mraicum a scris:
cine stie de ce este nevoie pentru a intra in posesia unui titlu de proprietate pe o casa care a fost construita in 1950 fara autorizatie de constructie, pe un teren cumparat cu acte in regula pentru care exista documente.Cine ar trebuie chemat in istanta? Primaria Municipiului Bucuresti sau Primaria de sector?
Daca pe teren este edificata o constructie fara autorizatie de constructie, cea mai buna solutie, in opinia mea este un proces pentru notarea constructiei. In cadurl procesului, expertul (poate fi si topograf) constata ca pe teren este edificata o constructie cu o anumita suprafata.
"ascesiune prin uzucapiune" este o aberatie juridica!
Am gasit in Legea nr. 7/1996
Art. 33. - (1) În cazul în care cuprinsul cărţii funciare nu corespunde, în privinţa înscrierii, cu situaţia juridică reală, se poate cere rectificarea sau, după caz, modificarea acesteia.
(2) Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară.
(3) Prin modificare se înţelege orice schimbare privitoare la aspecte tehnice ale imobilului, schimbare care nu afectează esenţa dreptului care poartă asupra acelui imobil. Modificarea nu se poate face decât la cererea titularului dreptului de proprietate.
(4) Rectificarea înscrierilor în cartea funciară se poate face fie pe cale amiabilă, prin declaraţie autentică, fie în caz de litigiu, prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă
Probabil declaratia notariala se refera la faptul ca pe teren se afla o constructie. Desi nu mi se pare corecta aceasta modalitate de dobandire a dreptului de proprietate: fac o constructie cum ma taie capul pe terenul meu (fara certificat de urbanism, autorizatii, alte acte necesare), apoi ma duc la notar si declar pe proprie raspundere ca am edificat o constructie pe terenul meu. Apoi merg la CF si imi inscriu dreptul de proprietata?:">