avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chitanta retroactiva
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chitanta retroactiva

As vrea sa stiu daca se poate face o chitanta notariala retroactiva pentru bani primiti acum 13 ani si care este valabililatea si eficacitatea ei in instanta . Multumesc
Problema este alta daca privim situatia in mod concret.
Nu va putea dovedi intr-un mod credibil in fata instantei ca suma de bani este alta decat cea trecuta in actul notarial facut in urma cu 13 ani.
Dupa parerea mea, aici se termina cu sansele omului de a obtine ceea ce isi doreste.

Daca nu treceau atatia ani si nu aveati niciun fel de scrupule puteati face o plangere penala.Insa, nici acea plangere penala nu o cotam cu sanse de reusita deoarece nimeni nu recunoastea ceva..
Astazi nu vad sa mai puteti face ceva cu privire la ceea ce vroiati.Suma oficiala este de 1 000 000 lei si efortul cred ca nu se merita.

avocat Claudiu Lascoschi
Ce legatura are vanzarea garsonierei cu suma data fiului? Era o posibilitate, ce-i drept mica, daca era o coincidenta totala de sume... Si nu facea proba, facea doar o prezumtie de la care se putea pleca... Oricum suma nu se putea dovedi in lipsa unui inscris, ca-i mare... deci care e relevanta ca, pe langa pretul luat, au mai pus parintii sa-i dea bani fiului?

Apoi, sa faca plangere pentru ce? Ca i-au dat bani si el nu vrea sa recunoasca? Ca e un mincinos mic? :-/

Nu inteleg... nimic. #-o
emma_elena a scris:

u.b.i.k. a scris:

1 - Declaratia tatalui si mamei la notar nu au nici o valoare.
2 - nu puteti face proba unei conventii prin declaratii de martori, chiar daca sustineti imposibilitatea morala de intocmire a inscrisului constatator, pentru ca ar trebui sa sustineti ca vanzarea garsonierei s-a declarat la un pret muuult mai mic pentru a nu plati impozite la stat:O.
3. solutia data de av_todica este, din unghiul meu de vedere, cea mai corecta (partaj de ascendent sau testament).
4. nu prea aveti sanse intr-un proces chiar daca avocatul este un psiholog desavarsit, pentru ca presiunea a 10000 $ poate fi mai mare decat cea morala exercitata, chiar cu desavarsita indemanare, de avocat.
5. Tineti minte - non jus deficit sed probatio - nu legea lipseste ci probele.
OK Deci nu au valoare declaratiile retroactive ,date de parinti . Dar daca, prin absurd , il fac pe fratele meu sa dea o declaratie retroactiva, in care recunoaste primirea contravalorii garsonierei,aceasta va fi acceptata mai tarziu cand se va face succesiunea pentru scaderea masei succesorale??

În conformitate cu prevederile art Art. 1167 alin. 3. Cod civ. „Confirmarea sau ratificarea, sau executarea voluntara a unei donatiuni, facuta de catre erezi sau reprezentanţii donatorului, dupa moartea sa, tine loc de renuntare, atat in privinta viciilor de forma, cat si in privinta oricarei alte exceptii”.
Ultima modificare: Vineri, 28 Martie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Daca parintii mai au un apartament, de ce nu va fac contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere? (ca daca e cu renta viagera se considera ca o donatie deghizata in raport cu alti descendenti). Il trec pe numele dumneavoastra cat timp traiesc si atunci nu va mai bateti capul cu fratele. Ce a fost in trecut, ramane in trecut. MI s-a mai intamplat sa obtin recunoasteri pentru bani dati in trecut printr-o plangere penala pentru inselaciune, facuta, asa, la deruta. Partea care a primit banii a recunoscut la Politie pentru ca frica de un dosar penal e destul de mare. In plus, in penal pot fi admisi martori. Dar nu mi se pare moral, ca sora sa faceti plangere penala impotriva fratelui, chiar daca e cu scopul scoaterii la iveala a "adevarului".
Da, e ok sa mergi la cacialma, dar exista un risc (oricat ar fi el de mic) sa se intoarca impotriva ta.
Depinde de fiecare sa aleaga calea sau nu in functie de cum e croit.
Dar mi se pare o idee buna. Desi... aici sunt parinti ci copil, oare chiar sunt dispusi sa-i faca plangere penala?

Contractul de intretinere mi se pare bun, dar e problema ca doamna nu e in tara...

Se mai poate incerca si o chitanta de mana, poate cu martori... Daca insista familia, cine stie, poate reusesc sa-l faca sa semneze asa ceva... Desi e atacabil... dar e un punct de plecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire lilianamanea67 lilianamanea67 Buna ziua, problema mea este urmatoarea: Parintii mei mi-au dat mie un apartament in care sa locuiesc impreuna cu sotia, iar fratelui meu un alt apartament, ... (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare_cumparare! mire75 mire75 Buna ziua,am nevoie de sfatul dvs.Am cumparat un imobil de la mama mea,cu contract de vanzare-cumparare,in forma autentica,fara clauza de intretinere,abitatie ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare sau donatie? Ruxa Ruxa Buna ziua, Parintii sotului meu, vor sa treaca o garsoniera din proprietatea tatalui (e o mostenire) in proprietatea sotului meu. Ce e mai recomandat? ... (vezi toată discuția)