avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
Sunt administrator al unei asociatii de proprietari si avem incheiate contracte de conventii civile cu toti angajatii. Am incercat sa complectez declaratia 112, dar cand ma duc sa complectez asiguratii la sectiunea C - contracte civile, imi apare dupa introducerea salariului brut baza contributie individuala asigurari sociale plafonata, desi fiind pensionari nu ar trebui sa platim asigurari sociale, iar cand dau verificare primesc un mesaj: Atentie - baza contributie i ndividuala sanatate - mod de calcul eronat (S83)
Nu trebuie sa completati venitul brut decat pe dunga roz inchis, niciunde in alta parte.
Probabil ati completat si la punctul 11 si de aceea v-a dat aceasta eroare

Deci pentru pensionari, tip asigurat 18, in casutele de sus, sanatate si somaj - neasigurat la ambele - se completeaza numai la punctul 6. Venit brut (de culoare mai inchisa) si se calculeaza automat CAS (asigurari sociale).
Asigurarile de sanatate si le declara si le platesc singuri si personal la CASS.
Multumesc pentru raspuns, totusi am niste nelamuriri:
Conform celor spuse de tine mai sus dupa ce complectez punctul 6 mi se genereaza automat pozitia 14 - contributie individuala asigurari sociale, dar eu am nevoie de punctul 11 si 12 - sanatatea, noi platim impozit pe venit 16%, sanatate angajator 5,2% si sanatate angajat 5,5%.
Pozitia 14 este ceva cu 10% pe care noi nu l-am platit niciodata, fiind pensionari angajati cu conventii civile.
Te rog lamureste-ma daca poti. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 17 August 2011
ghdan, utilizator
Bun atunci hai sa ne intelegem:
- daca platiti sanatate angajator si angajat, atunci trebuie sa platiti si CAS (pensii) angajator si angajat, si concedii angajator si asta inseamna sa faceti CIM, asa cum si trebuie in noile conditii ale HG 500/2011. Contracte de munca cu timp partial trebuie facute administratorului, ingrijitorilor si...in general tuturor celor cu care lucrati zi de zi, indiferent daca sunt sau nu pensionari (sa nu fie pensionari anticipat sau medical).

- daca lucrati cu conventii civile atunci nu trebuie sa platiti decat CAS pe decl.112.
Dar eu stiu ca pentru pensionari cu conventii civile se declara veniturile pe decl.100, nu pe decl.112. Aceasta optiune, cu conventii civile, o puteti mentine, dar va expuneti pericolului de a fi verificati de ITM, amenzile sunt extrem de mari, cititi HG 500/2011.
Interpretarea activitatii administratorului si ingrijitorilor s-a facut indelung pe forumul nostru si s-a putut conchide ca aceste doua activitati sunt dependente si cu caracter permanent, deci musai sa se faca CIM acestor oameni.

In concluzie, completati decl.112 pentru conventii civile, completand strict ce v-am scris eu, numai la punctul 6.

La Anexa 1 aveti grija sa completati manual impozitul pe venit, alegand din lista de creante codul 616 cu completare manuala. Este tot ce trebuie sa faceti.

Inca o data: CASS numai pentru asigurat si-l plateste omul respectiv in nume propriu la casa de asigurari de sanatate, asociatia neimplicandu-se deloc.

In cazul conventiilor civile asociatia nu este angajator, iar respectivul care presteaza nu este angajat, ci prestator.
Alta gasca-n alta traista! :)
Ultima modificare: Joi, 18 August 2011
elga50, moderator
Codul CAEN pentru Asociatiile de proprietari pentru Declaratia 112 este 9700, iar procentul pentru fondul de risc si accidente este 0,214%.
Ultima modificare: Duminică, 28 August 2011
Laur70, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)