avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 765 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ascesiune prin uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ascesiune prin uzucapiune

cine stie de ce este nevoie pentru a intra in posesia unui titlu de proprietate pe o casa care a fost construita in 1950 fara autorizatie de constructie, pe un teren cumparat cu acte in regula pentru care exista documente.Cine ar trebuie chemat in istanta? Primaria Municipiului Bucuresti sau Primaria de sector?
1) Art. 489. Cod civ. - Proprietatea pamantului cuprinde in sine proprietatea suprafetei si a subfetei lui. Altfel vechiul proprietar poate sa vina si sa spuna ca nucul x si prunul y impreuna cu marul z nu le-a vandut si ca sunt ale lui, ca si gardul, fantana, santul de scurgere, etc. E absurd nu? Pai la fel de absurd este si cu casa ceruta de fostul proprietar.
2) Daca expertul intreaba "in ce baza ai acea casa" i se poate raspunde scurt si politicos "nu-i treaba matale, treaba pentru care esti platit este sa, identifici, masori si sa intocmesti documentatia" Daca e tot nelamurit il trimiti la plimbare si cauti altul mai putin curios. Stiu ca in general expertii cadastrali se erijeaza si in juristi, (pe'n ca de ! ce mare lucru sa citesti o lege?) iar uneori mai practica si avocatura clandestina, redactand actiuni (de aceea si pun astfel de intrebari "de unde ai casa?" "Da autorizatie ai?" etc.)
3) Casa si terenul formeaza un tot, deoarece casa s-a unit cu terenul. Asadar actul de proprietate pe constructie este in temeiul art. 489 Cod civ. titlul pe care-l ai asupra terenului. Pentru ca in continuarea disp de la art. 489, art. 492. Cod civ. dispune: "Orice constructie, plantatie sau lucru facut in pamant sau asupra pamantului, sunt prezumate a fi facute de catre proprietarul acelui pamant cu cheltuiala sa si ca sunt ale lui, pana ce se dovedeste din contra." Asadar daca domnul expert sau altul vor sa dovedeasca contrariul n-au decat.
4) Autorizatia de construire trebuie ceruta pentru ca altfel savarsesti o contraventie pentru care nota bene! esti amendat iar constructia poate fi demolata.
5) Autorizatia de construire nu e titlu de proprietate pe constructie ci, astfel cum rezulta chiar din denumirea ei, o autorizatie a administratiei pentru a executa o anumita activitate. Modurile de dobandire ale proprietatii sunt cele prevazute de art. 644-645 Cod civ. , iar autorizatia (de construire sau alt tip nu este in mod firesc enumerata printre acestea, accesiunea sau incorporatiunea insa este.
Am uitat un lucru. "accesiune prin uzucapiune" ? :O Nu. Nici macar "uzucapiune prin accesiune" :O E pur si simplu o dobandire a unui bun (terenul) impreuna cu tot ceea ce s-a unit cu el, natural sau artificial, in baza unei conventii. Nici casa construita de strabunicul meu in anul 1910 nu a fost inscrisa atunci in CFsi nici nu aveam autorizatia de construire, dar in prezent am intabulat-o fara proces, cu documentatie cadastrala facuta de un expert mai putin curios.
mraicum a scris:
cine stie de ce este nevoie pentru a intra in posesia unui titlu de proprietate pe o casa care a fost construita in 1950 fara autorizatie de constructie, pe un teren cumparat cu acte in regula pentru care exista documente.Cine ar trebuie chemat in istanta? Primaria Municipiului Bucuresti sau Primaria de sector?

Daca pe teren este edificata o constructie fara autorizatie de constructie, cea mai buna solutie, in opinia mea este un proces pentru notarea constructiei. In cadurl procesului, expertul (poate fi si topograf) constata ca pe teren este edificata o constructie cu o anumita suprafata.
"ascesiune prin uzucapiune" este o aberatie juridica!
Am gasit in Legea nr. 7/1996
Art. 33. - (1) În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă
Probabil declaratia notariala se refera la faptul ca pe teren se afla o constructie. Desi nu mi se pare corecta aceasta modalitate de dobandire a dreptului de proprietate: fac o constructie cum ma taie capul pe terenul meu (fara certificat de urbanism, autorizatii, alte acte necesare), apoi ma duc la notar si declar pe proprie raspundere ca am edificat o constructie pe terenul meu. Apoi merg la CF si imi inscriu dreptul de proprietata?:">
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
ContSters20980, utilizator
AvTodinca a scris:

Probabil declaratia notariala se refera la faptul ca pe teren se afla o constructie. Desi nu mi se pare corecta aceasta modalitate de dobandire a dreptului de proprietate: fac o constructie cum ma taie capul pe terenul meu (fara certificat de urbanism, autorizatii, alte acte necesare), apoi ma duc la notar si declar pe proprie raspundere ca am edificat o constructie pe terenul meu. Apoi merg la CF si imi inscriu dreptul de proprietata?

