avlil a scris:
Am citit atatea care m-au scandalizat... dar nu le retin pe toate.
Legea este un mod de dobandire a proprietatii. Astfel, legea spune ca daca ai un teren, obtii autorizatie de construire si inchei, la final, proces-verbal de receptie, esti proprietar asupra acelei constructii.
Avlil, autorizatia de construire si p.v.de receptie nu sunt
"acte" din punct de vedere al legii civile cu privire la proprietatea constructiei. P.v-ul de receptie este doar
actul prin care se descarca constructorul, iar contractul cu el este locatiune de servicii. Ca daca iti faci casa in regie proprie (cum am facut eu - jur si am si martori!!!) cu cine sa faci proces verbal de receptie. Eu cu mine?
Problema este ca romanii sunt "lesinati" dupa hartii pe care intotdeauna le numesc pompos "acte" indiferent daca ele sunt sau nu
acte din unghiul de vedere al legii aplicabile intr-o anumita speta. Astfel OCPI solicita "acte de proprietate pe constructie" si daca primesc autorizatie de construire si proc. verb.de receptie finala considera ca acestea sunt "acte de proprietate" (instrumentum probationis sau negotium iuris ?) sau ca fac dovada proprietatii.
Asta indica doua mentalitati:
1) Lipsa de respect si nesiguranta fata de lege (ca de', legea e interpretabila - adica un fel de haina care se intoarce pe dos cand vrea nea Nita), adica nu e suficient ca scrie de accesiune in lege, va trebuie "acte".
2) Absolutizarea "actelor" - generata de sportul national - fuga de raspundere. Nimeni nu vrea sa faca nimic fara "acte" pentru ca daca ai "acte" raspunde cel care le-a facut (care si el a avut "acte" s.a.m.d. ad infinitum.
1) Termenul „lege” din cuprinsul art. 645 C.civ. are întelesul de mod de dobândire a proprietatii în alte cazuri
decât cele enumerate de art. 644-645 C.civ. (I. Dogaru, D.C. Danisor, Gh. Danisor, Teoria generala a dreptului, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1999,p.331.), adica altele decât succesiunea, conventia, traditiunea, accesiunea, prescriptia sau ocupatiunea. In conceptia Codului civil s-ar parea ca domeniul de aplicare al legii ca mod de dobândire a proprietatii cuprinde: a) dobândirea fructelor prin posesia de buna-credinta; b)dobândirea coproprietatii zidului comun (art. 597 si 598 C.civ.); c) dobândirea mobilelor prin posesia de buna-credinta (art. 1909 C.civ.); d) dobândirea tezaurului (art. 649 C.civ.).
Avlil, faci confuzie
intre o autorizatie eliberata in temeiul unei legi si dobandirea dreptului de proprietate prin lege.
2)Pe schita plan la rubrica act de proprietate se trece ceea ce scrie in cartea funciara (mostenire, cumparare, uzucapiune, etc) pentru ca
nu exista un drept de proprietate asupra terenului si altul asupra constructiei, deoarece constructia este una cu terenul! Asta inseamna accesiune sau incorporatiune.
3) Nimeni nu trebuie sa constate accesiunea, pentru ca aceasta opereaza de drept. In codul civil nu exista alta varianta decat aceea ca proprietarul terenului este si proprietarul constructiei (afara de cazul cand exista o conventie contrara) iar eu nu trebuie sa dovedesc nimic cata vreme Codul civil si Legea 7/96 arata ca daca am dobandit proprietatea prin accesiune, iar aceasta este opozabila erga omnes.
4) "Autorizatia de construire impreuna cu procesul-verbal de receptie finala face dovada proprietatii".
Nu! Nu! Nu! X-( Si daca vreodata dreptul de proprietate in Romania va depinde de o autorizatie a administratiei cuplata cu un proces verbal incheiat cu zidarul ... Pa! Imi rup legitimatia, dau foc cartilor de drept si am plecat la cules de capsuni in Spania. Chiar vorbesc serios.
Cu parere de rau daca t-am scandalizat, avlil, si cu consideratie (pentru ca altfel nu as fi raspuns)
al dumneavoastra u.b.i.k. (
umar
ben
ibrahim al
kayyamy)