avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Stagiar 2011
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Stagiar 2011

Buna seara tuturor si bun venit in profesie celor 300 si ceva (400?) care au promovat examenul de admitere in barou.
Sunt la dispozitia intrebaciosilor pentru lamuriri din spatele robelor: cum e in stagiu, ce faci, ce nu faci, ce ai de facut, cum trebuie sa faci, etc.
Va salut si va astept,
Utilizator R.
Da, trebuie sa facturezi.
Buna seara si felicitari tuturor stagiarilor pentru munca depusa atat in timpul facultatii cat si acum cand sunteti pe cale sa deveniti avocati "cu acte'n regula".

Sunt pe cale de a termina anul I al facultatii de drept si vreau sa va marturisesc faptul ca nu credeam niciodata ca imi poate face studiul atat de mare placere. La admitere am fost printre ultimii admisi la taxa, iar dupa primul semestru sunt al 3-lea din an.

Vreau sa va adresez urmatoarea intrebare: cam din ce an as putea sa fac practica, eventual pe timpul verii? Adica dupa terminarea carui an se presupune ca ai cunostintele minime pentru a face asa ceva si a putea invata ceva de la un avocat? Deocamdata ma multumesc cu "devorarea" siteului si a forumului si ma incapatanez sa dau si unele raspunsuri la intrebarile foarte simple, atunci cand sunt sigur ca nu exista riscul sa dezinformez.

Va multumesc tuturor si sper ca voi reusi in acest domeniu special.

Cu respect,
Alin.
Dupa primul an e prematur. Abia dupa anul 2, dupa ce vei fi studiat drept civil partea generala, persoanele, drepturile reale si obligatiile, precum si drept penal partea generala, vei avea cunostintele minime pentru a face practica pe langa un avocat. Atunci ar fi benefica si o lectura initiala a codurilor de procedura civila si penala, combinata cu asistarea la sedinte de judecata. In modul asta vei imbina teoria cu practica, formandu-ti o viziune preliminara asupra procedurilor, inainte de a le studia la facultate in anii 3-4.
In anii 3-4 de facultate e chiar recomandat sa faci practica, pentru a nu ajunge in ipostaza de proaspat jurist ce nu a intrat in sala de judecata in timpul studiilor.
Si in opinia mea e cam devreme dupa anul I, in sensul ca nu ai cum sa ai deja informatiile necesare pentru a fi de un minim folos cuiva. Totusi, asta nu ar trebui sa te descurajeze - pana la urma fiecare stie ce cauta si daca ii poate folosi un student de anul I sau nu. Apoi, mai exista posibilitatea sa faci practica in instanta, or la arhiva nu face vreo diferenta daca ai terminat anul I, II sau III. Eu am fost vreo 2 luni dupa anul II la judecatoria sectorului 4, si pot sa spun ca mi-a placut tare mult (mai ales ca era program scurt :) ). N-a fost o munca juridica in adevaratul sens al cuvantului, dar acolo am vazut cum circula dosarele in instanta, cum se fac, cum se completeaza, cum se verifica, etc, plus ca am avut suficient timp sa citesc cereri de chemare in judecata si hotarari "proaspete", in cele mai diverse domenii. Tin minte ca vorbisem cu unul dintre asistentii de la facultate pentru asta, nu am discutat direct cu cineva de la judecatorie, deci daca te intereseaza ai putea incerca asa.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Mai 2011
ContSters20980, utilizator
Ce trebuie sa scriu pe factura pe care o inmanez indrumatorului: venit sau salariu? multumesc anticipat pt raspuns:vishenka:

Alte discuții în legătură

Avocat stagiar geo26 geo26 avocatul stagiar care are un contract de colaborare cu avocatul indrumator mai poate colabora si cu alti avocati (definitivi) pe anumite dosare, spete alte ... (vezi toată discuția)
Contractul de colaborare al stagiarului Lucian Croitoru Lucian Croitoru Un avocat [b]stagiar [/b]care are un contract de colaborare cu o forma de organizare a profesiei (un cabinet individual, de exemplu) poate sa aiba dreptul la ... (vezi toată discuția)
Avocati stagiari ContSters156526 ContSters156526 Am creat acest topic la propunerea membrilor care au fost admisi ca stagiari. Sa vorbim despre ce inseamna sa fii stagiar, cum incepem, cum ne descurcam. :D (vezi toată discuția)