avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
In ceea ce priveste corectitudinea tabelului prezentat de mine in cadrul acestui topic, nu am niciun fel de indoiala, suma obtinuta ca total penalizari de catre mine (3301,75-1100=2201,75) difera cu aproximativ 1% de cea care este trecuta la rubrica "total penalizari"pe lista afisata in data de 24 ianuarie de catre firma cu care colaboram si care calculeaza dupa metoda cu 6% la soldul mai vechi de 50 de zile.
Dupa cum am spus aceasta situatie era facuta pentru a fi depusa ca centralizator in cadrul unui proces (era calculata initial pana la 31 octombrie 2010, pentru a solicita sumele mai vechi de 90 de zile, dar respectivul a inteles pana la urma si a mai platit ceva in data de 17 ianuarie 2011 si atunci am refacut-o si-l mai asteptam sa vedem ce ganduri are in continuare).
Cu aceasta situatie, care asa cum am spus este mult mai usor de inteles, pentru ca poate evidentia penalizarile ce reies din plata cu intarziere a sumelor fiecarei luni (ceea ce nu se poate face prin cealalta metoda, pentru ca soldul penalizat este suma unor restante pentru mai multe luni) asociatia a avut castig de cauza in toate procesele pe care le-a avut.
Faptul ca mai multe instante de judecata au dat castig de cauza asociatiei pe baza acestui tip de calcul, reprezinta pentru mine garantia ca aceste calcule sunt corecte.
Cine acuza ca sunt gresite si se calculeaza penalizari la penalizari, sa justifice.

Acum sa incerc sa dau cateva explicatii la situatia pe care am prezentat-o:

Sper ca toata lumea este de acord ca formula care se aplica pentru a stabili penalizarea pentru o anumita suma este 0,2%*numarul de zile de intarziere peste cele 50 in care trebuie sa efectueze plata fara a fi penalizat*suma la care se aplica penalizarea

Pentru a afla numarul de zile, eu folosesc metoda de a considera prima zi data afisarii listei, iar ultima zi care se ia in calcul, ziua anterioara datei platii, iar din acest total scad 50. (ex din tabelul prezentat suma de 117.38 lei, reprezentand partial ianuarie 2008, afisata in data de 25 februarie 2008 si achitata in data de 09.06.2008 are ca zile de penalizare: 5(feb)+31(mar)+30(apr)+31(mai)+8(iunie)=105 minus 50 zile(termenul de plata fara penalitati) = 50 zile pentru care se aplica penalizarea de 0,2% pe zi.

Pentru a calcula suma la care se aplica penalizarea, se considera intreaga suma reprezentand intretinerea lunii respective daca nu s-a achiat deloc pana la data la care se face calculul, sau daca ea s-a achitat integral, sau sume partiale (care adunate dau in total valoarea intretinerii lunii respective, dar au penalizari diferite, raportate la data efectuarii platii)
Sa dau exemplu din tabelul prezentat:
Intretinere decembrie 2007 - valoare totala 322,62
Intretinere ianuarie 2008 - valoare totala 309,9
Intretinere februarie 2008 - valoare totala 220,40
Intretinere martie 2008 - valoare totala 210,8

Luam prima plata efectuata pentru intretinere din tabelul de jos :440 lei in data de 9.06.2008: aceasta acopera integral suma de 322,62 lei reprezentand lista decembrie 2007 si doar partial (in valoare de 117,38) intretinerea lunii ianuarie.
Din suma totala a lunii ianuarie, de 309,9 lei a ramas o valoare neplatita de 192,52 lei, care se penalizeaza in continuare pana la data urmatoarei plati, respectiv 15.09.2008, in cazul prezentat de mine.
La data de 15.09.2008 s-au mai achitat 500 de lei care acopera restul lunii ianuarie (192,52 lei), intreaga luna februarie si o parte din luna martie (respectiv 87.08 lei).
Suma achitata pentru penalizari nu o luam in calcul decat pentru a vedea care este valoarea totala ce mai este de plata din rubrica de penalizari totale, ea nu are relevanta la calcularea efectiva a penalizarilor in functie de numarul de zile de intarziere.
Sumele achitate pentru restante si cele pentru penalizari sunt sume distincte pentru care se dau chitante separate, ele nu pot fi amestecate (deci in cazul prezentat de mine, suma de 60 de lei achitata in data de 9.06.2008 pentru penalizari nu se scade din soldul de intretinere).
Sper ca v-am fost de ajutor cu aceste explicatii, mai clar nu cred ca sunt in stare sa explic.
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
drg75, utilizator
Daca restantierul plateste partial pe chitanta administratorul are obligatia sa scrie cat inseamna intretinere si cat penalizare, nu se taie numai penalizare sau numai intretinere daca acesta este restantier.

Nu am timp sa citesc toate mailurile dar va pot da un exemplu scurt
total intretinere - 242lei ( ian 100intr+10 penalizare, feb 120intr+12 penalizare)
daca restantierul vine si achita 50 lei pe chitanta va aparea specificat la explicatii 45 intretinere ianuarie +5 penalizare neplata
Dar de unde stiti, avand doar lista de intretinere in fata, ca aceasta este proportia corecta intre cota, penalizari si ce mai are acolo de plata?
Asta, cu consemnarea penalizarilor si a FR si F.rep., se face atunci cand omul isi plateste integral suma care se afla pe lista.
Ultima modificare: Vineri, 28 Ianuarie 2011
elga50, moderator
Si in asociatia noastra se elibereaza chitante cu suma totala (de exemplu 200 lei) si la explicatii se scrie pe chitanta 100 lei intretinere, 50 lei reparatie, 50 lei penalizari, asta ca exemplu. Nu sta casierul sa faca proportiile exacte acum la incasare. Sunt cazuri cand restantierul spune singur sa i se ia banii in anumite proportii si daca celui care incaseaza (persoana cu experienta ce stie foarte bine ce are de facut), i se pare pe aproape de adevar, accepta asa cum vrea restantierul.
Sunt situatii in care un restantier, pot sa zic profesionist, plateste de multi ani mai inatai penalizarea (sau o suma mai mare la penalizare si mai putin la restante). Asa ca are mereu restante de vreo 2000 lei iar penalizari doar de 200-300 lei. I-am explicat de 2 ori ca este in dezavantajul lui dar nu am reusit sa-l conving si-atunci facem si cum vrea restantierul#-o
Dar sunt si restantieri care vor sa plateasca numai restantele fara penalizari. Cu acestia ne mai razboim atunci cand vin la asociatie sa plateasca. Se intampla sa nu-i putem convinge si-atunci se scrie pe chitanta 200 le, de exemplu "restante" sau "intretinere" cum vrea el. Apoi in fisele personale noi facem scaderea proportional, diminuand restantele la intretinere cu 100 lei si penalizarile cu 100 lei, de exemplu. Cand, luna urmatoare, a sesizat pe lista afisata, a amenintat cu instanta, dar a ramas cu supararea pentru ca stie ca nu are nici o sansa in instanta.
Eu la lista am intotdeauna un tabel in care fiecare restantier are o evidentra clara a intretinerii si penalizarii corespunzatoare fiecarei luni in parte.

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)