avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... speta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

speta

O persoana X , in anul 2001 termina facultatea de drept. Licentiata in drept este angajata la o soc. din Galati ca Functionar administrativ pana in 2004 -februarie.
In perioada 2001- 2004 persoana efectueaza lucrari de specialitate in domeniul juridic. Din punctul meu de vedere functia pe care trebuia angajata era consilier juridic, sau simplu jurist.
In anul 2004 este angajata de o alta soc. dar nici aceasta pe post de jurist ci de referent.
In anul 2005 persoana da examen la Baroul Bucuresti si devine avocat (stagiar mai intai si apoi avocat cu drepturi depline.)
Intrebare-
Ce poate face aceasta persoana legal ca sa-i fie recunoscuta si evidentiata in cartea de munca, perioada 2001-2004 pe funtie de jurist ?
Eu nu am gasit solutii.
Cel mai recent răspuns: ContSters42967 , utilizator 19:32, 21 Martie 2008
Am gasit acest articol si il postez poate va foloseste

Completarea carnetului de munca. Actiuni in justitie
Autor: Av Tudoriu Dan Felix
Publicat la: 16 Ianuarie 2008


[...]
Datorita importantei sale salariatii trebuie sa fie foarte atentia supra inscrierilor care se fac in carnetul de munca, iar in cazul in care constata erori, sa valorifice caile de atac pe care le au.

In ce priveste carnetul de munca ramane in vigoare ca legislatie aplicabila Dectretul nr.92/1976.

El trebuie interpretat in functie de realitatile actuale. Trebuia, asemnea mentionat, ca in momentul de fata carnetele de munca se pot pastra si completa nu numai de catre angajatori, ci si de catre Inspectoratele Teritoriale de Munca (ITM).

Astfel, in cazul in care angajatorul sau ITM refuza sa inscrie rectificarile solictate de salariatul titular al carnetului de munca, sau pur si simplu refuza sa faca inscrierile solicitate deacesta, titularul carnetului de munca are deschisa calea de a actiona in justitie impotriva angajatorului sau ITM dupa caz.

Cateva lucruri sunt de retinut in legatura cu aceasta actiune in justitie.

Actiunea se introduce la Judecatoria unde are sediul angajatorul sau ITM. Este comuna eroarea de a introduce actiunea la Tribunal, urmandu-se competenta generala a instantelor privind solutionarea conflictelor de munca. Intr-adevar competenta genrala a instantelor privind solutionarea conflictelor de munca apartine Tribunalului, dar aceasta regula de competenta este aplicabila doar atunci cand o lege speciala nu prevede altfel. Decretul 92/1976 este o astfel d elege speciala care stabileste o regula particulara de competenta la art.8 anume competenta Judecatoriei.

Foarte important este a se retine ca actiunea este prescriptibila intr-un termen scurt de 30 de zile. Termenul de prescriptie curge de la data la care s-a exprimat refuzul de a se face rectificarea sau a se face o inscriere.

Se pune intrebarea ce se intampla daca nu se raspunde nimic. In acest caz trebuie observat ca exista prevazut la art.8 din Decret un termen de 15 zile in care trebuie dat curs solicitarii de rectificare sau inscriere. In cazul in care nu se primeste nici un raspuns in termenul de 15 zile se poate deduce ca din acel moment titularul carnetului de munca se poate plange impotriva angajatorului sau ITM, in consecinta dupa curgerea termenului de 15 zile de la inregistrarea cererii de rectificare sau inscriere, fara a se primi un raspuns , curge termenul de prescriptie.

Acest termen de prescriptie foarte scurt impune titularului carnetului de munca sa fie deosebit de diligent in actiunea sa in instanta, sa o promoveze in timp scurt, altfel actiunea sa va fi respinsa ca prescrisa.

Un alta problema pusa de aceste actiuni este cea relativ la cine este persoana impotriva careia se face actiunea.

Conform art.7 alin. 2 din Decretul 92/1976 inscrierile in carbetul de munca., inclusiv rectificarile se fac de catre unitatea care pastreaza carnetul de munca. In aceste conditii nu este corect ase solicita unei unitati la care carnetul de munca nu se afla in pasttrare sa procedeze la efectuarea unor rectificari. Orice inscrieri, inclusiv cele care privesc activitatea de la locuri de munca anterioare, se fac de catre unitatea care pastreaza carnetul de munca in momentuil lacare solictam sa se faca rectificarea. Este prin urmare incorect a adresa o cerere de rectificare a carnetului de munca unui fost angajator, care nu mai pastreaza carbnetul de munca, chiar daca rectificarile privesc perioada in care s-a activat la respectivul angajator. Procedura corecta este a se solicita o adeverinta de la fostul angajator din care sa reiasa datele pe care solicitam sa fie inscrise in carnetul de munca, sau potrivit carora se doreste sa se faca rectificarea, rectificarea efectiva, insa, facand-o unitatea care pastreaza , la mometul cererii, carnetul de munca. Sub aspect procesual, o actiune in justitie avand ca obiect rectificarea carnetului de munca indreptata impotriva unui fost angajator care nu mai pastreaza carnetul de munca ar trebui respinsa ca indreptata impotriva unei persoane care nu are calitate procesuala pasiva.


Daca se citeste Decretul nr.92/1976 se poate vedea care este procedura de completare a carnetelor de munca ....;)
Am vazut si eu cartea de munca astazi.
Era angajata din 1996. Nu s-au operat datele referitoare la studii, deciziile de modificare a functiei odata cu obtinerea diplomei de licenta (2001), master, si altele, mediator etc.
Copii dupa doc. de mai sus am vazut eu astazi.
Cartea de munca era la ITM Buc. si acum neanchisa din anul 2005.Nu mai comentez.
Neatentia si nestiinta se plateste am mai spus-o.
ouauuuuuuuuu ...neinchisa din 2005 ?
dar oare ce a pazit contabila sau cine s-a ocupat de problemele de personal de la acea societate?
Data post: Luni, 17 Martie 2008, 20:00
Subiect: RE: speta

Am vazut si eu cartea de munca astazi.
Era angajata din 1996. Nu s-au operat datele referitoare la studii, deciziile de modificare a functiei odata cu obtinerea diplomei de licenta (2001), master, si altele, mediator etc.
Copii dupa doc. de mai sus am vazut eu astazi.
Cartea de munca era la ITM Buc. si acum neanchisa din anul 2005.Nu mai comentez.
Neatentia si nestiinta se plateste am mai spus-o.


daca reusesti sa citesti Decretul 92 - mentionat mai sus, vei vedrea ca toate ca datele referitoare la studii, diploma de licenta....etc. se trec in carnetul de munca in baza documentelor originale, asta nu este tarziu nici acum sa fie trecute, care e problema ?

Alte discuții în legătură

Pot angaja ca jurist pe cineva care nu are licenta? Cristina_M Cristina_M Buna ziua. Intrucat nu am gasit in legislatie raspunsul dorit sau nu am cautat unde trebuia apelez la amabilitatea dumneavoastra. Doresc sa angajez o ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca aura-octav aura-octav buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu urmatoarea problema.In anul 2006 am primit decizie de sef transporturi, eu am semnat la data respectiva decizia si ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa sune actiunea? allexandru83 allexandru83 Intrucat institutia nu avea la acea data (2007) aprobat in organigrama un post de consilier juridic, o persoana este recrutata si incadrata ca functionar ... (vezi toată discuția)