Ieri am fost informati ca firma la care lucrez in prezent se va inchide deoarece patronul nu o mai poate sustine moral si financiar. Saptamana trecuta am aflat ca sunt insarcinata in cinci saptamani si nu am anuntat inca angajatorul deoarece in prezent urmez un tratament de fixare a sarcinii si voiam sa fiu sigura ca totul este bine. Vestea de ieri mi-a cazut ca un traznet, nu din cauza banilor, deoarece nu ma pot plange din acest punct de vedere, ci din cauza acelui stagiu de cotigare anterior nasterii. La aceasta firma lucrez de 2 luni, anterior am avut o luna somaj(atat am apucat sa iau pana sa ma reangajez si am depus dosarul de somaj mai mult pt a-mi asigura continuitatea) dupa ce am fost data afara pe motiv de restructuare post de la o firma unde am lucrat 4 ani. In total am 4 ani si jumatate vechime in munca si nu stiu cum sa procedez acum. Daca am fost acea luna in somaj (de pe 11 noiembrie pana pe 12 decembrie, iar de pe 13 decembrie figurez angajata la noua firma) mai beneficiez iar de somaj daca se inchide firma? Daca , da, la cate luni as avea dreptul? Cand am fost sa pun prima viza pe carnetul de somer nu m-am uitat si la perioada pe care puteam sa beneficiez de somaj pentru ca in aceiasi zi mi-am si ridicat cartea de munca pentru angajare. Spune-ti-mi, va rog, ce pot sa fac in situatia in care ma aflu pentru a beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului?
Indemnizatia de somaj deja nu ma mai intereseaza. Vreau sa depun cartea la nasu(am stabilit deja cu el acest lucru) si sa platesc eu pana intru in concediu pt crestere copil datoriile la stat (400 lei sau cat este), dar dna aceea asa zise ca pt a beneficia de indemnizatie pt crestere copil trebuie sa am continuitate si asta inseamna ca sa semnez ambele contractele cu aceiasi data sau angajarea a doua zi. Nu e putin 400 lei pe luna sau cat este, imi imaginez ca am o rata pe 6-7 luni, dar macar beneficiez doi ani de acei bani, asa..cu 200 lei cat e alocatia..ce sa facem. Daca ar fi cum ziceti dvs ar fi perfect, dar nu stiu ce sa cred.
1. Eu nu stiu ce sa fac sa ma credeti.
2. Va redau din OUG 111/2010: Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.
(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).
(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Va multumesc mult pentru raspuns. Credeti-ma ca sunt disperata din cauza acestei situatii la care nu ma asteptam. In loc sa ma bucur pe deplin de aceasta sarcina pe care ne-o dorim ff mult, ma confrunt cu aceasta problema.
As mai avea o intrebare la dumneavoastra: daca o sa am cartea de munca inregistrata, pot sa beneficiez de concedii medicale,nu? Aceste concedii il afecteaza pe nasu? Ma refer daca suporta el plata acestor concedii sau statul ii returneaza acesti bani. Pentru ca in aceasta situatie, daca de ex, o as intra in concediul prenatal din luna a 7 a, eu practic primesc 75% din salariu. Statul deconteaza din banii pentru acest concediu? Cu acesti bani as putea sa-mi achit din darile la stat pt cartea de munca. Am dreptate?