Prin intermediul unei agentii imobiliare a fost incheiat un contract de inchiriere pt un apartament in data de 28/10/2009. Pretul unei chirii fiind de 180EUR, plata facandu-se in avans pentru luna noiembrie 2009.
Eu am cheltuit la toata afacerea asta: 180EUR(chiria in avans) + 180EUR(garantia) + 385RON(=90EUR, comisionul agentiei imobiliare), adica undeva in jur de 1800 RON.
Sunt mai multe de discutat dar in principiu proprietarul nu doreste sa imi mai returneze nici macar garantia. Avand in vedere ca eu i-am zis de a doua zi ca nu vreau sa locuiesc acolo, iar pe data de 4 nov 2009 am si plecat de acolo.
Nici macar nu stiu daca el este adevaratul proprietar pt ca eu nu am vazut titlul de proprietate.
Stiu ca se poate face recurs in justitie deoarece am semnat impreuna un contract. Cu contractul si chitantele am posibilitatea sa supun litigiul Justitiei. Intimarea Fiscului in proces ar conduce si la descoperirea relei credinte a proprietarului.
Am urmatoarele nelamuriri:
- doresc sa stiu daca pt suma nereturnata se poate actiona in penal pentru inselaciune sau altceva, nu as vrea sa ma bag pe civil ca mai trebuie sa platesc si taxa de timbru,
- si mai doresc sa stiu cam cati bani credeti ca mai pot recupera din aceasta situatie.
Acum ma pregatesc sa ii fac notificarea aceea pentru 30 de zile.
parerea mea : mai bine o lasati balta. veti pierde bani, timp, nervi. Daca pierdeti procesul, aveti de platit cheltuieli de judecata pentru cealalta parte.
Ati semnat un contract. El este obligatoriu. Daca l-ati incheiat pe 12 luni si dupa 24 de ore ati plecat, e problema dumneavoastra. Chiria pe luna aia trebuie retinuta. Garantia asta nu prea stiu ce e cu ea. Va trebui sa dati un copy-paste cu aliniatul care face referire la garantie.
Comisionul de la agentie- nicio sansa sa-l recuperati.
Ce nu ati intele dumneavoastra dragi colegi este doleanta acestei persoane.
Cum am inteles eu problema ?
Omul se hotarase sa inchirieze acel apartament , plateste , bla bla , dar nu mai considera apoi necesar sa se si mute.
Ce vrea dumnealui acum : Sa gaseasca o metoda prin care sa isi scoata banii dati degeaba, ca na omul nu a stat acolo, si daca se poate si ceva in plus. Treaba e simpla.
Nu trebuie sa stam sa analizam daca e onorabil sau nu ce doreste dumnealui.
Daca vrem sa il ajutam ar trebui sa ii spunem ce si cum ar putea face sa isi atinga scopul - adica sa scoata ceva bani de la proprietar - mai mult sau mai putin justificati.
Cum am mai spus - actiune in civil, demonstrezi ca nu ai primit apartamentul in folosinta si speri sa obtii astfel banii de chirie + garantie+ comision agentie de la proprietar.
Nu ai de ce sa te legi de agentie, de la ea nu vei scoate nici un ban.
Parerea mea umila despre aceasta speta.
Cu respect.
nu vad constituite elementele niciunei infractiuni (nu orice fapta perceputa de o persoana ca pacaleala poate constitui si infractiunea de inselaciune).
Pe calea unei actiuni in civil ati putea recupera ceea ce ati platit dvs. DACA cealalata parte nu si-a indeplinit obligatiile sale. Daunele vi se pot acorda numai de catre instanta si numai dupa ce supuneti judecatii contractul de locatiune si administrati probe.
Banii pe care i-ati achitat agentiei imobiliare nu prea aveti cum sa ii recuperati atat timp cat ati semnat contarctul de inchiriere (deci serviciul pe care l-ati platit a fost prestat).
Cat priveste garantia, este important pentru ce a fost constituita acea garantie conform contractului de inchiriere (garantie la plata chiriei, garantie la plata cheltuielilor de intretinere, garantie la eventualele degradari ale imobilului sau de ce nu toate acestea la un loc)
ar fi bine sa avem si o copie a contractului de inchiriere, pentru a analiza fiecare obligatie din contract. Ar fi trebuit sa incheiati un proces verbal de predare primire a imobilului... ati incheiat un astfel de proces verbal? cum s-a facut preluarea folosintei?
spuneti ca dvs i-ati comunicat proprietarului (sau presupusului proprietar) faptul ca nu doriti sa preluati imobilul. care au fost ratiunile si mai important care a fost modalitatea in care i-ati comunicat acestuia? daca va adresati instantei va trebui sa probabi acest fapt. In caz contrar se poate prezuma ca in tot acest timp dvs v-ati folosit de imobil si drept urmare datorati chirie si plata costurilor de intretinere.
Sunt multe aspecte de luat in calcul, dar nici unul nu va putea duce la situatia in care dvs sa dobanditi mai mult (sau cu mult mai mult) decat a-yi cheltuit (altfel ne-am afla in situatia unei nedreptati si ar fi o imbogatire fara just temei...)
Parerea mea este aidoma cu cea a colegei Lacramioara.
Apelati la justitie formuland:
Actiune in pretentii, nu ati fost pus in posesia spatiului inchiriat;
-nu aveti proces verbal de predare-primire,
-conf. contractului de inchiriere, dvs. v-ati achitat obligatiile asumate, partea parata nu si-a onorat obligatia de a pune la dispozitie spatiu spre folosinta.
-solicitati toate platile efectuate de dvs. catre locator precum si celelalte cheltuieli cu inchirierea spatiului, cheltuieli de judecata. Daca puteti face dovada ca prin nefolosinta spatiului vi s-au adus si prejudicii, cereti-le si pe acestea.
Angajati-va un avocat, nu dati curs unei astfel de actiuni fara sa fiti reprezentat, intrucat contractul de inchiriere are multiple clauze cheie daca este intocmit bine, iar daca nu aveti castig in cauza sau nu va faceti probatoriu solid, locatorul s-ar putea intoarce impotriva dvs sa va ceara plata sumei datorate (balantei) pana la finele perioadei contractate.
Bafta!