AVLIL a scris:
Referitor la accesiune, unde scrie ca ea opereaza de drept? Nici macar nu e un lucru absolut, doar o prezumtie relativa ce poate fi rasturnata.
De ce daca posed 30 de ani nu pot merge la CF cu ideea asta sa-mi intabulez terenul? Sau casa? De ce imi trebuie actiune reala in instanta? Ca e similar... Cineva trebuie sa constate niste conditii indeplinite...
Tot actiune reala, tot la valoare se timbreaza... tot titlu de proprietate se primeste la final! :-/ care e diferenta?
Aici cred ca gresesti. Una e posesia de lunga durata a unui bun imobil care nu iti apartine, si alta e sa ai un bun principal, la care se adauga un bun considerat secundar si care iti intra in proprietate tocmai din aceasta cauza.
Spui ca e o prezumtie si e adevarat, asa spune codul civil. Desigur ca prezumtia nu poate fi rasturnata decat prin dovedirea unei superficii, ceea ce presupune dezmembrarea dreptului de proprietate asupra terenului de chiar proprietarul sau. Daca insa nu exista acest acord, prezumtia este pana la urma proprietate.
Daca numai proprietarul poate construi pe terenul sau, ce relevanta mai are dreptul de superficie?
Pai are, pentru ca superficia presupune acordul proprietarului, altfel avem de-a face cu un constructor pe terenul altuia, care in niciun caz nu pastreaza proprietatea.
Sa ne intelegem: procesu-verbal e incheiat intre cel care a obtinut autorizatie de construire si Primarie. Care constata ca e constructia legala. Sau asa ar trebui... :P
Intreb, daca nu are relevanta acest proces-verbal, de ce autorizatia de construire are o valabilitate determinata in timp? De ce trebuie ea prelungita? Cum se constata incheierea lucrarilor? Cum stii, la 3 ani de la eliberarea autorizatiei, ca s-au incheiat lucrarile si nu trebuie amendat omul ca a depasit termenul?
Astea sunt lucruri urbanistice si au rostul lor, dar nu influenteaza proprietatea. Accesiunea e un fapt juridic si nu vad de ce ar avea nevoie de vreo alta baza. Sigur ca ne aflam in aceeasi situatie ca pactul comisoriu de ultim grad: opereaza direct si fara notificare, dar creditorul obligatiei tot trebuie sa isi obiectiveze intentia de reziliere... Asa si aici, PV-ul de receptie poate fi considerat cel mult o proba a accesiunii, iar nu insusi titlul.