avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor

O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% dintre proprietari avand montate repartitoare de costuri.
Contractul a expirat , ocazie cu care s-a pus problema reinoirii lui, dar acum a aparut o problema: 30% dintre proprietari nu mai doresc reiinoirea contractului, preferand calculul caldurii la suprafata utila.
In lege ordinul ANRSC se precizeaza procentul de 80% pentru montarea repartitoarelor. In baza acestui procent, se poate renunta la reinnoirea contractului, sau conform legii 230 trebuie majoritate simpla pentru adoptarea unei hotarari , implicit privind contractul de repartizare a caldurii in baza indicatiilor repartitoarelor de costuri??
Cel mai recent răspuns: calineanu , utilizator 16:46, 21 Februarie 2012
@babic
1. Nicio firma nu a fost autorizata sa monteze repartitoare sub acest procent de 80%.
2. De ce sa nu fie capabile sa calculeze caldura din fiecare apartament? Programul de calcul nu se schimba, chiar daca se schimba datele lunare.
3. Dar ce masoara repartitoarele?
4. Diferenta dintre cele doua feluri de contoare este catastrofal de mare, in sensul ca unul masoara consumul de apa, iar celalalt consumul de caldura.

Si care e problema cu reinnoirea contractului?
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
elga50, moderator
2. ba da se schimba programul de calcul
3. repartitoarele masoara diferenta de temperatura dintre camera si calorifer
4. apometrele masoara metri cubi ( asa cum indica si apometrul general din subsol ) in timp ce repartitorul indica niste unitati adimensionale si netransformabile neacceptate de standardele in vigoare; repartitorul nu indica caldura exprimata in gigacalorii asa cum indica gigacalorimetrul din subsol motiv pentru care acea unitate nu are un pret fix
Iata raspunsul pe care l-am primit de la ANRSC la intrebarea mea:
Intrebare:
Daca intr-un bloc s-au montat repartitoare conform normelor cu cel putin 80% adeziuni si ulterior unii proprietari au decis sa renunte la masurarea caldurii cu repartitoarele si intrucat acest procent initial de 80% nu mai este valabil, ci a scazut la sub 60%, cei care au renuntat la repartitoare sustin ca trebuie sa renunte toti la repartitoare si caldura sa se repartizeze ca inainte, pe cota-parte indiviza tuturor.
Intrebarea mea este daca din punct de vedere al normlelor ANRSC mai este indeplinita conditia de plata a caldurii pe baza masurarii consumului cu repartitoarele asa incat 60% sa plateasca conform repartitoarelor, iar restul de 40% conform cu conditia de necontorizat sau se renunta la repartitoare in totalitate la repartizarea consumului si toti proprietarii platesc in conformitate cu cota-parte indiviza?


Raspuns:
Montarea repartitoarelor de costuri in condominii este obligatorie in conformitate cu prevederile art. 29 alin. (1) din Legea nr.325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termica.
Chiar daca unii proprietari dintr-un condominiu in care s-au montat repartitoare
de costuri renunta ulterior la acestea si procentul de contorizare la bransament scade sub 80%, prestatorul autorizat cu care asocialia de proprietari are contract asigura in continuare exploatarea repartitoarelor existente in conformitate cu prevederile art. 1 alin. (7) din Norma tehnica privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum aprobata prin Ordinul presedintelui
A.N. R.S.C . nr. 343/2010.
Cu stima,
...............................

Bucuresti, sector 3, strada Stavropoleos, nr. 6
Corect....dar.... art1 alin.7 spune " in perioada de exploatare a repartitoarelor..." ori subiectul se referea la un contract expirat adica incetat prin ajungere la termen si odata cu asta au incetat si efectele produse de respectivul contract
Pai e logic ca daca e obligatorie masurarea caldurii cu repartitoarele, acestea sunt deja montate si folosite de proprietari, contractul a expirat, sa se faca un alt contract fie cu aceeasi firma, fie cu alta.
Repartioarele nu expira o data cu contractul cu firma. Contractul se refera la calculul caldurii, nu la functionarea repartitoarelor.

Alte discuții în legătură

Contorizarea individuala a apartamentului aradora2 aradora2 Buna ziua! As avea o intrebare. Mama este pensionara si locuieste la bloc. Acum cativa ani apartamentul a fost obligatoriu contorizat. Acum va avea loc o ... (vezi toată discuția)
Repartitoare de caldura orsaia2006 orsaia2006 Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica NEACSU IONELA GEORGETA NEACSU IONELA GEORGETA Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare. ... (vezi toată discuția)