avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Multumesc pentru raspuns.

Dvs platiti la ANAF (sediul central) sau la Administratia Financiara de sector ?
Declaratiile acestea se depun la ANAF (sediul central) sau tot la Administratia Financiara de sector ?

Multumesc, am gasit fisierul cu erori :thumbup:
Imi apare si mie aceea mentiune pentru creanta 29 (616) "Creanta fiscala nu apare in lista de creante fiscale!".
De ce ? ....chiar nu inteleg !...ca doar este selectata din optiunile programului...

Cred ca fereastra de creanta "impozit pe venit" trebuie completata manual, intrucat exista cazuri de salariati care sunt scutiti de impozitul pe venit (revolutionarii, persoane supuse dublei impuneri, alte categorii). Ma tot intrebam de ce nu se calculeaza automat si impozitul pe vanit...asta este explicatia =D>

Cu aceste declaratii parca am descoperit America,....acum sa vedem de ce nu accepta programul acest gen de impozit...X-(
29 (cod 616)
scarmen a scris:
Dvs platiti la ANAF (sediul central) sau la Administratia Financiara de sector ?
Declaratiile acestea se depun la ANAF (sediul central) sau tot la Administratia Financiara de sector ?
La ANAF de sector.

Imi apare si mie aceea mentiune pentru creanta 29 (616) "Creanta fiscala nu apare in lista de creante fiscale!".
De ce ? ....chiar nu inteleg !...ca doar este selectata din optiunile programului...
:tooth: Hi, hi, hi, Pai credeti ca degeaba mi-am spart creierii in ultimele zile? #-o

Cred ca fereastra de creanta "impozit pe venit" trebuie completata manual, intrucat exista cazuri de salariati care sunt scutiti de impozitul pe venit (revolutionarii, persoane supuse dublei impuneri, alte categorii). Ma tot intrebam de ce nu se calculeaza automat si impozitul pe vanit...asta este explicatia =D>...
...... sau se adauga cele din "ocazionale". Da, manual se completeaza.

Cu aceste declaratii parca am descoperit America,....acum sa vedem de ce nu accepta programul acest gen de impozit...X-(
29 (cod 616)
Asta numai in formularul adevarat. Incep sa am emotii pentru cei care trebuie sa completeze Decl.112.....:)
Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
elga50, moderator
buna ziua! Am urmarit comentariile pe acest forum, dar totusi intreb ce parere aveti despre ceea ce urmeaza.Recunosc ca am gasit aproape toate aceste informatii pe site-ul jud.valcea.
ART. 55 Definirea veniturilor din salarii alin.1-3 – asimilate salariului
din Codul Fiscal/TITLUL III Impozitul pe venit/CAP. III Venituri din salarii

AC15-2 (2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor: AC15-2
AC15-2

d^2) remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari; AC15-2

De la 1 ianuarie, contribuţiile sociale sunt reglementate de Codul FiscalIn vederea creării unui cadru legislativ unitar în ceea ce priveşte definirea veniturilor pentru care există obligaţia de calcul, reţinere, plată şi declarare a contribuţiilor sociale, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului României nr. 117/2010 ~ link text integral ~ a fost introdus în Codul Fiscal un nou titlu, Titlul IX indice 2 „Contribuţii sociale obligatorii”.
Contribuabilii sistemelor de asigurări sociale sunt, după caz:
a) persoanele fizice rezidente care realizează venituri din desfăşurarea unor activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevăzut de lege, atât pe perioada în care desfăşoară activitate, cât şi pe perioada în care beneficiază de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, precum şi cele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 55 alin. (2) din Codul Fiscal (venituri asimilate salariilor);

Calculul, reţinerea şi virarea contribuţiilor sociale
Persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator, instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi, după caz, suportă, potrivit prevederilor legale, contribuţii sociale obligatorii, în numele asiguratului precum şi orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor, au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira lunar contribuţiile de asigurări sociale obligatorii.

În cazul calculării, reţinerii şi plăţii contribuţiilor individuale de asigurări sociale şi a contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj, de la persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele de natură salarială, plătitorul de venit este asimilat angajatorului.

Cotele de contribuţii sociale obligatorii sunt următoarele:
a) pentru contribuţia de asigurări sociale:

- 31,3% pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator;

- 36,3% pentru condiţii deosebite de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator;

- 41,3% pentru condiţii speciale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 30,8% pentru contribuţia datorată de angajator;

b) pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate:

- 5,5% pentru contribuţia individuală;

- 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator;

c) 0,85% pentru contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
d) pentru contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj:

- 0,5% pentru contribuţia individuală;

- 0,5% pentru contribuţia datorată de angajator;

e) 0,15%-0,85% pentru contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, diferenţiată în funcţie de clasa de risc, conform legii, datorată de angajator;

f) 0,25% pentru contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, datorată de angajator.

Cotele se pot modifica prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi prin legea bugetului de stat, după caz, cu excepţia cotei contribuţiei de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale în cazul şomerilor, prevăzută la art. 296 indice 6 din Codul Fiscal, care se suportă integral din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi se datorează pe toată durata efectuării practicii profesionale în cadrul cursurilor organizate potrivit legii, conform prevederilor art. 80 alin. (2) din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată.

Contribuţiile sociale individuale se reţin şi se virează la bugetele şi fondurile cărora le aparţin până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează, împreună cu contribuţia angajatorului sau a persoanelor asimilate angajatorului datorată potrivit legii.

Atenţie! Prin abrogarea derogărilor privind termenele de plată a impozitului pe venitul din salarii şi contribuţiilor sociale, respectiv plata trimestrială/semestrială a acestora de către anumite categorii de plătitori prevăzute la art. 111 alin. (7) şi (9) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, persoanele juridice plătitoare de impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, persoanele fizice care au calitatea de angajator, asociaţiile, fundaţiile sau alte entităţi fără scop patrimonial vor calcula, reţine şi vira lunar obligaţiile menţionate.

Evidenţa obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale datorate de angajatori şi asimilaţii acestora se ţine pe baza codului de identificare fiscală, iar cea privind contribuţiile sociale individuale, pe baza codului numeric personal.

Ultima modificare: Duminică, 6 Februarie 2011
in_timp, utilizator
Intradevar presedintele si cenzorul, daca sunt alesi de catre adunarea generala a asociatiei de proprietari, au contract de mandat, iar indemnizatie lor este asimilata salariului, ca atare li se platesc contributiile angajatului si angajatorului.
Dar, eu cred, ca se poate face un artificiu in sensul ca acestia pot avea contract de mandat, fara indemnizatie si se pot gasi alte metode de a-i plati (un fond de premiere aprobat de asociatie, etc).
A fost o discutie mai sus pe la pagina 12-13 in acest sens.

Seara buna !

A aparut D112 finala!
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
iancu_ic, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)