avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

pot sa infiintez un birou de consultanta juridica?

Buna ziua.
Am si eu o intrebare. Daca am terminat facultatea de drept (2007) pot sa infiintez un birou de consultanta juridica? Imi trebuie alt statut decat cel de jurist?
Si ma rog, in ce calitate a formulat aceste cereri?

Eu auzisem ca si consilierii pot fi asociati in sc cu obiect activitati juridice, daca se asociaza cu un avocat:magic:...

Decizia prea inaltei dispune pentru viitor, nu face referire la cele deja infiintate.

Pe ce dispozitii sefondeaza cererile baroului?
Art I pct 24 din legea 255 din 2004 care a modificat legea avocatilor, nr. 51, spune ca e interzisa exercitarea activitatilor juriidce specifice profesiei de avocat de catre orice persoana care nu e avovat inscrisa in tabloul avocatilor, conform legii 51.
Art. 25 din L 51 arata asa dupa modificare: 24. Articolul 25 va avea următorul cuprins:
"Art. 25. - Exercitarea oricărei activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat şi prevăzută la art. 3 de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale."

Prin urmare, acele SC s-au autorizat, dar actualmente ele functioneaza ilegal. Legea dispune pentru viitor, pentru dupa data adoptarii ei. Adica dispune si pentru azi.
Deci azi e ilegal sa faci activitati specifice avocaturii daca nu esti avocat.
Si cu legea care reglementeaza profesia de consilier juridic ce te faci?
Pai se pare ca in Romania nu toate legile au aceeasi valoare#-o
Ce sa mai vorbim de Statutul profesiei de consilier juridic, care practic a fost aruncat la cos prin aceste dispozitii:-/
Daca cineva stie de vreo solutie de respingere a unor astfel de cereri de radiere pronuntata de vreun Tribunal roman, as vrea sa aflu si eu!
da, L 51 intr-adevar cuprinde o serie de prevederi care sunt menite a incrimina exercitarea fara drept a profesiei de avocat sau desfasurarea fara drept a unor activitati specifice, dar la fel de adevarat este ca prin art 82 al acelei legi (asa cum apare actualizata) spune"Art. 82. - (1) La data intrării în vigoare a prezentei legi*) persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate în baza altor acte normative ori au fost încuviinţate prin hotărâri judecătoreşti să desfăşoare activităţi de consultanţă, reprezentare sau asistenţă juridică, în orice domenii, îşi încetează de drept activitatea. Continuarea unor asemenea activităţi constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
(2) De asemenea, la data intrării în vigoare a prezentei legi*) încetează de drept efectele oricărui act normativ, administrativ sau jurisdicţional prin care au fost recunoscute ori încuviinţate activităţi de consultanţă, reprezentare şi asistenţă juridică contrare dispoziţiilor prezentei legi.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu se aplică profesiei de consilier juridic, care va fi exercitată potrivit dispoziţiilor Legii nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic.
Ori daca acceptam faptul ca, acel statut este un "act normativ" de punere in aplicare a prevederilor L 514 (similar statutului profesional al avocatilor) atunci in principiu nu exista motive bazate pe L 51 cel putin sa dizolve asemenea SRLuri iar in principiu efectele acelui recurs in anulare sunt pt viitor si de aici ar incepe o alta discutie.=D> ca de ce nu....
Dar asa, spre lamurirea mea, sa nu mor ignorant, daca acel statut al CJ (cu care nu pot fi 100% de acord dar care este in fapt "izvorul" tuturor acelor SRLuri) a aparut in Mof, atunci de ce nu se bucura de aceiasi legitimitate ca si orice alt act normativ care apare in Mof...sa inteleg ca daca Guv da un ordin si nu imi place il pot ignora, sau daca parlamentul da legi stupide gen L514 sau L 51 pot sa ma consider mai destept si sa nu le urmez....sau daca este asa de ilegal....de ce a aparut??:">....sau pot sa imi public si eu memoriile in Mof?:D...sau care ar fi regimul publicarii in Mof? sa stiu si eu ce legi sa urmez si ce legi sa nu urmez? pt ca pana una alta eu din Mof ma inspir si nu am posibilitatea sa controlez legalitatea adoptarii fiecarui act normativ in parte.#-o

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu sa ma inscriu in ccj? dana01 dana01 buna seara! am o problema si nu stiu cum o pot rezolva. sunt angajata la o societate comerciala din anul 2002 ca jurisconsult cu 8h,am fost angajata la o ... (vezi toată discuția)
Pot in cadrul cabinetului de avocat sa angajez un absolvent de faculate de drept ? CABINET AVOCAT \ CABINET AVOCAT \ Va rog sa mi spuneti daca in cadrul Cabinetului de Avocat pot sa angajez un absolvent al facultatii de stiinte juridice ...si pe ce post ? Dea semenea ... (vezi toată discuția)
Ce angajari poate face un avocat pe cabinet individual? Ionel Popa Ionel Popa cabinetul individual de avocat poate angaja un proaspat absolvent de drept ? cum si in ce calitate ? absolventul de drept nu a dat examen de intrare in ... (vezi toată discuția)