Gasiti un tabel de calcul al penalizarilor in excell, asa cum aplicam noi penalizarile, la "documente utile", in dreapta acestei pagini.
www.avocatnet.ro/content/con...
Nu este perfect si este in favoarea restantierului. Acesta este folosit luna de luna. In situatia cand restantele se intind pe perioade mari, peste un an, de obicei recalculam penalizarile dupa alte metode mai grele dar exacte inainte de a introduce actiunea in instanta.
Am fost intrebat pe MP si raspund aici ca sa participam mai multi la discutie.
Sumele incasate se scad contabiliceste in ordinea vechimii, cronologic. Si se scad proportional din intretinere restanta, reparatii restante, fonduri restante, penalizarile cele mai vechi...
Daca observati in acel tabel se au in vedere sumele restante fara a se spune de cand sunt. De ce? Pai sumele datorate la intretinere luna de luna se trec, se evidentiaza in fisa individuala a fiecarui proprietar. Acolo se scad si eventualele plati facute de restantier, asa ca ultima suma de acolo este soldul, restanta de 2 ani de sau de mai putin timp in functie de platile facute. Nu ne intereseaza de cat timp este restanta. Este soldul mai vechi de 50 de zile, se penalizeaza cu 0,2% pentru fiecare zi scursa de la ultimul calcul facut (ultima luna). Luna urmatoare la fel sse aplica penalizarea de 0,2% la soldul existent, mai mic daca a mai platit sau mai mare daca nu a platit nimic si soldul a crescut.
Pe listele de plata restanta este totala, este un sold si nu pe fierace luna daca restantierul nu aplatit mai multe luni. La fel si penalizarea este cumulata, este un sod rezultat in urma acumularii penalizarilor pe mai multe luni si a scaderii platilor facute ca si penalizari. Asadar micsorarea acestor solduri prin plati partiale este fireasca, scazandu-se suma achitata din fisa individuala. Acolo nu se scrie ca se scade restanta sau penalizarea pentru luna (lunile)cea mai veche (sau cele mai vechi), dar se intelege acest lucru penytru ca atat Legea Contabilitatii cat si Codul civil prevad ca datoriile se sting in ordinea vechimii, a scadentei, ordine cronologica...