Ieri am fost informati ca firma la care lucrez in prezent se va inchide deoarece patronul nu o mai poate sustine moral si financiar. Saptamana trecuta am aflat ca sunt insarcinata in cinci saptamani si nu am anuntat inca angajatorul deoarece in prezent urmez un tratament de fixare a sarcinii si voiam sa fiu sigura ca totul este bine. Vestea de ieri mi-a cazut ca un traznet, nu din cauza banilor, deoarece nu ma pot plange din acest punct de vedere, ci din cauza acelui stagiu de cotigare anterior nasterii. La aceasta firma lucrez de 2 luni, anterior am avut o luna somaj(atat am apucat sa iau pana sa ma reangajez si am depus dosarul de somaj mai mult pt a-mi asigura continuitatea) dupa ce am fost data afara pe motiv de restructuare post de la o firma unde am lucrat 4 ani. In total am 4 ani si jumatate vechime in munca si nu stiu cum sa procedez acum. Daca am fost acea luna in somaj (de pe 11 noiembrie pana pe 12 decembrie, iar de pe 13 decembrie figurez angajata la noua firma) mai beneficiez iar de somaj daca se inchide firma? Daca , da, la cate luni as avea dreptul? Cand am fost sa pun prima viza pe carnetul de somer nu m-am uitat si la perioada pe care puteam sa beneficiez de somaj pentru ca in aceiasi zi mi-am si ridicat cartea de munca pentru angajare. Spune-ti-mi, va rog, ce pot sa fac in situatia in care ma aflu pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?
Bun, dar pentru indemnizatia trecuta de somaj s-au luat in calcul din ultimele 24 de luni, 12 luni. Deci, au mai ramas 12 luni curate din care o luna a fost luna cu somaj. Dar acea luna de somaj nu se compenseaza cu cele 2 luni lucrate ulterior somajului? Adica aceste 2 luni la noul loc de munca se iau in considerare la noile 12 luni din 24 lucrate,nu? Off, in loc sa ma bucur pe deplin de vestea sarcinii, trebuia sa ma lovesc de aceasta problema.
Daca anunt angajatorul asupra situatiei mele se poate schimba ceva? Nu prea, asa este? Patronul pur si simplu nu mai doreste sa tina firma si s-a hotarat sa o inchida, dar nu stiu ce presupune exact asta, adica daca o declara falimentara( ceea ce am inteles ca necesita o expertiza si ca dureaza) sau in ce fel o inchide. Am inteles ca ar dori sa ne inchida contractele de munca cu data de 1 februarie. In aceasta situatie ma mai ajuta daca semnez un alt contract de munca pe data de 15 februarie sa zicem? Mai am sanse sa beneficiez de indemnizatie?
Daca veti incheia un alt CIM cu data de 15.02.2011 veti beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece, asa cum v-am mai spus mai inainte, se iau in calcul si fractiunile de luna.
Sotul meu a fost astazi la Fortele de munca si i s-a spus ca sunt slabe sanse sa mai obtin somaj pentru ca am contract pe perioada nedeterminata si nu mai am 12 luni cotizate, exact cum ati zis dumneavostra ( cele 12 luni care s-au luat in calcul la vechia cotizare nu se mai iau in calcul acum) si practic am 11 luni si o luna de somaj, care nu cred ca se ia in calcul. A fost si la ITM si i-a zis o dna de acolo ca pot sa beneficiez de indemnizatie daca sa zicem inchid azi actualul contract si maine sau tot azi semnez pentru noua firma. Doar asa imi asigur aceasta continuitate.