avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
Va multumesc pentru confirmare. Suntem pe aceeasi lungime de unda :)
Daca pe tabelul afisat unde este scrisa penalizarea,nu este data afisarii cum pot calcula penalizarile?
Pai nu puteti, trebuie s-o luati din listele de intretinere.
Am atasat la documente utile un model de calcul pt penalitati; nu e foarte elaborat, sunt convins ca suporta imbunatatiri (chiar astept sugestii/reclamatii din partea voastra :) ), insa e un punct de plecare.

Va rog sa ma credeti ca nu am inteles mare lucru din calculul facut de dv. pe acea fisa, altfel foarte prezentabila. Face impresie artistica! :)
Si nu am inteles nici de ce aplicati procente diferite de penalizare si nici de ce penalizati penalizarea...

Calculul penalizarii se face pe fiecare luna in parte (fara a include acolo restante precedente.
Restantele precedente fac obiectul, ele insele, defalcat pe fiecare luna, penalizarii anterioare pana la ziua platii.

Daca din cota lunii respective se face o plata partiala, se socotesc penalizarile pana la data platii pentru partea achitata, iar partea neachitata ramane sa fie penalizata in continuare pana cand va fi platita, fara insa ca penalizarea sa depaseasca suma penalizata.

Vad acolo depasire perioada de gratie 6 zile si pe acelea le si luati in calcul la penalizare, ceea ce este gresit.
Daca plata se face in 10 august si deci s-a depasit perioada de gratie, atunci nr. de zile luate in calcul este incepand cu 6 iulie pana in 10 august, adica vreo 35 zile. Asta ca principiu. Dar felul cum ati pus la penalizare restanta este complet gresit pentru ca ea este alcatuita din mai multe sume, cu numar de zile de penalizare diferit, dar respectandu-se acelasi coeficient.

Deci refaceti fisa fam. Popescu pentru fiecare luna penalizata din cauza depasirii perioadei de gratie pana la plata totala sau partiala.
Fiecare cota cu scadenta ei, cu numarul ei de zile de penalizare, cu plata partiala sau nu.
Daca o cota este platita partial in doua reprize, atunci impartiti cota respectiva pe doua randuri, un rand cu suma achitata la un moment dat pentru care calculati penalizarea la data platii....si alt rand cu partea ramasa neachitata sau achitata la alta data cu penalizarea ei specifica calculata pana la cea de-a doua plata....sau daca nu e platita, pana la data afisarii listei de intretinere.

Asta e in fisa.
Pe lista, celor cu restante le afisati penalizarea calculata ca diferenta intre calculul penalizarii pe fisa la luna curenta si cea precedenta.

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)