avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
@whim, uite adresa noastra este: asloc_pt5@yahoo.com
Am rugamintea sa-mi trinmiti fisierul tau, am sa vad cum ai tratat chestiunea si promit sa-ti trimit si eu un model folosit la noi care poate face calculul pentru orice perioada istorica dorita.
V-am trimis, multumesc.
Daca este functional postati-l in dreapta acestei pagini la "Documente utile" sa-l vedem si noi, sa-l utilizeze si altii, sa-l imbunatateasca....
drg75 a scris:

Sper ca toata lumea este de acord ca formula care se aplica pentru a stabili penalizarea pentru o anumita suma este 0,2%*numarul de zile de intarziere peste cele 50 in care trebuie sa efectueze plata fara a fi penalizat*suma la care se aplica penalizarea

Am citit mai multe topicuri mai vechi despre penalizari si am si eu o nedumerire. N-am mai vrut sa deschid alt topic asa ca am scris in acest topic:

Eu nu sunt 100% convins de afirmatia de mai sus. Avem urmatoarele elemente:
1. data afisarii listei
2. data zilei in care se efectueaza platile la intretinere

"Art. 25. - (1) Cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de aceştia, după caz, în termen de maximum 20 zile de la data afişării listei de plată, dată care trebuie să fie înscrisă în lista de plată respectivă."

Care este insemnatatea cuvintului \"maximum\" in formularea de mai sus ? Consider ca e tocmai faptul ca data scadentei e stabilita de asociatie in intervalul de 20 de zile de la afisare.
Daca era o formulare de genul: \" in termen de 20 de zile de la data afisarii\" atunci as fi fost de acord ca proprietarul poate plati cind vrea in intervalul de 20 de zile.
E o parere personala dar nu asta-i lucru cel mai important.

3.Data scadentei: am observat ca toti considerati data scadentei la 20 de zile de la data afisarii (eu am scris mai sus ca eu consider data scadentei ziua in care se fac platile cotelor de intretinere)

4.Data care declanseaza penalitatile: 30 de zile de la data scadentei.

Opinia generala pe care am vazut-o pe forum e ca penalizarile se calculeaza incepind cu a 51-a zi dupa afisarea listi lucru cu care nu sunt de acord.

Eu consider ca data cu care incep sa se calculeze penalitatile e prima zi dupa data scadentei asa cum se intimpla, de pilda, la facturile la utilitati.
Daca esti restant mai mult de 30 de zile de la data scadentei consider ca e normal sa platesi penalitati si pt. perioada dintre ziua scadentei si ziua care declanseaza penalitatile. Intr-adevar, penalitatile se declanseaza doar daca nu platesti mai mult de 30 de zile de la data scadentei, dar trebuie sa includa intreg intervalul de timp scurs dupa data scadentei (data limita).
Cu alte cuvinte: penalizarile sunt declansate in a 51-a zi de neplata, dar daca se declanseaza atunci se calculeaza cu a 21-a zi de neplata
Ce parere aveti ?

Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
petschovschi, utilizator
2. Data scadenta este data de la care se incepe penalizarea in cazul in care cota respectiva nu este platita in intervalul de la afisare pana la scadenta (inscrisa pe lista) +30 zile perioada de gratie.
Data scadenta (ca la orice factura a oricarui furnizor sau prestator de servicii) este inscrisa in factura, in cazul nostru in lista de intretinere care este o factura colectiva.
Data in care se achita o suma este data platii si are importanta in calculul penalizarii deoarece numarul de zile de penalizare rezulta din diferenta intre data platii si data scadenta.

3. 20 zile este maximul admis de lege ca termen de plata normal, dar el poate fi si de 5 zile, de 10 zile, de 15 zile, de 19 zile etc.

4.Corect, asa procedeaza si furnizorii.

Daca data scadenta pe factura este 25 mai 2013 pot plati factura pana la 24 iunie 2013 fara a fi penalizat.
Daca intarzii cu plata si o fac pe 25 iunie penalizarea incepe a fi calculata din 26 mai 2013 pana in ziua platii (exclusiv), chiar daca am intarziat cu o zi peste perioada de gratie.
Ultima modificare: Joi, 13 Iunie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)