avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 586 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Si eu tot la sector 5:D,imi spune mie una ,pe la inceputul lui Ianuarie,dvs sa va platiti impozitele,iar eu intreb si restul??
O doamna pe care o cunosc de 20 ani,imi zice ,ca sa intervenim si noi pe la ANAF,sa facem petitii poate ne mai descongestionam si noi si ele.
Acum si cu chestia aia noua,pentru care trebuie sa ne emita admin. financiara,certificat de atestare fiscala,sa-l atasam la declaratia-inventar care trebuie depusa pana pe 15 ianuarie 2011,la sanatate,cati vor fi pe acolo,iar cozi,iar nervi.
Dar ma intreb,cine nu mai debite,totul este virat la zi ,mai o depunem???
Cred ca toate astea au un singur scop,sa nu ne mai gandim si la altceva si nici sa nu vedem in jurul nostru,sau cum au fost cazuri,unele persoane li se mai face si rau,de atatea drumuri si cozi,cine stie......
Ultima modificare: Vineri, 4 Februarie 2011
scrichy, utilizator
A fost pe-aici, pe undeva, vorba la un moment dat despre deducerea de 250 lei (sau alta valoare).
Ei bine, aceasta deducere se face la venitul de la functia de baza si numai acolo.
Pentru veniturile suplimentare, cum ar fi cele ale pensionarilor sau lucratorilor in alte locuri de munca decat asociatiile de proprietari, aceasta deducere nu se face.
Impozitul se calculeaza din contributia bruta, dupa ce s-au scazut contributiile specifice pentru aceste venituri suplimentare (daca este cazul si care este cazul) si apoi la ce ramane se aplica 16%, acela fiind impozitul care se plateste de catre platitorul de venit la ANAF in Decl. 100.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2011
elga50, moderator
#-o??? Eu cetateanul platitor!!(fraier) cel mai nedumerit(bulversat) in urma acestor informatii care mai de care mai contradictorie nu mai inteleg nimic pana la urma ce declaratie mai depun??, ce mai platesc??.
pana acum a fost vorba ca nu mai depunem decl.100 prin care aratam ca am platit cu F.V. la caseria admin. fin. sector 6 de care apartin la rubrica o1(ma refer la F.V. la BUGETUL DE STAT-plateam impozitul 16% si nu 10% ca sa nu ma mai instiinteze ANAF-ul ca mai trebuie sa dau niste bani prin toamna), si la rubrica 02 (tot din F.V. plateam sanatatea CAS-ul?-BUGETULASIGURARILOR SOCIALE SI FONDURI(FD) SPECIALE!!!???).
Acum de cand a inceput discutia pe acest forum s-a inteles(am inteles) ca nu mai depunem DECL.100 ci DECL.112 practic nu inteleg care este rostul ca voi platii aceleasi impozit pe salariu 16% si sanatatea-CAS.
Parca tot pe la inceputul acestor discutii se spunea ca ANAF-ul va trimite el sanatatea CAS-ul la Casa de Sanatate si asa mai departe.
Acum apare idea ca trebuie sa depunem si DECL.100 si !!2 in care aratam acelesi taxe si impozite pe care le platim(eu?) cu F.V. tot la ei la ANAF???.
Si vad ca mai trebuie sa mai depunem pana pe 15Febr. o alta DECL???.
La dvs.(desi cred ca este valabil ptr. toata lumea,
tara nici acum nu a aparut DECL.205 pe care trebuie sa o depunem pana pe 28FEBR. (parca era vorba tot pe acest forum ca pana la 28FEBR> se depune ptr. cei care au virat 105 din impozit, iar ptr. cei care au retinut si virat la BS.16% se depun mai tarziu) am fost si am intrebat la ADMIN> sect 6 si inca nu a aparut DECL. si nici nu se stie daca cei care au retinut si virat daca data depunerii va fi mai tarziu.
Parerea mea este ca doresc guvernantii(???) ca aceste Asoc. De Prop. sa fie conduse pana la urma de firme poate de-ale domniilor lor!!!??? ca sa nu mai fie atatai admini, presi. cenzori, contabili..etc....sa le pastoresca cineva anume caci noi nu o sa mai putem sa avem si un serviciu+in timpul liber sa ne ocupam si de acestea caci nu o sa mai putem alrga la atatea cozi cate or sa mai fie.....parerea mea a celui mai slab..pregatit admin....ar mai fi multe dar nu mai am timp.
O ZI BUNA TUTUROR si cat mai putiona bataie de cap!!!!=D>
Nu e vorba de ce vor guvernantii, ca ei ar vrea multe, ideea este ca noi sa fim foarte lamuriti ce platim, cat platim, unde platim si cum facem sa platim. Restul este alta discutie.
CAS = contributia pentru asigurari sociaele, adica pensii.
CASS - contributia pentru asiguari sociale de sanatate

Deci, cei cu conventii civile depun Decl.100 (a fost postata deja pe site-ul ANAF) pentru anul 2011, identic ca si pana acum.

