Iata ce raspunde ANAF la intrebari:
Întrebare: Se mai depune si declaratia 100, care continea aceasta raportare sau este si ea inlocuita de D112?
Răspuns. Declaratia 112 nu inlocuieste declaratia 100. Impozitul pe veniturile din salarii se raporteaza in D112 incepand cu raportarea pe ianuarie 2011.
Intrebare: Ca asociatie non-profit transmiteam pana acum declaratile 100 si 102 semestrial. Mai este valabil acest lucru si pentru D112 sau trebuie sa o depunem lunar?
Răspuns: Declaratiile catre CASMB, CNPAS, ANOFM se depuneau lunar. Si D112 se va depune lunar. Informatiile referitoare la impozitul pe venit din 100 si toate informatiile din 102 se vor regasi in Anexa1 -angajator a declaratiei D112.
Ce intelegeti din primele doua citate?
Si ma intreb ce rost ar mai avea Decl.100 cand datele s-ar regasi identic si in Decl.112?
Ne poate lamuri cineva?
Intrebare : Angajatorul trebuie să reţină contribuţia de asigurări sociale de sănătate şi pentru persoanele care realizează venituri profesionale (drept autor, convenţii civile)? Dacă reţinem, cum raportăm în declaraţia 112, în care creanţă fiscală ?
Raspuns: Contribuţia de asigurari sociale de sanatate se plateste la casele judetene de asigurari de sanatate de catre persoanele care realizează venituri profesionale (drept autor, convenţii civile), nu se raporteaza in aceasta declaratie.
Oare de ce? Poate sa ne spuna cineva de ce persoana cu CC trebuie sa faca un drum in plus ca sa-si declare CASS-ul, in loc sa i se opreasca contributia pe Decl.112?
Later edit
Eu intreb, eu raspund! :)
Am descarcat Decl 100 pentru anul 2011.....
si undeva, acolo unde se completeaza suma impozitului cod 616..... in dreapta jos este scris un anunt care suna asa:
".....Imp. pe venit cod 616 (contracte, conventii civile) se declara in Decl.112
daca se datoreaza si contributii sociale individuale si de somaj".
Si ca sa fiu mai succinta si mai clara, dupa ce am facut
marea descoperire a anului, cum ca Decl.100 merge in continuare (noroc cu postarea lui @ankuta!!!!)
si dupa ce am descoperit si acest anunt de care am scris in paragraful precedent....
.......eu ma voi duce la ANAF cu Decl. 100 sa platesc pentru Ianuarie 2011 si acolo voi intreba ce sa fac cu Decl.112 si va voi comunica cand voi avea un raspuns clar.