Cine a citit Proiectul noului Cod de procedura civila ?
Haideti sa discutam noile prevederi ...... o parere la prima citire ... ... urmeaza structura unui curs universitar de Drept procesual civil elaborat de profesori universitari.
O sa se invoce ingradirea accesului liber la justitie ... Ce se va intampla cu persoanele care nu-si permit sa-si angajeze un avocat, in conditiile in care este adoptata aceasta prevedere ? Nu pot depune recurs?
Ai dreptate. M-am gandit si la aspectul asta. Este posibil insa ca acest cod sa fie urmat de o serie de reglementari cu caracter special care sa acopere aceste goluri. Nu stiu.... ma gandesc..... Daca vrei, fa o analogie cu dreptul anglo-saxon -Common law, unde o cale de atac se exercita in conditii foarte stricte. Nu stiu foarte multe despre common law-ce am vazut si eu prin filme:((.
Eu am privit latura buna a acestui text de lege- creste calitatea actului de justitie (oare?). Si de ce nu, imi fac mea culpa, recunosc ca am privit aceasta prevedere cu o doza(mare ) de subiectivism-doar sunt avocat......., aceasta produce un flux de clienti care la acest moment se reprezinta singuri -de obicei cu rezultate dezastruoase ,ce aglomereaza in mod inutil instantele.
De asemenea nu sunt sigur ca acest rationament este corect. In reversul medaliei, ne putem trezi cu o gramada de hotarari judecatoresti tembele (cunoastem din proprie experienta) care sa ramana irevocabile prin nerecurare sau neapelare (sic.) datorita faptului ca partea din ignoranta sau lipsa de bani sa nu-si fi angajat aparator.
Pe de alta parte Elis, putem filosofa la nesfarsit pe tema liberului acces la justitie. In acest moment accesul la justitie este prohibitiv-cel putin in materie civila. ex.g. taxele de timbru care sunt exagerate.
Tu spui ca se ingradeste liberul acces la justitie??? Cine te impiedica sa angajezi un avocat sau un consilier juridic care sadeclare si sa sustina apelul sau recursul. Iti ingradeste cineva acest drept???
Nu am scris, doar am citat:)). De ce crezi ca va fi declarat neconstitutional. Liberul acces la justitie???. Eu pariez ca acest text nu va fi declarat neconstitutional. Pariez pe o sticla de bere (fara alcool)
Si daca nu au bani, truevio? ... Ce fac? .... Cer asistenta juridica gratuita, asta fiind valabila pentru avocati ...dar pentru cj ? Oricum in cazul CJ cred ca este vorba despre persoane juridice, chiar daca textul scrie partile. :)
Din cate stiu eu drepturile procesuale se exercita personal sau prin mandatar. Nu poti sa impui prin lege ca reprezentarea sa se faca de catre un avocat sau consilier juridic.
Subscriu la cele spuse de tine , in ceea ce priveste ca multe persoane se reprezinta sau sunt reprezentate prost in instanta. Dar nici nu poti impune prin lege sa-ti angajezi un avocat sau consilier juridic pentru a-ti sustine cauza.
Uite , putem fi chitibusari. Textul de lege spune ca În faţa instanţei de recurs, cererile şi concluziile părţilor nu pot fi formulate şi susţinute decât prin avocat sau, după caz, consilier juridic. Asta pressupune ca pe rolul instantei se afla un recurs declarat de parte-personal. In schimb partea-personal , nu poate formula cereri sau pune concluzii in fata instantei de recurs. (decat prin avocat sau cj) Sunt de acord ca acest text nu este foarte fericit formulat, dar la urma urmei totul este perfectibil, iar juristii (noi) trebuie sa ne dam cu parerea......:D