avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Dna Elga50

In situatia C (venit profesional ocazional fara alte venituri salariale) se platesc totate contributiile (impozit venit, somaj, CAS).

Eu nu am mai incercat decl 212 (m-am enervat rau si am lasat-o sa apara in varianta finala !), dar asa cum ati spus intr-un mesaj mai sus, se completeaza Anexa 1.2 sectiunea C, se alege tipul de contract 18 (venituri profesionale din conventii civile) si se introduce venitul brut. Automat se calculeaza CAS + somaj.

In anexa 1.1. creantele somaj, CAS se calculeaza automat. Creanta impozit pe venit (poz 20 - cod 616) se introduce manual.

S-a schimbat ceva din ceea ce simulam pe Decl 112 TEST ? Parca mergea pentru persoanele care plateau si contributii ?

Pentru conventiile civile pentru pensionari si cei aflati in situatia B (mesajul meu de mai sus) se intocmeste D100.
La anul, februarie 2012, intocmim decl 205 ("Declaratie informativa privind impozitul retinut pe pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiarii de venit"), cod 616), declaratie care insumeaza impozitul pe venit declarat in Dec 112 si Decl 100 din fiecare luna.

Eu asa inteleg si daca noul formular de decl 100 (pe 2011)mentioneaza ca "Impozitul pe venit - drepturi de proprietate intelectuala si (616) Impozit pe venit din contracte/conventii civile se declara in D112 daca datoreaza si contributii asociale individuale (la pensii si somaj)", este clar ca aceasta este procedura:
- Decl 112 pentru conventiile civile pentru care se platesc si contributii (CAS si somaj)
- Decl 100 pentru pensionari si cei care au venit profesionale ocazionale, pe langa veniturile salariale (diversi mesteri care ne fac reparatii ocazionale).

....si pentru ca a fost, mai sus, o discutie referitoare la posibilitatea de a incheia conventii civile (nu contracte de munca) pentru administrator si ingrijitor, am gasit pe site-ul ANAF un "Ghid al asociatiilor de proprietari" (2009) in care se mentioneaza ca "Asociatia incheie contracte / conventii conform codului civil" si
ca pot fi doua situatii:
1.Asociaţia are angajaţi cu contract de muncă
2.Asociaţia încheie contracte/convenţii potrivit Codului civil - si aici sunt 2 situatii
- Dacă persoana fizică prestatoare de servicii, cu care se încheie contractul/ convenţia în baza Codului civil, este persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi independente (PFA);
- Dacă persoana fizică prestatoare de servicii, cu care se încheie contractul/ convenţia în baza Codului civil, conform opţiunii exercitate de către aceasta, nu este persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi independente

In ambele situatii se explica care este obligatia asociatiei si ce documente, privind plata obligatiilor, trebuie sa intocmeasca.

Bineinteles ca informatiile respective trebuie "update"-te cu noile reglementari/ proceduri.

O seara buna !
..scuze, nu stiu de ce au aparut toate randurile "underline" (eu am vrut sa apara numai cuvantul "daca"). :slap:
Dl cristian_con

Daca aveti rabdare sa cititi toate discutiile anterioare veti vedea ca, contributiile la sanatate, se platesc de catre asigurat (persoana care realizeaza venituri in baza conventiilor civile).
Si aici exista 2 situatii:
- daca persoana cu conv. civila este angajata in alta parte, cu carte de munca, NU plateste asig. sanatate
- daca persoana cu conv civila nu este angajata in alta parte si nu plateste asigurare de sanatate, plateste aceasta contributie la venitul din conve civila.

Dar inca o data este obligatia asiguratului (nu angajatorului) pentru plata acestei contributii.
[ link extern ] /
scrie:
FORMULAR UNIC
pentru a depune declaratiile ANAF apasati aici
dai clic si iti apare eroare de certificat cu cele scrise de mine mai sus.
dar am reusit acum sa intru pe:
[ link extern ] .
Vad ca link nu apare cu alta culoare,speram ca ,da.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Februarie 2011
scrichy, utilizator
@elga50
Am intrat si scrie ca e varianta de test la dec 112,care putea fi folosita pana pe 4 02 2011,nu era asa???
Vorbesc de link pe care l-ati postat aici mai sus de la ANAF

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)