elis a scris:
Cam greu sa se accepte aceasta varianta pentru persoanele juridice ...;)
Daca va fi adoptat in varianta asta , ar insemna ca in recurs persoanele fizice sunt obligate sa aiba avocat (ales sau numit - asistenta judiciara gratuita) , iar la modul cum unii avocati numiti din oficiu isi fac treaba sansele decastig ale unei persoane care nu are bani sa-si angajeze un avocat sunt reduse.
Persoanele juridice care desfasoara o activitate eficienta au jurisconsult care sa le reprezinte interesele. In cazul in care nu mai merge treaba si intervine insolventa, intervin in scena lichidatorul, administratorul judiciar...
Prea mult ne-am obisnuit in viata sa cerem, insa mai putin sa oferim. NU mai suntem in comunism cand "pomana" de la stat era la ordinea zilei, desi era bazata pe saracia generala.
Oricum, legea prevede ca cel care castiga procesul este indreptatit la palta cheltuielilor de judecata. Astfel ca, daca partea stie ca are dreptate, se imprumuta, face tot posibilul sa-si apere drepturile si sa castige procesul.
Impotriva modului de exercitare a profesiei de avocat, cei nemultumiti se pot adresa Baroului din care acesta face parte. De unde prezumtia ca un avocat numit din oficiu si-ar "bate joc" de justitiabili? Poate de multe ori un tanar stagiar, sau tanar avocat face mai multe pentru o cauza decat un avocat "cu greutate' si blazat, pentru ca tanarul incerca sa-si formeze o reputatie si sa atraga clientela.
Personal, n-am mai facut oficii de mult timp ca le-am lasat altora mai tineri, insa toate cauzele le tratam la fel, indiferent ca eram din oficiu, sau angajata. NU-mi permiteam sa merg la nici o cauza fara sa cunosc dosarul.
Judecatorul poate sa nu acorde onorar din oficiu daca considera ca avocatul nu-l merita, am intalnit is situatii din astea, mai rar, intr-adevar. De obicei, judecatorul restituia dosarul avocatului care nu era pregatit si lasa cauza la a doua strigare, "sa mai studieze"... Mai mare rusine nu-ti trebuie in sala de judecata, in sedinta publica...