avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari

Va rog sa ma ajutati in legatura cu intocmirea unei balante in partida simpla pentru o asociatie de proprietari la o scara de bloc:
1. la Activ pct.4-"restante existente la data verificarii" se iau in calcul si penalizarile sau numai restantele fara penalizari???
2. la Pasiv pct.3-" soldul sumelor speciale" se include si soldul fondului de penalitati?? (suma scriptica sau suma reala incasata??)
3. la Pasiv pct.5-"furnizori" se cumuleaza facturile neachitate aferente carei luni !!!avand in vedere ca, sa zicem balanta este facuta la 30 noiembrie 2010??? multumiri.#-o:(
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:37, 12 Decembrie 2014
adriantot a scris:

Postati aici cifrele una sub alta, pe care le-ati inregistrat in activ si cele din pasiv sa vedem poate gasim impreuna.

Imi este cam jena cu situatia asta...dar asta e.....ma consolez cu faptul ca eu trebuie doar sa verific
Activ:
sold casa = 5159
sold banca = 14064
restante la data intocm sit=3795
sume neachitate ptr lista de plata curenta=12568
acte de plata nerep=13869
total activ = 49455

Pasiv
Fond rulment=17150
Fond rep=7425
Furnizori=22648
Total pasiv = 47223

Din pacate, pana acum nu s-a facut niciodata o situatie a soldurilor, asa ca nu am cum sa ma orientez.

Platile in avans primite de la proprietari unde anume se inregistreaza?
Pai cred ca aici este cheia, pentru ca vad ca stati f. bine : "creditori diversi".
@uevera,
Sa incercam impreuna:
1. Daca aveti personal platit cu salarii sau indemnizatii, presupun ca-i platiti dupa incheiere lunii, dupa realizarea acestei situatii.
Daca-i asa trebuie sa apara in pasiv suma de plata plus impozitul si contributiile de plata la stat.
Va lipsesc 2232 lei din pasiv. Este posibil sa fie plata personalului cu tot cu taxe si contributii.
Sau daca ati achitat indemnizatiile si salariile inainte de sfarsitul lunii, au ramas totusi neachitate impozitele si contributiile ce le achitati pana pe 25 ale lunii.
2. Verificati la fondul de reparatii. In registrul de evidenta a fondului de reparatii aveti evidentiat pentru fiecare proprietar anumite sume achitate in acest fond, sume existente. Dar poate aveti in acelasi registru si proprietari care au restante la reparatii. Fondul lor de reparatii este inexistent si suma restanta este consemnata acolo cu minus. Adunati numai sumele cu plus ca numai acelea formeaza soldul fondului de reparatii. Cele cu minus sunt incluse in activ la "restante" iar in pasiv creste fondul de reparatii fata de cel stabilit acum, exact cu valoarea restantelor la reparatii.
3. Poate ati platit vreun tert, pe cineva din afara asociatie, un expert, un avocat iar suma aceasta nu ati repartizat-o in lista de plata cuiva sau ati scris-o pe numele cuiva dar nu ati prins-o in restante, in activ, acum puteti sa o treceti separat in activ, cu denumirea exacta sau o adunati la restante.
4. Dar ceva penalizari ati incasat vreodata? Daca ati incasat penalizari acestea ar trebui sa se gaseasca intr-un fond de penalizari tot in pasiv pana cand repartizati aceste sume in fondul de reparatii.
Verificati aceste patru puncte si mai reveniti.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2011
Adriantot, moderator
In Pasiv vedeti daca mai aveti:
- salarii, impozite, contributii la salarii neachitate catre salariati sau catre stat.
- restante la fondurile de rulment, reparatii, penalizari.
- sumele platite in avans de catre locatari. Daca aceste sume se regasesc in Activ in casa sau la banca), ele reprezinta pentru Pasiv niste viitoare facturi (sau parti din facturi) neachitate - facturi care n-au aparut inca, dar care cu siguranta vor aparea peste o luna, in aceeasi logica pentru care s-a si platit de proprietar in avans. Acestea pot fi denumite sume creditate catre asociatie, iar categoria poate fi denumita Creditori diversi.
Ultima modificare: Joi, 31 Martie 2011
elga50, moderator
eu am invatat sa fac balanta cu ajutorul dumneavoastra celor ce scriu pe forum si pentru asta va multumesc! Acum ma lovesc de o situatie noua, asociatia noastra a depus la banca 10000 lei depozit si 100 in contul curent. La sfarsitul luni trec in balanta aceste sume la activ , este totul ok.Urmatoarea luna in extrasul de cont am la depozit 10082 ( adica am inregistrat o dobanda de 82 lei) si la contul curent a scazut de la 100 la 83.21( adica banca si-a luat 16.79 comision).
in balanta cu evidentiez aceste sume?
1.DEPOZITUL : trec la activ 10082 depozitul asa cum este in extras si la pasiv 82 fond dobanda ?
2. Contul : aici m-am incurcat ....daca trec 83.21 la activ si la asa raman cu 16.79 in aer ( trebui sa-i scad in registrul de casa?)
daca trec 100 balanta iese bine dar nu-i conform cu extrasul care spune ca mai am doar 83.21.#-o Cum sa fac?

Alte discuții în legătură

Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile de proprietari igescuus igescuus Buna ziua, si eu tin evidenta contabila la o asociatie din august si nu am mai lucrat cu asociatii. Am mari nelamuriri la elementele de activ si pasiv. Daca ... (vezi toată discuția)