daca montajul nu mai este in garantie, daca 50% dintre proprietari nu mai sunt de acord cu incheierea unui nou contract, fie si cu o alta firma Y, atunci situatia este clara, nu mai sunt indeplinite conditiile legale de incheiere a unui nou contract.
Acesta este cazul fericit, insa exista contracte incheiate pe 10 ani (!), cu o multime de obligatii ale beneficiarului (Asociatia) insa cu foarte putine indatoriri ale firmei X sau Y, raspunderea lor sau un eventual litigiu putand fi solutionate doar de instanta de judecata. (!) In acest fel - contracte cu clauze abuzive - au fost pacalite majoritatea asociatiilor.

Ce ne facem doamna Elga cu situatia firmelor X si Y si Z care nu au respectat si nu au asigurat conditiile de montare si exploatare a acestor sisteme ? : "... de a notifica in prealabil clientilor obligativitatea echilibrarii hidraulice a instalatiilor interioare" si "de a transmite asociatiilor de proprietari costurile echilibrarii hidraulice".
Si - foarte important de stiut - prin inchiderea a 50% din calorifere instalatia interioara de incalzire a respectivelor imobile SE DEZECHILIBREAZA HIDRAULIC !! Apar presiuni suplimentare, viteze mai mari ale agentului termic, zgomote in instalatie. Cine va raspunde si cine va plati pentru stricaciunile ce vor apare, normal, mult mai tarziu ? Pe termen scurt este OK, platim putin, indepartam igrasia cu clor, insa pe termen lung ?

Trebuie sa repet: blocurile de locuinte au fost proiectate pentru o circulatie unitara a agentului termic, pentru un confort egal tuturor locatarilor, de la parter la etajul 10.
Din acest motiv, la ultimul etaj caloriferul are 20 elementi, iar la etajul 1 are doar 10 elementi (acelasi tronson, orientare, aceeasi coloana). Este clar tuturor ?
Toate aceste contracte trebuie incetate iar legea .... din 2003, modificata in 2006, etc TREBUIE MODIFICATA corespunzator.
Incalzirea globala si / sau consumul mare de resurse nu au ca origine consumul locatarilor. Mamutii industriali, uzinele...
Toate aceste aspecte le puteti propune ANRSC.
Poate acolo nu stiu de decalibrari in sistemul centralizat de incalzire din blocuri datorate firmelor autorizate de ei ....sau nu au calculat toate consecintele negative montarii de repartitoare....
Felicitari pentru raspunsurile dumneavoastra si pentru modul in care le tineti piept tuturor acelora care au un "cui" impotriva repartitoarelor de costuri !
As avea de adaugat ceva.
Ordinul 343/2010, emis de ANRSC, aduce un "suflu nou" prin faptul ca acorda posibilitatea minoritatii (cei care vor repartitoare) sa nu se supuna majoritatii (cei care nu vor repartitoare, sau care au renuntat la ele).
Majoritatea nu mai are dreptul de a lua decizii care sa afecteze vointa minoritatii.
Daca un numar restrans de proprietari (pana la ultimul din contract) doresc sa le fie citite repartitoarele de costuri, este dreptul lor.
Odata montate repartitoarele (cu vointa initiala a 80% dintre proprietari, in conditiile legii) nu cred ca mai are importanta daca contractul vechi a expirat, daca el se prelungeste sau se incheie altul nou, pentru cei cativa care doresc repartitoare.
Condominiul respectiv este considerat contorizat , iar regula celor 80% , indeplinita initial, nu mai are sens la prelungirea contractului sau la incheierea unui nou contract.
Pur si simplu, cei care nu mai doresc citirea repartitoarelor, se considera necontorizati.
Calculele de repartizare sunt efectuate e baza Ord. 343/2010.
Unii afirma ca daca se incheie un nou contract trebuie respectata din nou regula celor 80%. FALS !!! Condominiul respectiv este, deja, contorizat, adica are ,deja, montate repartitoare de energie termica si robineti termostatati.
Ordinul 259/2004 emis de ANRSC vorbeste de montarea de repartitoare de costuri:
"montarea sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire doar în imobilele de tip condominiu în care se asigura instalarea acestora pe toate corpurile de încălzire, pentru un minimum de 80% din apartamentele racordate la sistemul centralizat de alimentare cu
energie termica din condominiul respectiv"
Nu se face referire la contracte, prelungirea sau reinnoirea lor ci se impune ca regula INITIALA pentru montare, regula celor 80%.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica NEACSU IONELA GEORGETA NEACSU IONELA GEORGETA Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare. ... (vezi toată discuția)