adriantot a scris:
Si in asociatia noastra se elibereaza chitante cu suma totala (de exemplu 200 lei) si la explicatii se scrie pe chitanta 100 lei intretinere, 50 lei reparatie, 50 lei penalizari, asta ca exemplu. Nu sta casierul sa faca proportiile exacte acum la incasare. Sunt cazuri cand restantierul spune singur sa i se ia banii in anumite proportii si daca celui care incaseaza (persoana cu experienta ce stie foarte bine ce are de facut), i se pare pe aproape de adevar, accepta asa cum vrea restantierul.
Sunt situatii in care un restantier, pot sa zic profesionist, plateste de multi ani mai inatai penalizarea (sau o suma mai mare la penalizare si mai putin la restante). Asa ca are mereu restante de vreo 2000 lei iar penalizari doar de 200-300 lei. I-am explicat de 2 ori ca este in dezavantajul lui dar nu am reusit sa-l conving si-atunci facem si cum vrea restantierul#-o
Dar sunt si restantieri care vor sa plateasca numai restantele fara penalizari. Cu acestia ne mai razboim atunci cand vin la asociatie sa plateasca. Se intampla sa nu-i putem convinge si-atunci se scrie pe chitanta 200 le, de exemplu "restante" sau "intretinere" cum vrea el. Apoi in fisele personale noi facem scaderea proportional, diminuand restantele la intretinere cu 100 lei si penalizarile cu 100 lei, de exemplu. Cand, luna urmatoare, a sesizat pe lista afisata, a amenintat cu instanta, dar a ramas cu supararea pentru ca stie ca nu are nici o sansa in instanta.
si noi avem un " restantier profesionist " (datorii totale cu 5 cifre), l-am actionat in instanta si prin hotarare judecatoreasca s-a stabilit ca are de plata x suma cote contributie cu titlu de baza plus y suma penalizari (ambele calculate pana la martie 2009 inclusiv); profesionistul nostru s-a dus la banca unde are asociatia cont si in 25.11.2010 a achitat suma x, solicitand sa se scrie la explicatii cote contributie cu titlu de baza perioada octombrie 2007/martie 2009;
Administratia a decis ca in fisa apartamentului suma x (platita) sa fie folosita pt stingerea datoriilor in urmatoarea ordine : mai intai penalizarea celei mai vechi luni restante, apoi cota si tot asa pana la consumarea intregii sume. Mai fac precizarea ca fiind vorba de restante mai mari de 500 de zile (0.2 pe zi penalizari) suma penalizarilor a devenit egala cu suma cotelor.
Si acum vine intrebarea: vrem sa-l actionam din nou in instanta, credeti ca s-ar putea prevala de legea 175/2010 si de faptul ca el a dorit expres ca suma x sa stinga numai cote restante ?
am prefera sa ne raspunda un avocat, dar orice opinie e bine-venita !
cu multumirio