avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor

O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% dintre proprietari avand montate repartitoare de costuri.
Contractul a expirat , ocazie cu care s-a pus problema reinoirii lui, dar acum a aparut o problema: 30% dintre proprietari nu mai doresc reiinoirea contractului, preferand calculul caldurii la suprafata utila.
In lege ordinul ANRSC se precizeaza procentul de 80% pentru montarea repartitoarelor. In baza acestui procent, se poate renunta la reinnoirea contractului, sau conform legii 230 trebuie majoritate simpla pentru adoptarea unei hotarari , implicit privind contractul de repartizare a caldurii in baza indicatiilor repartitoarelor de costuri??
Cel mai recent răspuns: calineanu , utilizator 16:46, 21 Februarie 2012
Stimata doamna, raspunsul dvs incepe neclar: "unii care nu consuma nu mai vor sa plateasca... iar acestora din urma nu le convine sa nu imparta cu altii consumul lor". Va rog sa pastrati consistenta si precizia mesajelor care v-au consacrat.

Si va rog inca o data sa faceti diferenta intre consumul de apa si consumul de caldura. Daca vrea sa stea nespalat si cu wc-ul neevacuat toata ziua, il priveste, nu ma afecteaza, nu ii strang mana, nu il miros. Daca doreste sa stea pe intuneric, nu utilizeaza fier de calcat (sterilizare!) ori cuptor cu microunde, iarasi este treaba lui, nu ma afecteaza.

Insa repartizarea caldurii este o chestiune total diferita.
Proiectantul blocului a stabilit ca nr elementilor sa fie diferit astfel incat confortul termic sa fie egal pentru toti locatarii. Etajul 4 are 16-18 elementi, in timp ce parterul are doar 10 - ptr aceeasi camera. Etajul 4, normal, va "consuma" mai multa caldura, deloc compensata de acei coeficienti de corectie din programul de software, proprietatea intelectuala a Prestatorului - ha ! O dovedesc facturile!

Va repet: am experienta anilor care au trecut si nu ma insel deloc. Am lasat in prima luna dec 2005 caloriferele deschise si ... surpriza: scara A, necontorizata, acelasi apartament (ca pozitie) a platit 188 lei in timp ce eu, contorizat, am platit 303 lei, etc, in aprilie 60 lei la scara A contra 108 lei platiti de mine. Stiti cat a platit ptr caldura in aceeasi luna aprilie apartamentul de care aminteam anterior (4 camere, 2 persoane, venituri f.mici) ? Fix 12 lei, ADICA FIX PLATA SERVICIULUI DE CALCUL SI REPARTIZARE !!! Daca adunam sumele platite ptr apartamentul lui si pentru apt meu obtinem 120 lei, exact 2 apartamente de la scara necontorizata!
UNDE ESTE ATINS SCOPUL ANUNTAT, CEL CU ECONOMISIREA ??

Trebuie sa va mai spun si faptul ca individul care a adus firma de repartitoare in 2005 si care a convins cei 86 % necesari incheierii contractului isi tine geamul deschis in plina iarna si plateste putin peste pretul repartizarii caldurii.
Am intrat casa dansului si i-am cercetat repartitoarele: PAR IN REGULA, montate corespunzator ... cei de la firma se jura ca nu fura... Aceste aparate nu pot fi verificate metrologic, noi nu putem demasca infractiunea. Deci ? Unde se afla adevarul ? Numai bunul Dumnezeu stie, noi putem doar sa constatam. Si ne-a venit usor deoarece suntem doar 15 aptr, lista de plata este usor de citit.
Cum considera domnia-voastra ca trebuie actionat ? Asteptam Judecata de Apoi ca niste buni crestini ?
Pot sa mai ofer niste cifre, din 2006, februarie: vecinul de la scara A are in aptr 22 grade C si plateste 184 lei, eu am 18 grade si platesc 241 lei, iar vecinul cu geamul deschis plateste doar 26 lei. Putem ghici temperatura din casa acestuia ?

Credeti ca acum, in 2010 au mai fost montate repartitoare ? Dupa toate scandalurile din presa ? Populatia s-a lamurit, la fel si guvernantii nostri, vor sa dreaga busuiocul cu ultimul Ordin 343, cheltuieli comune, tevi care dau caldura in apartamente (ceea ce este si normal), plus niste formule de calcul termic din care cei multi sa nu intelega nimic.

Un ultim lucru doresc a-l mai reaminti acum si anume consumul excesiv, risipa si poluarea provin de la mamutii industriali, de la fabrici si combinate, foarte putin de la proprietarii casnici. Economisirea resurselor la consumatorul final casnic este doar peroratie ieftina, izvorata din ratiuni economice dar egoiste. Cineva trebuia sa cumpere stocurile ramase prin Occidentul salbatic.
Propozitia mea, calificata de dv. neclara, poate este asa pentru cineva care nu vrea s-o citeasca. E adevarat ca are cam multe negatii chiar si pentru gustul meu, dar nu intotdeauna sunt in forma pentru redactari foarte clare ..... Intarirea sensului ei sta in a doua propozitie care ii urmeaza.

Ce ma nedumereste pe mine este de ce dati exemple de acum 4-5 ani si nu de acum, recent! Dar putem trece peste asta si sa va intreb ce s-a intamplat cu scara A intre timp? S-a contorizat sau nu?
Va pot raspunde de ce la scara A aveati apartamente cu sume la caldura mai mici ca la scara contorizata numai pe practica care devenise extrem de sacaitoare si este si acum la blocurile necontorizate, ca presedintii, administratorii sau sefii de scara sa opreasca caldura peste zi si sa-i dea drumul numai noaptea. Atunci toti locatarii scarii volens-nolens faceau economii.

