avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 347 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... garantia nereturnata intr-un contract de inchiriere , ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

garantia nereturnata intr-un contract de inchiriere , dosar penal?

Buna ziua,

Prin intermediul unei agentii imobiliare a fost incheiat un contract de inchiriere pt un apartament in data de 28/10/2009. Pretul unei chirii fiind de 180EUR, plata facandu-se in avans pentru luna noiembrie 2009.
Eu am cheltuit la toata afacerea asta: 180EUR(chiria in avans) + 180EUR(garantia) + 385RON(=90EUR, comisionul agentiei imobiliare), adica undeva in jur de 1800 RON.

Sunt mai multe de discutat dar in principiu proprietarul nu doreste sa imi mai returneze nici macar garantia. Avand in vedere ca eu i-am zis de a doua zi ca nu vreau sa locuiesc acolo, iar pe data de 4 nov 2009 am si plecat de acolo.
Nici macar nu stiu daca el este adevaratul proprietar pt ca eu nu am vazut titlul de proprietate.
Stiu ca se poate face recurs in justitie deoarece am semnat impreuna un contract. Cu contractul si chitantele am posibilitatea sa supun litigiul Justitiei. Intimarea Fiscului in proces ar conduce si la descoperirea relei credinte a proprietarului.

Am urmatoarele nelamuriri:
- doresc sa stiu daca pt suma nereturnata se poate actiona in penal pentru inselaciune sau altceva, nu as vrea sa ma bag pe civil ca mai trebuie sa platesc si taxa de timbru,
- si mai doresc sa stiu cam cati bani credeti ca mai pot recupera din aceasta situatie.

Acum ma pregatesc sa ii fac notificarea aceea pentru 30 de zile.

Multumesc mult.
JD
Cel mai recent răspuns: justdeals , utilizator 00:09, 30 Decembrie 2010
andymaurul a scris:

Nu se justifica o actiune in penal,din moment ce exista un contract....Pentru agentia imobiliara,plangere la OPC,iar pentru propietar actiune civila in pretentii.Daca reusiti sa demonstrati ca respectivul nu este adevaratul propietar,se impune plangere penala pentru inselaciune.

Numai in cazul in care persoana cu care ati tranzactionat nu este proprietarul real si nu are nicio intelegere cu proprietarul de drept.
Ce sanse sunt sa n-aiba o intelegere cu proprietarul de drept daca a incheiat contract cu agentia si i-a permis chiriasului accesul in spatiu?

Si OPC :O, ce a facut agentia care sa dauneze intereselor dlui justdeals? Chiar nu se intelege ca omul s-a razgandit si atata tot?
@ lacramioara_25ani
cred ca s-a facut un pv care a ramas la agentia imobiliara precum si contractul de vizionare

@ r.gabi
Esti in eroare rau, exista si clauza de returnare a garantiei la incetarea contractului.
Si in cazul in care ar fii subinchiriat.. asa cum iar presupui tu, atunci nu ar fii avut nici motiv sa nu inregistreze frumos contractul la Fisc.. mai ales ca i s-a oferit pe langa chirie si taxele de inregistrare. Ceva e clar in neregula cu casa aceea, cel mai probabil o mostenire ceva..
Cred ca as vrea sa aud si solutii pro nu numai impotriva. :)

@ Goran Elena
da pe civil cred ca voi merge, dar am nevoie de un avocat.. te bagi?:)

@ioana_cristea
exista clauza de returnare a garantiei la incetarea contractului

@andymaurul
sfaturile tale sunt chiar foarte folositoare, multam fain.
eu ma gandeam sa verific la ANAF daca e adevaratul proprietar, dar se pare ca ANPC ar fii mai in cauza sa imi zica adevarul.. sau poate amandoua?
Deci cum ma gandeam si eu, nu mai are rost nici o notificare catre proprietar ci facuta direct reclamatie catre Procuror.

Alte completari, detin contractul de inchiriere intermediat de agentia imobiliara precum si chitantele date de agentie. Sunt convins ca asazisul proprietar nu a declarat la Fisc contractul.. daca ajuta la ceva asta.
Agentia si-a cam facut treaba si a intins-o nemteste. Stia exact ce face. Insa as putea sa o prind chiar si pe ea daca asta nu este adevaratul proprietar, eu unul nu am vazut nici o copie dupa actul de proprietate. Si am niste dubii ca ar fii adevaratul proprietar.
O ultima intrebare, e cineva din Bucuresti? :)
Ultima modificare: Luni, 20 Decembrie 2010
justdeals, utilizator
eumarian a scris:

Ce sanse sunt sa n-aiba o intelegere cu proprietarul de drept daca a incheiat contract cu agentia si i-a permis chiriasului accesul in spatiu?

Si OPC :O, ce a facut agentia care sa dauneze intereselor dlui justdeals? Chiar nu se intelege ca omul s-a razgandit si atata tot?

Ce atata suparare?Sa verifice tocmai daca exista un contract intre propietarul imobilului (cel adevarat) si agentie,daca agentia a eliberat chitanta pentru banii luati,daca functioneaza legal....Daca este corect ,cu atat mai bine.OPC este una dintre institutiile statului care trebuie sa vegheze la drepturile cetateanului roman.
Nicio suparare:) ANPC nu poate verifica actele proprietarului (doar PFA-urile sunt operatori economici) sau actele dintre agentie si proprietar.

ANPC poate verifica daca exista un contract de intermediere imobiliara corect alcatuit in baza caruia s-a incasat comisionul. Daca exista si este semnat, cum pare in acest caz, nu se mai poate face nimic.

Alte discuții în legătură

Am dat 1000€ avans unui agent imobiliar pentru rezervarea unei case pe care ulterior a vândut-o altcuiva, iar acum întârzie foarte mult restituirea banilor. este legal cum procedează? zaharel zaharel Buna ziua; In luna octombrie 2018 am optat pt un credit ipotecar. Am gasit o casa printr-o agentie imobiliara ; am rezervat o ; s a facut evaluarea ; iar ... (vezi toată discuția)
Returnare comision agentie pentru inchiriere nefinalizata MariusCP MariusCP Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca ma puteti ajuta cu situatia de mai jos: In luna iulie 2011 am inchiriat un apartament de 2 camere, printr-o agentie ... (vezi toată discuția)
Recuperarea garantiei depuse de chirias la inchirierea unui apartament koronna koronna Buna ziua, Supun atentiei dvs urmatoarea speta: Acum un an o persoana a incheiat un contract de inchiriere pe durata de 8 luni, pentru perioada ... (vezi toată discuția)