avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

intocmire balanta in partida simpla pt asoc proprietari

Va rog sa ma ajutati in legatura cu intocmirea unei balante in partida simpla pentru o asociatie de proprietari la o scara de bloc:
1. la Activ pct.4-"restante existente la data verificarii" se iau in calcul si penalizarile sau numai restantele fara penalizari???
2. la Pasiv pct.3-" soldul sumelor speciale" se include si soldul fondului de penalitati?? (suma scriptica sau suma reala incasata??)
3. la Pasiv pct.5-"furnizori" se cumuleaza facturile neachitate aferente carei luni !!!avand in vedere ca, sa zicem balanta este facuta la 30 noiembrie 2010??? multumiri.#-o:(
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 16:37, 12 Decembrie 2014
@andradaa
1. Luna aceasta fata de luna precedenta, in contul asociatiei a intrat o suma drept dobanda, un venit. Soldul contului inscris in activul Sit. A+P va deveni conform extrasului lei 10082, iar in pasiv se va inregistra cresterea fondului de venituri cu suma de 82 lei. Deci egalitate.
2. In contul curent ati avut 100 lei, dar luna aceasta vi s-a retinut un comision de 16,79 lei, soldul contului devenind conform extrasului 83,21 lei. Suma de 83,21 lei se inregistreaza in activul Sit.A+P.
Comisionul reprezinta o cheltuiala pentru asociatie, deci se prinde in lista de plata a lunii curente, se repartizeaza ca o cheltuiala gospodareasca pe cota indiviza. Dar mai este o problema, lista de plata o veti intocmi si afisa in luna
urmatoare lunii pentru care intocmiti Sit.A+P, deci in Sit. suma va fi trecuta la rubrica din activ "Acte de plata pe luna in curs nerepartizate..." Deci egalitate, minus la un post din activ si plus la alt post din activ.
Cam asa vad eu problemele.
Ultima modificare: Luni, 25 Aprilie 2011
LocatarB, utilizator
Daca dobanda se inregistreaza in fondul de reparatii din pasiv ca intrare, atunci si comisionul sa se inregistreze tot aici ca iesire, de ce sa se mai complice cu cheltuiala pe lista de intretinere?
Practic intra in fondul de reparatii dobanda-comisionul.
Ambele variante expuse mai sus sunt corecte. Lunar se intocmeste o situatie a micilor cheltuieli gospodaresti si-acolo pot fi prinse sumele cheltuite cu rechizite, birotica, detergenti, becuri, chitantiere, facturiere, cheltuieli postale..., dar si comisionul retinut de banca. Acestea adunate toate dau o suma ce se reparrtizeaza pe cota indiviza. Asadar acest comision se recupereaza pe lista de plata iar dobanda din celalalt cont poate fi inregistrata in pasiv la "alte fonduri" sau "fonduri speciale" (in care se mai aduna sume si din alte surse), iar odata sau de doua ori pe an acestea se transfera si se repartizeaza in fondul de reparatii pe cota indiviza.

Se poate aplica si varianta cealalta, de a compensa scriptic, in evidenta, suma retinuta de banca drept comision cu suma intrata in cont ca dobanda. Daca dobanda este mai mare decat comisionul retinut, diferenta este un venit si acesta se evidentiaza in "alte venituri", "alte fonduri", "fonduri speciale"..., si-odata la 6 luni sau un an se transfera in fondul de reparatii.
Daca dobanda este mai mica decat comisionul retinut avem o cheltuiala (o pierdere) si aceasta se evidentiaza in listele de plata pentru a fi recuperata sau se compenseaza in evidenta prin diminuarea sumei acumulate din dobanzi in lunile anterioare si existente in "alte fonduri", "fonduri speciale", "alte venituri"..
Multumesc din suflet pentru raspunsuri....am rezolvat cu ajutorul dumneavoastra
adriantot a scris:

2. Verificati la fondul de reparatii. In registrul de evidenta a fondului de reparatii aveti evidentiat pentru fiecare proprietar anumite sume achitate in acest fond, sume existente. Dar poate aveti in acelasi registru si proprietari care au restante la reparatii. Fondul lor de reparatii este inexistent si suma restanta este consemnata acolo cu minus. Adunati numai sumele cu plus ca numai acelea formeaza soldul fondului de reparatii. Cele cu minus sunt incluse in activ la "restante" iar in pasiv creste fondul de reparatii fata de cel stabilit acum, exact cu valoarea restantelor la reparatii.


Aici este problema. Se pare ca anumite chitante au fost omise a se inregistra in registrul fondului de reparatii.
Din pacate, registrul nu are coloana cu suma stabilita(banuiesc ca este un formular mai vechi), motiv ptr care nu stiu care sunt restantele la acest fond(sunt cativa locatari care refuza sa plateasca fondul de reparatii).
O sa refac datele pe ultimii 4 ani, si o sa vad ce iese.

Eu inteleg insa ca situatia nu este urata, in sensul ca acest minus care exista in Pasiv, inseamna ca exista bani in caserie, dar ei nu se regasesc in actele contabile.
Ma gandeam ca in final plusul pot sa-l distribui, pe cota parte indiviza.
Ce parere aveti?

Alte discuții în legătură

Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la asociatiile de proprietari igescuus igescuus Buna ziua, si eu tin evidenta contabila la o asociatie din august si nu am mai lucrat cu asociatii. Am mari nelamuriri la elementele de activ si pasiv. Daca ... (vezi toată discuția)