Am trecut si eu printr-o asemenea experienta si chiar mai dramatic....cand presedintele o lua la bord bine de tot, se culca si noi toti stateam si noaptea in frig, a doua zi daca il intrebam ce-a fost cu caldura se vaita ca cei de la RADET sunt de vina. :)
Intr-adevar, in acea iarna - care a fost si destul de blanda - s-au facut economii la factura de incalzire fata de blocul identic cu al nostru si care se contorizase deja. Presedintii de bloc erau prieteni asa ca aveam informatia direct de la sursa. Locatarii de la noi s-au revoltat dupa cateva episoade cu caldura oprita dupa umorile si betiile presedintelui si au hotarat contorizarea. Pentru ca nu este normal sa-mi dicteze cineva, fie si presedinte de asociatie, cand sa fac eu economie si cand nu, daca e cazul sa fac sau nu.
Da, unii dintre locatari au regretat ca si-au pus repartitoare pentru ca ei au crezut ca acestea le vor aduce economie la factura de intretinere numai pentru ca si le-au lipit de calorifere, fara sa faca nimic altceva.
Si da, am situatia din arhiva incepand cu anul 2003 si am putut constata ca a scazut consumul in ultimii ani de cand cu oprirea caldurii de la robinetul din subsol de catre presedinte si apoi cu montarea repartitoarelor, indiferent de unde e inchisa caldura, ca e inchisa de jos, de la contorul de bransament, ca e inchisa din apartament.
Spuneti dv.
....Trebuie sa va mai spun si faptul ca individul care a adus firma de repartitoare in 2005 si care a convins cei 86 % necesari incheierii contractului isi tine geamul deschis in plina iarna si plateste putin peste pretul repartizarii caldurii.

In primul rand ca nu-mi inchipui ca ati stat ore intregi sa-i panditi geamurile daca sunt inchise sau deschise, deci este o afirmatie greu de probat. In al doilea rand el trebuia, pe langa comisionul de calcul, sa mai plateasca si caldura la comun care nicidecum nu este "putin peste pretul repartizarii.....", asa cum afirmati dv.. Deci aceasta fraza mie mi se pare cu totul inexacta si subiectiva. Chiar sa fie asa cum ziceti, problema era la dv. in asociatie unde si trebuie sa o fi rezolvat, nu e o problema a repartitoarelor sau a consumului contorizat in general. Dar....hotul neprins e negustor cinstit....si restul e doar presupunere....

Faptul ca s-au montat sau nu repartitoare in anul de gratie 2010 n-am cum sa stiu...si nici dv. asemenea cu mine. Deci toate afirmatiile dv. sunt bazate pe niste cifre scrise fara alta analiza din spatele lor.
Si numai un argument va pot aduce, de restul am scris foarte mult la aceasta tema si poate fi citit in orele libere, daca exista interes, pe acest forum. Este vorba de felul in care apartamentul este dotat cu ferestre termopan si acestea sunt folosite rational, fata de un apartament fara acest tip de ferestre. Temperatura este consistent diferita.
Pentru ca oamenii sa aiba confort in apartamentele lor si sa plateasca atat cat consuma trebuie facuti niste pasi...printre care si eliminarea furtisagurilor, nocive in sine, dar si prin faptul ca denatureaza ideea de economie de resurse energetice. Sigur ca e mai usor sa strigi impotriva repartitoarelor decat sa-ti pui mintea la contributie, impreuna cu alti proprietari din locul in care traiesti, sa descoperi adevaratele cauze ale distorsionarii acestui consum contorizat.

Puteti sa-mi spuneti orice despre argumentele mele, dar cu adevarat as putea sa discut si sa va arat unde nu e in regula numai cu tabelele centralizatoare pe cateva luni de zile in fata. Pe cifre scrise si scoase din context concluziile nu pot fi decat gresite sau in cel mai bun caz ar putea fi niste presupuneri....asa cum am facut eu in acest lung mesaj.

Ultima modificare: Marți, 21 Decembrie 2010
elga50, moderator
Revenind la subiect respectiv situatia expusa de veteran5: contractul cu firma care a montat repartitoarele fiind expirat si-a incetat efectele. Firma ar trebui sa vina cu o oferta pentru reinnoirea contractului dar nu face acest lucru pentru ca este constienta ca nu va mai intruni procentajul necesar - 80% si ca urmare nu va mai putea face calculul. Nicio firma si nicio persoana nu poate sa vina sa ceara bani pentru niste servicii pentru care nu exista un contract valabil.
Conditia de 80% este valabila pentru montarea repartitoarelor, nu pentru reinnoirea contractului pentru calculul caldurii.
In ce priveste firma, aceasta il va reinnoi daca va considera ca pentru ea este economic eficient.
In ce priveste asociatia ca putea face contract cu orice alta firma, dar nu va putea face calculul cu persoane sau firme neautorizate ANRSC.
Procentul de 80% apartamente contorizate a fost stabilit din punct de vedere tehnic.
Firmele "smechere" care au fost autorizate sa monteze repartitoare, sub acest procent de 80% nu mai sunt capabile sa calculeze caldura "consumata" in fiecare apartament. Asta deoarece repartitoarele NU MASOARA CALDURA !
Rog sesizati diferenta intre un contor de apa si un ... repartitor (a carui functionare este influentata si de o carpa umeda)

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica NEACSU IONELA GEORGETA NEACSU IONELA GEORGETA Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare. ... (vezi toată discuția)