Prin intermediul unei agentii imobiliare a fost incheiat un contract de inchiriere pt un apartament in data de 28/10/2009. Pretul unei chirii fiind de 180EUR, plata facandu-se in avans pentru luna noiembrie 2009.
Eu am cheltuit la toata afacerea asta: 180EUR(chiria in avans) + 180EUR(garantia) + 385RON(=90EUR, comisionul agentiei imobiliare), adica undeva in jur de 1800 RON.
Sunt mai multe de discutat dar in principiu proprietarul nu doreste sa imi mai returneze nici macar garantia. Avand in vedere ca eu i-am zis de a doua zi ca nu vreau sa locuiesc acolo, iar pe data de 4 nov 2009 am si plecat de acolo.
Nici macar nu stiu daca el este adevaratul proprietar pt ca eu nu am vazut titlul de proprietate.
Stiu ca se poate face recurs in justitie deoarece am semnat impreuna un contract. Cu contractul si chitantele am posibilitatea sa supun litigiul Justitiei. Intimarea Fiscului in proces ar conduce si la descoperirea relei credinte a proprietarului.
Am urmatoarele nelamuriri:
- doresc sa stiu daca pt suma nereturnata se poate actiona in penal pentru inselaciune sau altceva, nu as vrea sa ma bag pe civil ca mai trebuie sa platesc si taxa de timbru,
- si mai doresc sa stiu cam cati bani credeti ca mai pot recupera din aceasta situatie.
Acum ma pregatesc sa ii fac notificarea aceea pentru 30 de zile.
1.Nu exista elemente constitutive a le nicunei infractiuni.
Este vorba despre o conventie neonorata,datorita faptului ca ati renuntat dvs,fara a exista un motiv legal in acest sens.
2.Garantia a facut parte din conventie(contract),care,dupa cum spuneam,nu s-a mai derulat din culpa dvs,care v-ati razganndit,deci nu exista sanse de recuperare.
3.Faptul ca ati renuntat la derularea intelegerii,din cate se pare,nu s-a datorat unei culpe a celui cu care ati incheiat-o.
4.Probabil ca in contract nu exista nicio clauza cu privire la restituirea garantiei ,in situatia in care renuntati la derularea intelegerii.
pe civil , actiune in instanta plata nedatorata , sau chiar pretentii recuperare garantie , aveti termen 3 ani la dispozitie sa-l actionati in instanta deci totul e posibil si dupa 1an
daca aveti contract + factura ceva chitanta ca ati achitat/ depus banii, mergeti pe og 119/ e procedura urgenta si gastigati rapid
in prealabil va recomand transmiterea unei notificari scrise catre agentie in care puneti in vedere ca va datoreaza garantia + ce alte sume solicitati si inserati ceva de genul :
In caz de neachitare a sumelor aratate mai sus pana la data ....... ne vedem siliti a va actiona in judecata, solicitandu-va pe aceasta cale plata debitului reactualizat in functie de indicele de inflatie, dobanda legala, precum si cheltuielile de judecata si de executare ce le vom face pentru recuperarea sumelor datorate.
Avand in vedere faptul ca societatea dvs a retinut abuziv si neintemeiat sumele ......... respectiv garantia, ne vedem nevoiti a va actiona in instanta atat civil pentru recuperarea debitului restant de ........... lei cat si penal pentru infratiunile , inselaciune si abuz de incredere coroborat cu infractiunile prevazute de Legea 241/2005 si Legea 656/2002 privind combaterea evaziunii fiscale si spalarea de bani.
bla bla-uri sa- sperii.
si daca nu returneaza banii atunci ajungi cu actiune in instanta
un dosar penal dureaza mult, in plus ei pot demonstra ca nu sunt incidente dispozitiile codului penal,
mai sigur pe civil
Pentru a se aplica OUG 119/2007, creanta trebuie sa fie certa, lichida si exigibila, si in acest caz nu este nici una din ele.
In legatura cu notificarea creionata catre agentia care nici n-a luat toti banii, pericolul este sa fie considerata amenintare cf art 193 Cod Penal cu denuntul calomnios (pentru zisa inselaciune si abuz de incredere). Mai bine ii recomandati omului sa ii ameninte cu baietii, are cam la fel de multa substanta juridica;)
Nu se justifica o actiune in penal,din moment ce exista un contract....Pentru agentia imobiliara,plangere la OPC,iar pentru propietar actiune civila in pretentii.Daca reusiti sa demonstrati ca respectivul nu este adevaratul propietar,se impune plangere penala pentru inselaciune.