Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
1)In privinta actelor de intocmit pt mine vor fi mai multe, deoarece la fiecare asociatie este angajata si o femeie de serviciu...... asa ca tot le faceam . Atunci pentru femeile de serviciu voi face decl.100, ca sunt pensionare, iar eu voi tine inca o contabilitate. Nu?
Pot sa fac declaratia 100 tot la 6 luni? si atunci platesc 10% sau 16% ? cu regularizare la sfarsit de an ?
1)Numarul actele de intocmit va fi mai mic. Nu se mai depune declaratia 102 si nici declaratiile nominale pentru casele de sanatate, pensii somaj etc. Se depune in schimb declaratia 112. Declaratia 100 se depune doar daca aveti pensionari cu conventii civile(doar pentru ei). Atentie ca se depune lunar. La fel si 112.
Pentru conventii aveti posibilitatea sa platiti si 10% si 16%, depinde cum optati.
2)PFA
Pe scurt, trebuie sa tineti contabilitate in partida simpla, adica un jurnal de incasari si plati si evidenta facturilor.
Taxe :
16% impozit din venitul net - se depun declaratiile 220 si 200
5.5% contributia la sanatate
contributia la pensii este obligatorie doar daca :
- obtineti un venit anual brut mai mare de 4 salarii brute, adica 8.088 lei (4x2022 lei)
- nu sunteti asigurata deja in sistemul de pensii(ca salariat in alta parte, pensionara) sau in alte sisteme(politist, avocat, militar)
Deci daca obtineti un venit brut mai mare decat 8022 si nu sunteti asigurata deja in sistemul de pensii va trebui sa platiti 31,3% dintr-un venit minim asigurat, ce nu poate fi mai mic de 8088 lei(4 salarii medii brute), adica minim 222 lei pe luna.
1) Pt. declaratia 100 pt. pensionari trebuie sa duc pe cd informatia ? ca nu mi se emite decat pdf. ? nu mai are cod de bare ..... ce fac ? listez 2 exemplare si le duc asa ?
2) Nu sunt angajata nicaieri, am doar un contract individual cu casa de pensii si platesc o suma lunar. Acelasi fel de contract de neasigurat il am facut si cu casa de sanatate si le platesc 33 de lei lunar.
In consecinta la un venit spre exemplu de 1000 de lei brut lunar cat ar trebui sa platesc la CAS pt PFA ?