Mita inseamna sa platesti un serviciu pe care in lipsa acestei plati ilegale nu l-ai fi obtinut in aceleasi conditii! Adica nu l-ai fi obtinut la fel de bun, repede etc.
Daca un om primeste bani sa-si faca datoria, nu caut acum unde se poate incadra, insa nu cred ca e mita!
Ca sa nu mai spun ca mita primesc functionarii parca, astfel ca depinde unde lucrati, Aurelian!
B-)
Candva eram foarte suparat pe cei care ofereau mita in diferite forme, pentru a obtine ceva;
Apoi, am constatat ca cei care ofereau mita, de fapt isi doreau cu adevarat acel ceva, pe cand cei care intrau pe baza de examen, isi pierdeau repede interesul si plecau sa dea alt examen, cautand caini cu colaci in coada;
Nu spun ca azi agreez mita, dar e o forma de cuantificare a interesului pentru un unumit rezultat.
Cred ca trebuie , nu sa luptam pentru eradicare ci pentru institutionalizare; prohibitia americana nu a ascazut intens semnificativ consumul de alcool in SUA.
Institutia loby-ului consider ca este solutia; bine reglementata, adaptata societatii nostre balcano-mioritice, ar face sa dispara "aura" de leagan al coruptiei pe care-l avem in UE ; ca, de fapt la noi se recunoste oficial coruptia, dar nu exista corupti.
Adica... daca nu dai mita, de exemplu, la intrarea in avocatura... daca refuzi astfel de "oferte" si stai in vanzari vreo cativa ani in plus, cam ca mine, asa... e pentru ca nu ai un interes crescut fata de avocatura??? X-(
Nu tine nimic de verticalitate, treburi, sireturi, nu? =D>
Totul e lipsa de interes in cazurile astea... Ei bine, n-am stiut ca vreodata nu m-a interesat avocatura, e de retinut. :P
Liliana, nu era intentia mea sa te supar; nu azi !
Nu toti oamenii sunt la fel; si tu cu siguranta esti exceptia !=D>
n-am spus ca nu te-a interesat avocatura, insa ai avut anumite prioritati; in fond, toti vindem cate ceva, nu ?
ca sunt bunuri, cunostinte, idei, nu conteaza, important e sa facem bine orice ! !
Din pacate, aceste apucaturi gresite de care vb anterior - iti doresti un loc de munca, il obtii dar te plictisesti repede de el si vrei altul, vine chiar din scoala generala si din liceu; aici sunt profesori dar si indivizi fara chemare; auzi, un prof de religie le spune la copii ca disciplina lui e cea mai importanta - are corigenti la religie - si fara a cunoste bine scriptura nu ajung nimic in viata ! Si, in general, de cand ma stiu, aproape fiecare prof a incercat sa convinga - prin coercitie nu prin argumente - ca disciplina lui e cea mai importanta; si e normala atitudinea copilului sa fuga din fata pericolului.
Dar mai tirziu va fugii mereu, fara sa mai stie de ce !
Acum am inteles ca nota la purtare nu va mai fi scazuta la absente, ca ministerul vrea sa modifice sistemul.
Trebuia modificat de mult si cuantificate absentele : acolo unde sunt mai multe absente, este o problema, cu dascalul nu cu elevul.
Suntem in prag de dezastru, inca nu am ajuns la atitudini de genul celor din scolile publice americane, dar suntem extrem de aproape de asta si apoi d-nii profi o sa fie foarte suparati ca ce-i de facut.
Un exemplu: disciplina istorie; elev de 4/5; il meditezi 4 ore, intr-o singura sedinta si e notat cu 9 la teza nationala; atunci ce a facut profa de istorie un semestru ? Ca eu nu ma pricep la pedagogie, e prima data cand am facut meditatii.
Nu m-ai suparat, cred ca a fost un argument incropit in graba. Pentru mine a fost atat de importanta avocatura incat n-am vrut sa o manjesc de la inceput. Si nici pe parcurs...
Cred ca era o generalizare prea bruta, atata tot.
Fiecare are propriile argumente.
Despre scoala, iti trimit un mesaj privat. E groaznica.