avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
Ca moderatori nu am facut o intelegere cu nimeni sa facem cursuri de invatat calcule de diferite feluri pe forum.
In masura in care am avut timp am dat multe explicatii de-a lungul timpului. Dv. v-ar ramane, fie sa le cautati in forum, fie sa intelegeti macar tabelul care v-a fost trimis de @drg75.

Deci moderator nu este acelasi lucru cu instructor.
N-as vrea sa mi-o luati in nume de rau, dar calculele se mai invata si singur dupa ce primesti un imbold, adica tabelul pe email. Toti am fost in situatia dv. si poate unii "si-au spart creierii zile si zile de-a randul ca sa desluseasca ce naiba si cum s-a calculat in tabel". Nu zic sa treaca si altii prin asta, dar pur si simplu nu se poate explica simplu aceste exemple pe care le cereti dv. Ar trebui ca cineva sa aiba rabdarea s-o faca si poate n-o are sau n-o mai are.

Mie mi-e greu sa cred ca cineva nu intelege ca o cota de 100 lei, de exemplu, neplatita 250 zile, careia i se aplica o penalizare de 0,2% pe zi...... are ca rezultat 50 lei penalizare. Atunci cum poti sa mai avansezi in explicatii?
Am citi tot de penalizari pe forum.Cele mai apropiate sunt aste
www.avocatnet.ro/content/for...

Nici una nu vorbeste de achitari partiale.
Eu nu m-am inscris acum ca acum am descoperit forumul avocat net ci il citesc de vreo 2 ani dar acum am descoperit problema.

Suma afisata pe lista de plata este de 200lei.
Nu plateste omul si ii se baga dupa 50 zile penalizari.
Omul vine dupa o peroada mare de 250 zile(300 de la afisare) de penalizari si da 100 lei.
Astia 100 trebuia sa ii scada din suma initiala de pe lista aia 200 sau si din aia 200 si din penalizari o parte?

Va intreb inca odata daca binevoiti sa imi spuneti din ce trebuia sa ii scada omului suma de 100 ron?
E clar pentru toti ca ramane de plata 300 ron. dar de unde ii scade?
Adica detaliiati va rog cei 300ron ramasi.
Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
unlocatar, utilizator
Dar sunteti insistent, nu gluma! :))

Haideti sa incercam o explicatie:
Deci omul nostru are de dat 200 lei pentru luna X.
Ne aflam in ziua Z + 250 cand se prezinta la plata.
1. Daca ar achita 200 lei, deci suma intreaga, bun, ar achita-o, i s-ar scadea din restanta totala si pentru acest moment i s-ar calcula penalizarile dupa formula:

200 lei * 250 zile * 0,2% = 100 lei penalizare.

Achita 200 lei, iar 100 lei penalizare i se trece pe liste si va fi achitata ulterior.

2. Daca din cei 200 achita in ziua Z + 250 numai 150 lei, atunci penalizarea se va calcula la suma achitata si pentru numarul de zile de 250, anume

150 lei * 250 zile * 0,2% = 75 lei penalizare.
Deci din restanta de 200 lei i se scad cei 150 lei, ii achita si mai raman de achitat din aceasta cota 50 lei si penalizarile de 75 lei care ii vor fi trecute pe lista urmatoare pentru a fi achitate ulterior.

Restanta de 50 lei sa presupunem ca vine si o achita dupa alte 50 zile de la achitarea celor 150 lei, deci aceasta suma de 50 lei partiala din cea de 200 lei, are un cumul de zile de neplata de 300 zile (250 +50) care au curs de la scadenta cotei, deci pentru aceasta suma se vor calcula penalizari la data achitarii:

50 * 300 * 0,2% = 30 lei penalizare, suma care i se va trece pe lista urmatoare pentru a fi platite ulterior.

Asa se procedeaza pentru fiecare cota ramasa in restanta si devenita penalizabila.
In rubrica de penalizari a fiecarei liste va aparea suma penalizarilor rezultate din calculul fiecarei luni neachitate.

Penalizarea nu se poate plati pe loc din doua motive:
1. pentru ca la incasare se fac doar incasari, nu si calcule contabile;
2. pentru ca orice suma pentru care se elibereaza chitanta trebuie sa figureze intr-un document contabil, in cazul nostru intr-un tabel de calcul al penalizarilor care se ataseaza alaturi de celelalte documente in dosarul fiecarei luni.
Domnule @unlocatar calculul al Dl presedinte DRG75 este gresit.
Doamna Elga probabil nu a citit excelul dumnealui.

Domnul a fost bine intentionat dar aplica fara sa isi dea seama penalizari la penalizari.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
w_v_w_v, utilizator
Multumesc si asta spun si asa cred si eu ca se calculeaza.=D>

Din pacate majoritatea oamenilor nu inteleg si calculeaza gresit.
Inclusiv modul de calcul al domnului DRG este gresit.

Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
unlocatar, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)