avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Noul Cod de procedura civila - pareri, noutati
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Noul Cod de procedura civila - pareri, noutati

Cine a citit Proiectul noului Cod de procedura civila ?
Haideti sa discutam noile prevederi ...... o parere la prima citire ... ... urmeaza structura unui curs universitar de Drept procesual civil elaborat de profesori universitari.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 11:49, 15 Iunie 2009
Intrarea in vigoare se va face dupa un termen considerat suficient pentru insusirea acestuia si pentru asigurarea suportului logistic si material necesar aplicarii noilor competente materiale. Autorii proiectului propuneau ca punerea in aplicare sa se faca la un an de la publicare. Recent se vehicula ideea ca punerea in aplicare ar fi de la 01.01.2012.
truevio a scris:

Alta chestie-intareste principiul rolului activ al instantei-art.20 (3) În cazurile expres prevăzute de lege, precum şi atunci când raportul juridic dedus judecăţii o impune, judecătorul va dispune, chiar dacă părţile se împotrivesc, introducerea în cauză a altor persoane ca reclamant sau pârât

Ce facem oare cu principiul disponibilitatii? Am presimtiri foarte sumbre cu privire la aceste aspecte.
Cred ca este o exceptie ... se pare ca nu ne putem dezice de acest aspect ... intai stabilim o regula si apoi mii de exceptii ;)
Partea cu introducerea din oficiu a unei parti in judecata am inteles-o. Insa parte cu "cine formuleaza cererea impotriva celui introdus in cauza?" e mai greu de inteles.
Procesul civil e un res inter alios asa ca daca nu chem pe toti cei care trebuie chemati in judecata e "ghinionul" meu. Eu, in cauzele mai grele, cu multi parati si succesiuni alambicate, am uneori un cosmar in care dupa ce am castigat recursul imi apare unul care nu a fost chemata in judecata si care vrea sa inceapa procesul de la capat pentru ca e tert. Ma trezesc transpirat.
Acuma, faptul ca legiuitorul s-a gandit (oare?) sa ma scape de acest cosmar (si nu numai pe mine), aducandu-mi in sprijin judecatorul, ar trebui sa ma incante, insa, din pacate, nu face decat sa ma sperie. Rau.
Revin cu intrebarea de la inceput, reformulata: Cererea mea initiala impotriva lui X va fi considerata ca fiind facuta si impotriva lui Y (cu care eu sustin ca nu am nimic "de impartit"), introdus in judecata in ciuda opozitiei mele sau judecatorul ma va obliga (cum?) sa fac o cerere si impotriva lui Y (poate prin tortura ?) ? Sau poate incheierea prin care se introduce din oficiu Y in judecata va contine si capetele de cerere formulate de judecator in numele meu ?
Sau poate Y va fi introdus in judecata cu toate ca reclamantul nu-i opune nici un drept ?
Imi inchipui scena:
Y, in rolul intervenientului turmentat (se caltina pe picioare) se intoarce catre judecator si zice: Hic! Da' eu, coane Zaharie, eu cu cine ma judec ? Hic! Judecatorul catre intervenient: Ai putintica rabdare stimabile ! Ca o sotietate fara moral si fara principuri carevasazica nu le are. Cortina (peste procedura civila romaneasca).
Ultima modificare: Marți, 2 Iunie 2009
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
ªi totuşi un înalt funcţionar de la Ministerul Justiţiei a declat astăzi la Realitatea că nu mai este nevoie de o dezbatere pe tema codurilor pentru că au fost formulate şi au fost luate în considerare peste 7000 de observaţii.
Curat murdar coane Fănică !

Alte discuții în legătură

Avocat din oficiu Atonn Atonn Buna ziua, Sunt avocat de putin timp si as dori sa stiu cum se poate deveni avocat din oficiu. Va multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Despre aplicaþiile jocului de ºah themis themis Iniţiatorii textelor articolelor 13, 83 şi 486 NCPC au avut în vedere, în opinia mea, cel puţin două obiective. Unul declarat şi unul nu. Primul ar ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu ContSters83715 ContSters83715 cine a mai apelat la un avocat din oficiu cui s-a adresat? Baroului , instantei, asociatiei care are fonduri de la uniunea europeana in acest sens? cum a ... (vezi toată discuția)