avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul penalizari intretinere restanta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul penalizari intretinere restanta

Va rog sa ma ajutati sa aflu cum se calculeaza penalizarile la cotele de intretinere in urmatoarele situatii:
1. restantier care isi plateste partial cotele de intretinere caruia ii raman tot timpul resturi de plata la intretinere, ex.:
- restanta intretinere aprilie 2009 -501,12 lei, data afisarii 12.05.09, scadenta:30.05.09, plata facuta doar in 24.06.09 - 208 lei;
- acesta plateste cate 200, 250 lei, o data la 2-3 luni sau mai rar.
2. restantier care nu-si plateste niciodata cotele de intretinere, ex:
- restanta intretinere februarie 2010 - 561,96 lei, data afisarii 26.03, fara data scadenta si nu a facut nici o plata pana in 23 ianuarie 2011.
Va rog sa-mi explicati algoritmul de calcul al penalizarilor la cotele de intretinere, de ce repere se tine cont in aceste calcule, cunosc legea, stiu de cele 20 de zile pana la data scadenta si de 30 de zile perioada de gratie, insa nu stiu pana cand curg penalizarile si cum se face in cazurile de mai sus.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:29, 18 Februarie 2017
Buna ziua ! va rog frumos daca-mi puteti trimite si mie calculul in excel al penalitatilor. Adresa de mail este cerna_adi60@yahoo.com
Multumesc anticipat !
adriantot a scris:

Si in asociatia noastra se elibereaza chitante cu suma totala (de exemplu 200 lei) si la explicatii se scrie pe chitanta 100 lei intretinere, 50 lei reparatie, 50 lei penalizari, asta ca exemplu. Nu sta casierul sa faca proportiile exacte acum la incasare. Sunt cazuri cand restantierul spune singur sa i se ia banii in anumite proportii si daca celui care incaseaza (persoana cu experienta ce stie foarte bine ce are de facut), i se pare pe aproape de adevar, accepta asa cum vrea restantierul.
Sunt situatii in care un restantier, pot sa zic profesionist, plateste de multi ani mai inatai penalizarea (sau o suma mai mare la penalizare si mai putin la restante). Asa ca are mereu restante de vreo 2000 lei iar penalizari doar de 200-300 lei. I-am explicat de 2 ori ca este in dezavantajul lui dar nu am reusit sa-l conving si-atunci facem si cum vrea restantierul#-o
Dar sunt si restantieri care vor sa plateasca numai restantele fara penalizari. Cu acestia ne mai razboim atunci cand vin la asociatie sa plateasca. Se intampla sa nu-i putem convinge si-atunci se scrie pe chitanta 200 le, de exemplu "restante" sau "intretinere" cum vrea el. Apoi in fisele personale noi facem scaderea proportional, diminuand restantele la intretinere cu 100 lei si penalizarile cu 100 lei, de exemplu. Cand, luna urmatoare, a sesizat pe lista afisata, a amenintat cu instanta, dar a ramas cu supararea pentru ca stie ca nu are nici o sansa in instanta.

si noi avem un " restantier profesionist " (datorii totale cu 5 cifre), l-am actionat in instanta si prin hotarare judecatoreasca s-a stabilit ca are de plata x suma cote contributie cu titlu de baza plus y suma penalizari (ambele calculate pana la martie 2009 inclusiv); profesionistul nostru s-a dus la banca unde are asociatia cont si in 25.11.2010 a achitat suma x, solicitand sa se scrie la explicatii cote contributie cu titlu de baza perioada octombrie 2007/martie 2009;
Administratia a decis ca in fisa apartamentului suma x (platita) sa fie folosita pt stingerea datoriilor in urmatoarea ordine : mai intai penalizarea celei mai vechi luni restante, apoi cota si tot asa pana la consumarea intregii sume. Mai fac precizarea ca fiind vorba de restante mai mari de 500 de zile (0.2 pe zi penalizari) suma penalizarilor a devenit egala cu suma cotelor.
Si acum vine intrebarea: vrem sa-l actionam din nou in instanta, credeti ca s-ar putea prevala de legea 175/2010 si de faptul ca el a dorit expres ca suma x sa stinga numai cote restante ?
am prefera sa ne raspunda un avocat, dar orice opinie e bine-venita !
cu multumirio
Daca el a platit suma de baza in totalitate si indeplineste conditia de venit pe membru de familie se poate prevala de Legea 175/2010.
Dar asociatia, pentru penalizarile de plata la furnizor, poate aduce dovezi in instanta ca de aceste penalizari nu poate fi scutit deoarece furnizorul nu vrea sa aplice legea...si aduceti de la furnizor, o dovada scrisa in acest sens.

Mai asteptati si parerea unui avocat....:)
Multumesc Elga pt opinie; tot pe net, am gasit opinia unui domn avocat care zice ca legea 175/2010 nu se aplica retroactiv, ci se aplica numai datoriilor aparute in perioada 20.07.2010 (data cand a fost publicata legea in MO) si 20.07.2011, cand isi inceteaza valabilitatea; astfel, numai penalizarile aferente acestor cote restante pot fi sterse; logic inclin sa-i dau dreptate acelui avocat =D> dar ce parere aveti de faptul ca administratia/asociatia au decis sa ramburseze suma platita in ordinea penalizare/cota, in timp ce restantierul vrea sa plateasca doar cote restante ? Precizez ca plata respectiva, acea suma x a fost plata partiala.
Au precizat deja moderatorii ca ordinea de incasare este cronologica mai precis cota si apoi penalizarea.
Este si un exemplu al doamnei Elga de calcul al ordinii de incasare in cazul unei plati partiale.
Eu am primit pe mail si citeva oferte de excel de la diversi utilizatori pentru calculul in cazul unei plati partiale.Daca vreti le postez aici.Din pacate doar unul este foarte bun dar prea avansat pentru mine ca sa il inteleg si face exact asta restul sunt niste jocurii de copii si nu calculeaza de fapt nimic sunt mai mult un fel de liste.
1
www.avocatnet.ro/content/con...
2
www.avocatnet.ro/content/con...
3
www.avocatnet.ro/content/con...
4
www.avocatnet.ro/content/con...

Ultimul si singurul bun e facut ca un program si nu trebuie sa introduci decat in zona galbena dupa cum mi-a spus doamna w_v_w_v doar data de afisare si suma initiala apoi data cand vine sa plateasca si suma care vrea sa o plateasca.
Vedeti ca eu am facut o simulare si deja aa ramas completat asa.
Trebuie sa stergeti tot ce este in zona galbena de jos in sus apoi introduceti datele dv.
Are niste formule asa complicate ca nu am inteles cum a facut dar am verificat si mi se pare corect.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
unlocatar, utilizator

Alte discuții în legătură

Aplicarea penalizarilor annik annik Buna ziua,sunt propietara in constanta si am o problema legata de penalitatile la intretinere.Am un sold de plata de 6 mil si penalitatile sunt de cca 7 mil ... (vezi toată discuția)
Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Ce date se iau in calcul pe lista de plata a intretinerii? carmenbn carmenbn Lista de plata a lunii iulie se afiseaza pe 25.08,iar scadenta e la14.09. 1.Pana la ce data se iau in calcul incasarile,atunci cand se calculeaza lista lui ... (vezi toată discuția)