avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
Nu, nu l-am citit!
Mi-a placut explicatia doamnei Elga, dar nesatisfacatoare pentru mine...promit sa aprofundez problema si sa revin aici cu o demonstratie concreta (calcule de calcule) pentru toti interesatii, cu conditia ca dna Elga... sa nu dea delete ;-) pana atunci, pretindeti penalitati de la rau platnici, acestea sunt dobanda care trebuie s-o plateasca pentru ca la momentul TAU altii au platit pentru ei.
Pai doamna Elga si domnul Adriantot stau foarte bine la capitolul explicatii.Nu stiati?

Haideti ca va fac eu un excel pentru calcule de penalizari cu plati anticipate..(desi noi nu aplicam penalizari )
Ca sa iasa cat mai simplu adica pe cat mai putine coloane o sa iasa cu formule cat mai lungi.Il pun sus pe un site si apoi va dau linkul.Daca ii place doamne elga poate il pune si la sectiunea de inceput.
Din pacate tot trebuie sa introduceti suma care e afisata pe lista(-fondul de rulment),data cind e afisata lista si va va afisa automat cat este pana la data cind deschideti excelul.
Daca vrea omul sa plateasca o sa mai introduceti inca o data.(data cand plateste partial sau total)
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Asta ma straduiesc si eu sa sugerez, dincolo de explicatiile multumitoare sau mai putin multumitoare si anume ca penalizarile nu sunt de explicat pe forum si cu atat mai putin unor oameni care nu au incercat cat de cat exercitiul calcularii lor.
Fara suparare, e al naibii de greu de explicat, practic ar trebui sa scriu un mic curs de scoala, plus tabele explicative ca sa se inteleaga cum e cu ...penalizarile.
Vedeti dv? Eu am scris 20 minute din timpul meu ca rezultatul sa fie, iata, nemultumitor! :)

***Eu nu dau delete, ceea ce intra in atributiile mele de moderator ;)
decat la "batut de campi" si deviat de la subiectul discutiei sau in caz de dublare a mesajului sau atac la persoana.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
elga50, moderator
Gasiti un tabel de calcul al penalizarilor in excell, asa cum aplicam noi penalizarile, la "documente utile", in dreapta acestei pagini.

www.avocatnet.ro/content/con...

Nu este perfect si este in favoarea restantierului. Acesta este folosit luna de luna. In situatia cand restantele se intind pe perioade mari, peste un an, de obicei recalculam penalizarile dupa alte metode mai grele dar exacte inainte de a introduce actiunea in instanta.

Am fost intrebat pe MP si raspund aici ca sa participam mai multi la discutie.
Sumele incasate se scad contabiliceste in ordinea vechimii, cronologic. Si se scad proportional din intretinere restanta, reparatii restante, fonduri restante, penalizarile cele mai vechi...
Daca observati in acel tabel se au in vedere sumele restante fara a se spune de cand sunt. De ce? Pai sumele datorate la intretinere luna de luna se trec, se evidentiaza in fisa individuala a fiecarui proprietar. Acolo se scad si eventualele plati facute de restantier, asa ca ultima suma de acolo este soldul, restanta de 2 ani de sau de mai putin timp in functie de platile facute. Nu ne intereseaza de cat timp este restanta. Este soldul mai vechi de 50 de zile, se penalizeaza cu 0,2% pentru fiecare zi scursa de la ultimul calcul facut (ultima luna). Luna urmatoare la fel sse aplica penalizarea de 0,2% la soldul existent, mai mic daca a mai platit sau mai mare daca nu a platit nimic si soldul a crescut.
Pe listele de plata restanta este totala, este un sold si nu pe fierace luna daca restantierul nu aplatit mai multe luni. La fel si penalizarea este cumulata, este un sod rezultat in urma acumularii penalizarilor pe mai multe luni si a scaderii platilor facute ca si penalizari. Asadar micsorarea acestor solduri prin plati partiale este fireasca, scazandu-se suma achitata din fisa individuala. Acolo nu se scrie ca se scade restanta sau penalizarea pentru luna (lunile)cea mai veche (sau cele mai vechi), dar se intelege acest lucru penytru ca atat Legea Contabilitatii cat si Codul civil prevad ca datoriile se sting in ordinea vechimii, a scadentei, ordine cronologica...
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)