avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
In prezent impozitul nu este mai mare decat 16%.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Februarie 2011
elga50, moderator
Cred ca cei de la finante, deocamdata, primesc si inregistreaza tot ce le dam noi pe CD si pe formulare. Dar o sa descopere apoi treptat ca multe declaratii depuse acum nu sunt in concordanta cu legislatia.
Asa se face ca unii dintre reprezentantii asociatiilor de proprietari au depus pentru luna ianuarie 2011, acum dupa 7 februarie 2011, declaratia 100 in loc de declaratia 112. Cititi putin mai sus si vedeti acel comunicat facut de DGFP Arges.
Acest comunicat explica inca odata ceea ce, de fapt, scrie in instructiunile de completare a declaratiei 100. Declaratia 100 a fost modificata in 2011 si nu este aceeasi din 2010.
Accesati instructiunile din programul ce l-ati descarcat pe calculator si cititi. Declatatia 100 se depune:
1.1. Lunar, pentru obligatiile de plata reprezentand:
a) impozit retinut la sursa, conform legislatiei specifice privind impozitul pe venitul persoanelor fizice: impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit, impozit pe veniturile din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara, impozit pe veniturile din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale NU REVINE PLATITORULUI DE VENIT, ...

Ori asociatiilor de proprietari le revine obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale.
De aceea asociatiile de proprietari trebuie sa completeaze declaratia 112 si nu 100. Declaratia 112 cuprinde la punctul A salariile dar si veniturile asimilate salariilor (indemnizatiile celor alesi: presedinte, cenzor), iar la punctul C veniturile din contracte si conventii civile.
Dar poate ma insel eu si am in vedere interpretarea textului: "pentru care obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor sociale nu revine platitorului de venit". Este posibil ca unele asociatii sa nu aiba aceasta obligatie conform vectorului fiscal (formularul 010) asa cum a fost completat pana acum. Numai ca asa cum s-a anuntat, odata cu adoptarea decalratiei 112, finantele vor modifica din oficiu vectorul fiscal.
Oricum, nu avem sperante de stabilitate in acest domeniu. Cand ne vom obisnui cu aceasta declaratie o vor modifica cu alta ultraunica. Amintiti-va ca si declaratia 100 au numit-o "unica" la vremea ei.
Adriantot, moderator
Declaratia 112 nu se poate completa de catre asociatiile care au CC cu pensionari intrucat daca se completeaza Sectiunea C cu tip asigurat = 18 iti apare musai CAS. Or CAS nu platesc pensionarii.
Asa cum am stabilit si aici mai inainte de postarea utilizatorului, de-a lungul "chinului" de a dezlega misterul acestei declaratii, concluzia a fost ca Decl.100 se completeaza fie singura, fie impreuna cu Decl.112 de catre asociatiile care au/au si aceste cazuri, CC cu pensionari.

elga50, moderator
Poate aveti dreptate. Mai traim si mai vedem!
Eu am completat declaratia 112 Sectiunea C cu pensionari care au Conventie/Contract civil cu asociatia si daca am vrut am completat si obligatia de CAS de 10,5% iar daca nu am vrut nu am completat-o cu aceasta contributie.
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
Adriantot, moderator
adriantot a scris:

Poate aveti dreptate. Mai traim si mai vedem!
Eu am completat declaratia 112 Sectiunea C cu pensionari care au Conventie/Contract civil cu asociatia si daca am vrut am completat si obligatia de CAS de 10,5% iar daca nu am vrut nu am completat-o cu aceasta contributie.

Buna ziua,
eu va rog sa incercati macar sa completati decl. 112 doar pentru pensionari si doar cu impozit si abia apoi sa ne tot zapaciti pe forum.
Teoria e teorie, practica ne omoara domnule.
O zi buna

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)