avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
@iapost

Pai sunt avocati si avocati, asa cum sunt mecanici auto si mecanici auto.
Cititi textul legii 175/2010 si incercati sa va imaginati de ce legiuitorul a dat aceasta lege.
Oare o multime de oameni care au citit si fac referire la aceasta lege ca la aceea de a fi scutiti acei restantieri care-si pun cenusa in cap si isi achita restantele intr-un rastimp de.....1 an de zile si care indeplinesc conditia de venit/membru de familie, au inteles altceva decat domnul avocat la care faceti referire?
Legea nu se aplica retroactiv, ca principiu de drept, dar in acest caz nu este vorba de retroactivitate, ci de un fapt la zi si pentru o situatie actuala. Cineva are o restanta actuala si in intervalul 20 iul 2010 - 20 iul 2011, intr-una din zilele acestui an vine si achita restanta. Atunci administratorul si conducerea asociatiei, daca sunt aparatori ai respectarii legii trebuie sa tina cont de plata actuala a unei restante actuale si, daca respectivul restantier indeplineste conditia de venit, sa-l scuteasca de plata penalizarilor.

Este motivul - aceasta lege - pentru care in acest caz exemplificat de mine mai sus, administratorul sa nu mai fi tinut cont de plata cronologica in paralel a cotelor de baza si a penalizarilor, ci sa fi acceptat plata integrala a cotelor de baza restante si apoi scutirea de plata a penalizarilor aferente acestor cote. Acest lucru se putea face printr-un PV al comitetului executiv si care era act oficial de scoatere a acestor penalizari din contabilitatea asociatiei.
doamna elga, administratorul si conducerea asociatiei noastre nu doresc decat sa aplice legea, dar problema noastra cu acest restantier de profesie e un pic mai complexa in sensul ca pe 07.07.2010 (deci anterior publicarii legii 175) judecatorul a decis ca e dator sa plateasca x cote restante si y penalizari (ca sa fie si mai relevant o sa va spun ca sumele sunt aprox egale si cu 4 cifre fiecare, deci vorbim de cel putin 500 de zile scurse de la data la care cotele trebuiau platite); dansul, restantierul, dupa ce a platit suma x in banca dorind sa se scrie la explicatii "cote restante" - s-a dus si a facut recurs, dar stupoare, ce credeti ca a contestat ? raspuns: dansul a contestat cheltuielile de judecata de 1100 lei, nu si penalizarile; cu alte cuvinte dansul nu vrea sau nu poate face dovada ca are un venit de sub 1000 lei.per membru familie; in concluzie il vom pune in executare, caci avem acum o hj definitiva si irevocabila.
Oricum conducerea blocului doreste SA NU-L IERTE DE PENALIZARI - s-ar crea astfel un precedent periculos de care s-ar prevala si altii si le-ar deschide apetitul spre neplata (probabil ca legiutorul nu a avut in vedere si acest aspect, al restantierului de profesie X-().
In fine, as vrea sa intreb daca cineva de aici de pe forum a auzit sau chiar experimentat recuperarea debitelor cu o firma specializata ? Conducerea asociatiei noastre a primit o ofer
Legea 175/2010 se aplica celor care pot dovedi ca au un venit mai mic de 1000 lei/luna/membru de familie.
In lipsa acestei dovezi nu avem despre ce vorbi in legatura cu legea 175/2010.

Daca personajul ar putea dovedi acest venit cerut de lege, scutirea de penalizari ar trebui facuta, indiferent cat ar fi de periculos exemplul. Unde-i lege, nu-i tocmeala!

Nici mie nu-mi place legea asta, cunoscand multi restantieri de profesie, dar daca ei se incadreaza in conditiile legii....asta e, o aplicam, nu?
iapost a scris:
In fine, as vrea sa intreb daca cineva de aici de pe forum a auzit sau chiar experimentat recuperarea debitelor cu o firma specializata ? Conducerea asociatiei noastre a primit o ofer

Am fost tentat sa apelez la firme de recuperare. Am discutat la interval de 7-8 luni cu 2 firme diferite. Le-am prezentat un restantier, cu documentele de la asociatie, cu evidentele contabile...
Nici una din aceste firme nu m-au convins sa inchei contracte cu ei.
Asa ca mergem pe notificare si proces (cu sau fara avocat), executor.
Daca nu plateste in timp ce este dosarul pe rol (am avut cateva cazuri), plateste cand are hotararea definitiva (am avut si-asemenea caz), plateste cand primeste instiintarea de la executor, sau in cursul executarii si-am avut sia-semenea cazuri.
Cu un singur restantier, in ultimii 20 de ani, am ajuns ca acum, in ianuarie 2011, sa-i vindem apartamentul prin executor.
Va salut. Am creat si eu un fisier in excel, in care am incercat o modalitate de calcul destul de complexa, zic eu :P a penalitatilor, insa m-am blocat la un moment dat, referitor la modul de aplicare a penalitatilor aferente sumei restante istorice. Nu sunt sigur ca ati inteles mare lucru, insa daca veti vedea calculul excel, va veti edifica ;). Adresa mea este whim_10@yahoo.com

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)