Va rog sa ma ajutati in legatura cu intocmirea unei balante in partida simpla pentru o asociatie de proprietari la o scara de bloc:
1. la Activ pct.4-"restante existente la data verificarii" se iau in calcul si penalizarile sau numai restantele fara penalizari???
2. la Pasiv pct.3-" soldul sumelor speciale" se include si soldul fondului de penalitati?? (suma scriptica sau suma reala incasata??)
3. la Pasiv pct.5-"furnizori" se cumuleaza facturile neachitate aferente carei luni !!!avand in vedere ca, sa zicem balanta este facuta la 30 noiembrie 2010??? multumiri.#-o:(
da din pacate eu nu am multe scari, nu am decat scara mea si nu stiam de bloc manager.net. de aceea mi-am luat abonament la saga in partida simpla pentru un an . in plus eu locuind pe scara nu pot lua atatia bani de la locatari, iar 150 de ron pt contabilitate deci ....si vreau sa evit cresterea cheltuielilor . am fost un bloc cu probleme, am reusit sa ne separam din vara si de atunci ma ocup de scara mea, celelalte trei scari au ramas inca in deriva, inca se mai schimba comitete, presedinti deci...e posibil sa mai iau inca una dar nu sunt sigura .
in plus noua ne-a iesit cif pe 3.02.2011 desi functionam separat din iunie 2010 .
Va rog sa ma jutati si pe mine sa inteleg acesta taina a Activului si Pasivului.
Am citit mesajele dvs din forum, dar nu m-am lamurit.
Poate cineva sa-mi explice fiecare pas din Activ si Pasiv ce trebuie sa completez in el pentru situatia la 31.12.2010 ?
M-ar ajuta foarte mult deoarece pana acum facea cineva acest lucru nu-mi explica de unde lua cifrele iar acum m-am trezit ca trebuie sa fac eu situatia.
Daca ma lamuresc in sfarsit si cu acest lucru o sa dorm linistita.
Trebuie sa aveti, sa editati un formular. Poate-l stiti si nu insist.
Incepeti sa-l completati cu ceea ce cunoasteti si ne mai intrebati la fiecare pozitie din activ si din pasiv unde va incurcati.
Incepeti cu cele elementare, simple.
In activ:
Casa = va uitati in registrul de casa si vedeti care era soldul casei la data de 31 decembrie 2010.
Banca = soldul din extrasul de cont luat de la banca la 31 dec 2010
In pasiv:
Fondul de rulment = uitati-va in registrul de evidenta a fondului de rulment si adunati de acolo fondul de rulment depus de fiecare proprietar iar rezultatu-l treceti in pasiv
Fondul de reparatii = la fel cautati in registrul de evidenta a fondului de reparatii si adunand soldurile existente acolo stabiliti "soldul fondului de rulment".
Fond de penalizari = din registrul de evidenta a penalizarilor adunati soldurile existente (penalizari incasate minus platile facute din acestea), iar rezultatu-l treceti in pasiv.
Continuam si cu ajutorul celorlalti utilizatori, daca ati inteles pana aici!
Am citit mesajele din forum dar m-am incurcat la:
pct. 5 Pasiv- furnizori ptr fact. neachitate.
Unii au spus ca se trec furnizorii neachitati aferenti listei de plata curente(adica cei care se regasesc la pct 3 Activ); altii ca se trec toti furnizorii nechitati pana la data intocmirii situatiei( adica si cei care apar la pct 6 Activ).
pct 6. Pasiv - creditori diversi- ce ar trebui sa cuprinda?