avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1171 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Dl Adriantot,

Cum ati completat Decl 112, la sectiunea C, (C.C. pentru pensionari, pentru care nu se platesc contributii (CAS si somaj)), intrucat la aceasta sectiune programul
calculeaza automat CAS-ul ?
Nu aveti cum sa selectati manual optiunea de plata / neplata a CAS-ului #-o

Ce faceti, platiti CAS pentru CC, pentru pensionari ? Contravine OUG 82/2010 si incarca asociatia cu o cheltuiala inutila....

Eu am completat declaratia 112 Sectiunea C cu pensionari care au Conventie/Contract civil cu asociatia si daca am vrut am completat si obligatia de CAS de 10,5% iar daca nu am vrut nu am completat-o cu aceasta contributie.

Cum ati procedat ?
Multumesc si duminica placuta !
pentru pensionari cu conv civ se complecteaza decl 100 ,pentru presedinte, cenzor,si membri com ex, cu contract de mandat ,se complecteaza decl 112.
in caz ca sant pensionari ,nu se plateste somaj,in rest toate obligatiile.
mai scrieti multe variante ?:stunned::rofl:
Ultima modificare: Duminică, 20 Februarie 2011
scrichy, utilizator
scarmen a scris:

Dl Adriantot,

Cum ati completat Decl 112, la sectiunea C, (C.C. pentru pensionari, pentru care nu se platesc contributii (CAS si somaj)), intrucat la aceasta sectiune programul
calculeaza automat CAS-ul ?
Nu aveti cum sa selectati manual optiunea de plata / neplata a CAS-ului #-o

Daca in Sectiunea C mergeti cu mousul pe pozitie 6.Venit brut realizat, o sa va apara urmatorul mesaj (indicatie):
6. Venit brut realizat-se completeaza in vederea calcularii contributiilor de asigurari sociale pentru pensii conform OUG 117/2010. Nu se includ indemnizatiile de asigurari sociale

Am scri "zero" in acel spatiu pentru ca nu platesc asigurari sociale pentru o conventie incheiata cu un pensionar. La zero baza de calcul rezulta zero contributie la pensii.
In Sectiunea A am selectat 29(616) si-am scris impozitul rezultat aplicand 16% la venit.
Si-asa am depus la finante, cu o singura creanta "Impozit pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil".
Primita, validata dar..., ma astept peste o luna, doua sau un an, sa primesc instiintare ca ceva nu e bine.
Neatza,
Urmaresc acest topic de cand a fost realizat, si din tot ce am putut citi in el + vre-o 2-3 sfaturi de la contabili , mie mi-a rezultat urmatoarele cazuri:

DPDV AL ANGAJATORILOR

1. pentru CIM sau pentru Contract de mandat se calculeaza CASS, CAS si SOMAJ + 16% din venituri). In cazul pensionarilor NU SE VA DECLARA SOMAJ-ul. De fapt nici in D112 daca declari ca este pensionar nu iti ia in calcul SOMAJ-ul.
aici se incadreaza presedintele, cenzorul, comitetul si toti cei cangajati cu CIM in cadrul asociatiei.

2. pentru cei cu CC care SUNT pensionarii se calculeaza doar impozitul pe venit 16% ( adica se depune declaratia 100), urmand ca ei singuri pe baza acestui impozit si a CC sa se duca sa-si recalculeze pensia.

3. pentru cei cu CC care NU au alte venituri din salarii ( nu sunt angajati in alta parte ), angajatorul este OBLIGAT sa ii declare TOATE ASIGURARILE ( CASS, CAS si SOMAJ ). Aici e o mica problema pentru ca D112 (PDF ) nu ne lasa sa calculam CASS_ul dand eroare in cazul in care Sectiunea C punctul 11 este completat.

aici s-ar incadra toti cei care efectueaza activitati cu caracter permanent : ingrijitorul, gospodarul, administratorul

4. pentru cei cu CC care sunt salariati in alta parte, angajatorul ii va declara doar CAS-ul si SOMAJUL. ( CASS-ul il va declara fiecare in parte )- art 257 legea 95 /2010 punctul 7 )

aici se pot incadra cei care efectueaza activitati cu caracter "temporar" ( tunde gardul viu, sudeaza gratarul, vopseste usa, etc )

Legile care au stat la baza concluziilor mele:
95/2006 art. 213, 215, 257
58 / 2010

Ceea ce am scris sunt doar parerile mele nu neaparat modul de completare corect al declaratiei D112.
Poate altcineva are alta parere....?

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)