Rectificare = radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară
Modificare = orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil
Declaratia autentica, in caz de rectificare, provine intotdeauna de la un tert al carui drept a fost gresit inscris in CF, - cand se face pe cale amiabila si priveste numai operatiuni care pot face obiectul inscrierii in CF. Este necesara pentru ca L. 7/96 Art. 22. impune " Înscrierea unui drept se poate efectua numai:a) împotriva aceluia care, la înregistrarea cererii sale, era înscris ca titular al dreptului asupra căruia înscrierea urmează să fie făcută;" (priveste inscrierile din coala B)
Modificarea poate fi ceruta numai de proprietar, (priveste inscrierile din coala A) nu afecteaza dreptul asupra imobilului
de ex.:cand s-a gresit numarul topografic/cadastral; s-a gresit denumirea imobilului; se inscrie o constructie pe teren; se schimba categoria de folosinta a terenului, etc.
Rectificarea poate fi ceruta numai in cazurile prevazute limitativ de art. 34 pct. 1-4.
Rap. jur de dr. administrativ (autorizare constructie, certificat de urbanism, etc.) nu afecteaza si nu schimba cu nimic rap. jur. de dr. civ. privind proprietatea constructiei.
Decizia nr. 909 din 29 aprilie 1987 Tribunalul Suprem sectia civila
"Faptul ca o constructie s-a edificat fara autorizatia prealabila a organului administrativ competent nu are nici o consecinta asupra dreptului reclamantului de a cere sa se constate dreptul sau de proprietate asupra constructiei respective, deoarece interdictia de a construi fara autorizarea organului administrativ reprezinta un raport de drept administrativ intre constructor si organul respectiv, in timp ce constatarea dreptului de proprietate intra in sfera dreptului civil."
Scuze, iar am scris cu majuscule:">
Ultima modificare: Vineri, 4 Aprilie 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
u.b.i.k. a scris:

AvTodinca a scris:

Probabil declaratia notariala se refera la faptul ca pe teren se afla o constructie. Desi nu mi se pare corecta aceasta modalitate de dobandire a dreptului de proprietate: fac o constructie cum ma taie capul pe terenul meu (fara certificat de urbanism, autorizatii, alte acte necesare), apoi ma duc la notar si declar pe proprie raspundere ca am edificat o constructie pe terenul meu. Apoi merg la CF si imi inscriu dreptul de proprietata?

Rectificare = radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară
Modificare = orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil
Declaratia autentica, in caz de rectificare, provine intotdeauna de la un tert al carui drept a fost gresit inscris in CF, - cand se face pe cale amiabila si priveste numai operatiuni care pot face obiectul inscrierii in CF. Este necesara pentru ca L. 7/96 Art. 22. impune " Înscrierea unui drept se poate efectua numai:a) împotriva aceluia care, la înregistrarea cererii sale, era înscris ca titular al dreptului asupra căruia înscrierea urmează să fie făcută;" (priveste inscrierile din coala B)
Modificarea poate fi ceruta numai de proprietar, (priveste inscrierile din coala A) nu afecteaza dreptul asupra imobilului
de ex.: cand s-a gresit numarul topografic/cadastral; s-a gresit denumirea imobilului; se inscrie o constructie pe teren; se schimba categoria de folosinta a terenului, etc.
Rectificarea poate fi ceruta numai in cazurile prevazute
limitativ de art. 34 pct. 1-4.
Rap. jur de dr. administrativ (autorizare constructie, certificat de urbanism, etc.) nu afecteaza si nu schimba cu nimic rap. jur. de dr. civ. privind proprietatea constructiei.
DECIZIA nr. 909 din 29 aprilie 1987TRIBUNALUL SUPREM SECTIA CIVILA
Faptul ca o constructie s-a edificat fara autorizatia prealabila a organului administrativ competent nu are nici o consecinta asupra dreptului reclamantului de a cere sa se constate dreptul sau de proprietate asupra constructiei respective, deoarece interdictia de a construi fara autorizarea organului administrativ reprezinta un raport de drept administrativ intre constructor si organul respectiv, in timp ce constatarea dreptului de proprietate intra in sfera dreptului civil.

Evident trebuie recomandata solutia cea mai accesibila justitiabilului, si nu trimisi oamenii aiurea la procese inutile.
Normal ca dupa intabularea constructiei edificate fara autorizatii, organele de control ale primariei pot constata existenta unei contraventii, dar in cazul de fata cel mai probabil intervine prescriptia raspunderii contraventionale.

Alte discuții în legătură

Modificare locuinta satprema satprema Buna ziua. Eu am cumparat o casa veche la tara si as vrea sa o prelungesc construind inca o camera. Am nevoie de autorizatie de la primarie pentru aceasta? Si ... (vezi toată discuția)
Refuz intabulare pt. constructie fara autorizatie - accesiune ? loki loki in urma cu cativa ani am cumparat un teren, pe care se incepuse o constructie, fara ca proprietarii sa fi avut autorizatie de constructie. in contractul de ... (vezi toată discuția)
Intabulare cladire Oana  Tudor Oana Tudor Am o problema si nu reusesc sa ii gasesc soluţia. Societatea a cumparat de la alta societate o magazie (nu si terenul aferent). Această tranzacţie ca sa ii ... (vezi toată discuția)