avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari

Va rog sa ma ajutati in legatura cu intocmirea unei balante in partida simpla pentru o asociatie de proprietari la o scara de bloc:
1. la Activ pct.4-"restante existente la data verificarii" se iau in calcul si penalizarile sau numai restantele fara penalizari???
2. la Pasiv pct.3-" soldul sumelor speciale" se include si soldul fondului de penalitati?? (suma scriptica sau suma reala incasata??)
3. la Pasiv pct.5-"furnizori" se cumuleaza facturile neachitate aferente carei luni !!!avand in vedere ca, sa zicem balanta este facuta la 30 noiembrie 2010??? multumiri.#-o:(
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:37, 12 Decembrie 2014
Nu m-am facut inteleasa. Contabilitatea este in partida dubla chipurile din lipsa de program dar atat, nu se depune bilant, ei spun ca au contabilitate in partida simpla dar se emite balanta in partida dubla din lipsa de program.....
s.c.serv ad loc s.r.l. a scris:

de la simplu la dublu - da; invers - nu.

Sa credem si sa nu cercetam!?
Noi am trecut de la contabilitate in partida dubla (ce se tinea din anul 1997 - anul infiintarii asociatiei), acum cativa ani (2004 sau 2005), printr-o simpla propunere a comisiei de cenzor, intr-o adunare generala, propunere votata si adoptata ca hotarare a adunarii generale. Am aplicat acest sistem de la 1 ianuarie anul urmator si-l aplicam si astazi.
Intrebarea initiata de @Anita1 era daca situatia intalnita la o asociatie - care tine contabilitatea in partida dubla este corecta. Eu zic ca este cea mai corecta si nu dezvolt aici avantajele metodei fata de evidenta in partida simpla.
Ca ambele metode se pot tine pe mijloace informatice, da sunt de acord, eu nici nu as mai indrazni sa ma intorc la evidentele antice - insa nu toata lumea a trecut de aceasta faza, asa ca, asta e...
Oricum, daca v-ati hotarat sa abordati evidenta contabila in partida dubla, mergeti asa ca este fff bine. Prin programul de contabilitate aflat la dispozitie pot fi scoase o multime de rapoarte ale situatiilor asociatiei, asa ca acest lucru nu poate fi decat o parte buna a activitatii asociatiei dvs. si nu invers...
Total de acodr cu dl. Grecu.
Contabilitatea in partida dubla, cu folosirea conturilor analitice si sintetice, cu balante de verificare lunare, cu situatii financiare in iunie si bilant in decembrie, cu anexele aferente (vreo 10), raportul aferent..., este sigur cel mai concludent.
Dar trec peste evidenta de zi cu zi, luna de luna (destul de complicata si aceasta) si intreb ce persoana (administrator, presedinte, membru in comitet...) fara studii de contabilitate, poate sa intocmeasca bilantul contabil, de exemplu !? Acest bilant are o structura greu de inteles pentru necontabili si cuprinde:
- bilantul propriu-zis
- contul de profit si pierdere
- anexe la bilant
- raportul de gestiune
Fiecare din acestea cuprind, la randul lor alte subcapitole. Toate acestea trebuie sa se coreleze intre ele si se lucreaza pe program informatic pus la dispozitie de finante.
Nu poti sa pretinzi unui administrator fara studii economice (maistru matriter, profesor de matematica, electronist, inginer auto..., asa cum am avut noi), sa conduca evidenta contabila in partida dubla.
Eu pot sa-l invat pe administrator (orice studii ar avea) sa tina contabilitatea in partida simpla in prima luna. Dar nu am cum sa-l invat, ca nu poate intelege sa tina contabilitatea in partida dubla pe administrator chiar daca este vecinul meu profesor doctor in masini agricole.
De aceea prefer sa tinem contabilitatea in partida simpla care poate fi inteleasa mai usor de neeconomisti, necontabili, pentru ca oricand in asociatie putem avea schimbari la conducere si administrare. Iar continuitatea, mentinerea metodelor sunt recomandate si fac parte din principiile contabile.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
Adriantot, moderator
Va rog mult, o parere. Ati incheia un contract in asemenea conditii?

Am fost si am discutat cu o asociatiei ptr un contract de cenzorat. Sincer mi s-a parut ceva dubios......nu exista balanta de activ si pasiv, exista ladosar chetuielile si lista de intretinere. Blocul are o gramada de restantieri si firma care administreaza imobilul chipirurile nu are nevoie de balanta.....in fiecare luna (eu cred ca nu au in nici o luna). Nu pot afisa intretinerea din lipsa de cenzor si presedintele vrea contract pe o luna si apoi dupa ce convoaca adunarea generala, schimba comitetul, sa facem un nou contract. Mi se pare dubios......cenzorii care s-au perindat n-au facut nici un raport, nu exista un registru al cenzorului........

Alte discuții în legătură

Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile de proprietari igescuus igescuus Buna ziua, si eu tin evidenta contabila la o asociatie din august si nu am mai lucrat cu asociatii. Am mari nelamuriri la elementele de activ si pasiv. Daca ... (vezi toată discuția)