Probabil, mai mult ca sigur, vom depune si Decl.205, tot ca pana acum.

CASS-ul, eu am inteles, rog sa fiu combatuta daca nu am inteles bine, personal si individual de catre fiecare persoana fizica care obtine venituri din conventii civile. Am inteles ca pensionarii fac exceptie. Rog sa fiu combatuta daca am inteles gresit.

Acum vine o interpretare proprie si rog sa fiu combatuta daca nu am dreptate.
Daca asociatia plateste "angajatii" pe conventii civile si acestia sunt pensionari sau lucratori in alta parte, pentru ei nu se plateste CAS, somaj (pensionarii nu platesc aceste contributii, pentru lucratorii in alta parte se plateste la locul de munca de baza aceste contributii), iar CASS-ul se plateste individual, in acest caz Decl.112 nu se mai depune pentru aceste categorii de asigurati si categorii de persoane.
Deci ramane cum am stabilit, adica numai pe Decl.100. Cu atat mai mult cu cat in Decl.112 nu se mai declara impozitul - cod 616 (venituri din conventii civile) daca nu se plateste CAS-ul si somajul, si nu se plateste, asa cum am zis mai sus.

Asadar am facut o bucla foarte mare prin stiinta De a te rataci in reglementarile ANAF, ca sa ajungem in final mai debusolati si mai increzatori in prostia noastra proprie.
Si macar daca ar veni vreun destept, lucrator la ANAF sa ne lamureasca cum sta treaba si sa nu ne mai lase sa ne muncim creierii de pomana. ....Ca nu toata lumea a facut studii superioare in finante si nu toata lumea stie sa citeasca o lege. Marea majoritate au alte profesii sau specializari fara nicio legatura cu finantele.
Si in final vreau sa va spun ca am fost extrem de dezamagita de contabili cu state vechi in meserie care, fie nu mi-au raspuns la intrebari, facandu-se ca ploua, fie au dat din umeri ca nu stiu si ca si cum i-as fi intrebat despre Efectul razelor gamma asupra anemonelor.....

Buna ziua,

Intru si eu in discutie dupa un interval de timp in care am fost ocupata cu alte probleme.
Eu cred ca trebuie sa plecam de OUG 82/201 (drepturi de autori si conventii civile), in care se spune clar ce plateste fiecare persoana in functie de tipul de venit pe care il obtine in urma activitatii pe care o desfasoara (art 5-9):
A) - pensionar
B) - venit profesional ocazional pe langa venituri salariale (deci persoana angajata in alta parte)
C) - venit profesional ocazional fara venituri salariale (deci persoana nu este angajata in alta parte)
D) - venit profesional cu caracter de regularitatea pe langa veniturile salariale (deci persoana este angajata in alta parte)
E) - venit profesional cu caracter de regularitate fara venituri salariale (persoana nu este angajata in alta parte)

Astfel, (vorbim numai de somaj si CAS, contributii pe care le reglementeaza aceasta ordonanta):
A) - pensionarii platesc numai impozit (nu somaj , nu CAS)
B) - platesc numai impozit (nu somaj, nu CAS)
C) - platesc impozit, somaj si CAS
D) - platesc impozit, somaj si CAS
E) - platesc impozit, somaj, CAS

Asigurarea de sanatate (CASS), in cazul conventiilor civile, se platesc catre asigurat si numai in situatiile B si E (exclus pensionari si cei care au un contract de munca in alta parte si pentru care impozitul pentru latit pentru conventiile civile este de 16%).
Am postat cu cateva saptamani in urma (pag 2 sau 3) un raspuns
de la CNSMB privind contributia de sanatate datorata de catre persoanele care desfasoara activitate profesionala pe baza de CC si care sunt angajate, cu carte de munca, la o alta societate (din raspunsul lor am inteles ca NU se platesc contributii sanatate).

Acum referitor la declaratiile faimoase 112 si 100 #-o
Parerea mea este ca declaratie 112 se face numai pentru asiguratii pentru care se platesc contributii somaj si CAS (situatiile C, D, si E), iar impozitul pe venit se calculeaza numai pentru aceste persoane.
Declaratia 100 se depune pentru restul categoriilor de persoane, pentru care se plateste numai impozitul pe venit (cazurile A si B).

La sfarsitul anului fiscal (deci in anul 2012) se va depune declaratia 205 care trebuie sa cuprinda impozitul pe venit declarat in D 112 si 100.

Eu am avut aceasta nedumerire de la inceput :sorry:
Nu este logic sa declari un impozit pe venit mai mare decat venitul declarat al asiguratilor, in conditiile in care decl. 112 nu se poate folosi pentru conv. civile ale pensionarilor si ale celor cu activitati ocazionale (situatiile A si B) (vezi sectiunea C care nu permite astfel de cazuri).

Logic este ca cele 2 declaratii: decl. 112 (pentru cei care platesc impozit pe venit si alte contributii) si decl.100 (pentru cei care platesc numai impozitul pe venit) sa se inchida anual cu declaratia 205.

Sper sa fie asa ! :)

O zi buna !

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)