avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 327 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
E simplu de constatat.
Daca va aflati la etajul 5, deasupra dv. la et 6 si 7 (ultimul) nu se incalzesc caloriferele pe acea coloana, returul va fi rece.
Cald este numai turul.
@john pescar

Repartitorul "comun" este o traznaie romaneasca.. A fost inventata pentru a justifica "mutarea" unor costuri pe partea de instalatie comuna.
Titlul Standardului românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la încălzirea încăperilor.
Aceasta inseamna:
1. Se folosesc pentru determinarea consumului radiatoarelor
2. Radiatoarele sa fie utilizate la incalzirea incaperilor .
Nu exista in acest standard notiunea de "repartitor comun", care sa se foloseasca la stabilirea consumului intregii instalatii comune.

@carturarul

Principiul de functionare nu este stabilit de furnizorul aparatului, ci de standard. Debitul este o conditie de referinta a radiatorului pe care se monteaza repartitorul.
Pentru cea mai corecta informatie, mergeti direct la sursa. Cumparati standardul de pe www.asro.ro sau de la camera de comert si industrie. Are regim de proprietate intelectuala si nu se gaseste pe net.

Poate aveti dreptate , si eu m-am intrebat ce masoara acel repartitor martor?. Si eu am impresia ca el masoara temperatura din jurul lui ( ca si celelalte repartitoare de fapt) , ca de fapt nu masoara totalul unitatilor consumate si nu se deosebeste cu nimic de celelalte repartitoare. Daca schimbam pozitia lui ( mai mult sau mai putin fata de gigacalorimetru), el da aceleasi valori?.Ca daca nu... inseamna ca servim brasoave.:-/

M-am uitat si eu pe asro.ro si trebuie sa recunosc ca nu mai am rabdare sa studiez logic ce este pe acolo. Am o anumita varsta si prefer sa incerc sa inteleg ceva utilizand cunostintele acumulate pana acum, pana in anii de studii superioare.
Ultima modificare: Marți, 17 Ianuarie 2012
johnpescar, utilizator
ANRSC-ul si firmele prestatoare inventeaza tot felul de traznai pentru a acoperi incalcarea reglementarilor tehnice adevarate. Eu va spun aceasta intrucat am studiat standardele si normativele reale si le-am comparat cu variantele ANRSC (aparute ulterior primelor, deci nu se poate vorbi de lipsa de bibliografie). Desi ANRSC a facut copy/paste masiv si selectiv din SR EN 834, acolo nu scrie de nici un repartitor comun sau martor.
La noi in bloc sunt 6 scari, cu multe geamuri, fiind vreo 40 de calorifere pe scari si uscatorii, din proiect, alimentate din coloane de distributie distincte, asezate pe nord si sud. Aceste coloane sunt totodata comune, in sensul ca unele alimenteaza totodata calorifere din apartamente si calorifere de pe scara sau calorifere din uscatorii si calorifere din apartemente.
Firma a montat repartitor "comun" pe unul din caloriferele de pe parterul fiecarei scari. Ce "masoara" ele? :rofl:

De pe asro.ro puteti cumpara standardul, nu se prezinta continutul, ci obiectul lui, sintetic. Se mai poate cumpara de la camera de comert si industrie. Au un fel de licenta de copiere, drept de autor, de aceea nu e de gasit oriunde. De aceea firmele si ANRSC profita de ignoranta oamenilor. Numai din standard se poate obtine o informatie corecta
Buna dimineata,

Redeschid acest topic avand in vedere ca ultima discutie a fost in anul 2012 si lucrurile s-au mai schimbat.

A efectuat cineva o verificare metrologica a repartitoarele de caldura de apartament?
Pe site-ul cmteb se mentioneaza: - contoarele de energie termică sunt mijloace de măsurare supuse controlului metrologic, intervalul maxim admis între două verificări metrologice succesive este de 4 ani. Sau se refera doar la contoarul de energie termica al asociatiei?

Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine verifica repartitoarele de caldura? dzdelia dzdelia buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)
Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)