avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1120 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
eliasav a scris:

Intentia celor care au realizat repartitoarele a fost de a face economii la energia termica si nu de a reedita perioada comunista.


Mare dreptate aveti.
@john pescar

Daca deschideti robinetul, iar alti proprietari au inchise robinetele, pe contorul de bloc se va inregistra un debit mai mare de agent termic decat cel care exista daca instalatia ar fi echilibrata hidraulic, adica ar exista presiunea si debitul stabilit la proiectare.

Problema este CE reprezinta totalul energiei termice inregistrate pe contorul de boc?
Ipoteza 1. Instalatia este echilibrata hidraulic, agentul termic curge la presiunea si debitul din proiectare fiind suficient pentru 50% din caloriferele deschise (lasand la o parte pierderea de caldura catre vecinii neincalziti).
Firma prestatoare va imparti totalul energie termice pe bloc doar celor care au avut deschise caloriferele
Ipoteza 2. Instalatia este neechilibrata hidraulic, agentul termic curge la o presiunea si debit mai mare decat cele din proiectare Pentru cei 50%, totalul consumului este format din agentul termic care curge la presiunea si debitul din proiectare, plus un surplus Surplusul este format din o mare parte din agentul termic contractat de asociatie pentru cei care au caloriferele inchise si care nu a putut fi eliminat fara echilibrare.
Firma prestatoare va imparti totalul energie termice pe bloc (continand acel surplus) doar celor care au avut deschise caloriferele.
Este imposibil sa faci economie pe contorul de bloc, direct proportional cu inchiderea caloriferelor, fara echilibrare hidraulica.[/. Nu este ca si cum ai inchide becul intr-o camera si ai facut economie.
Ai maxim de confort termic si minim de costuri la presiunea si debitul din proiectare.
La viteza mai mare scade eficienta sistemului, scade calitatea serviciilor.
" Consecinte ale functionarii dezechilibrate a sistemelor de alimentare cu caldura" prof dr. ing. Florin Iordache, Facultate ade Instalatii UTCB, rev Instalatorul nr. 2/2004
Temperatura data de un nr mai mare de litri /ora nu se cumuleaza, iar cantitatea de caldura nu e mai mare, intrucat agentul termic nu are timp sa cedeze caldura. In schimb, un nr mai mare de litri de agent termic inregistrati pe contorul de bloc, inseamna suma totala de plata mai mare (valoarea caldurii cedate de mai multi litri de agent termic se cumuleaza), care se va imparti doar unor proprietari.

Aceasta nu inseamna ca exista obligatie de plata (dpdv legal), a surplusului pentru cei care tin deschise caloriferele.
Este doar o practica abuziva a firmelor
@john pescar

Cand ati spus ca repartitorul nu inregistreaza debitul si viteza agentului termic ati atins punctul esential: repartitorul nu le inregistreaza dar Gigacalorimetrul inregistreaza debitul si atunci nu se mai poate face repartitia corecta.

Caloriferele inchise cu ajutorul robinetilor termostatici cresc rezistenta hidraulica a instalatiei si, desi din cauza aceasta, se reduce debitul de agent termic, reducerea nu este la fel cu cea rezultata in cazul echilibrarii hidraulice.

Aici este vorba de doua debite diferite: debitul prin intreaga instalatie si debitul prin fiecare calorifer. Robinetul termostatic permite reglarea doar a debitului prin calorifer nu si prin instalatie. Nu este ca la apa rece unde nu deschizi robinetul nu ai consum si nici nu apar pierderi la furnizor.
Agentul termic circula in permanenta prin instalatie iar debitul este dat de cat pompeaza furnizorul, nu de cat de mult deschid sau inchid oamenii caloriferele.
Acest debit se repartizeaza la toti consumatorii si de aceea se creeaza iluzia ca prin montarea repartitoarelor (si, implicit, a robinetilor termostatici) se reduce consumul.
De fapt, furnizorul pompeaza la fel, indiferent de prezenta repartitoarelor, doar ca agentul termic circula diferit: pe unde sunt caloriferele deschise in totalitate trece mai mult agent termic fata de un bloc la care o parte din calorifere sunt inchise.
Daca s-ar monta peste tot aceste repartitoare s-ar vedea clar ca nu aduc economii asa de mari cum se pretinde.

Repartitorul a fost proiectat presupunand ca prin instalatie agentul termic circula cu o anumita viteza si are o anumita temparatura.
Lipsa echilibrarii hidraulice duce la modificarea acestor parametrii si, implicit la erori.

Problema cu echilibrarea hidraulica este ca produce pierderi furnizorului: o parte din agentul termic intra direct in retur cu temperatura de la intrare si se va raci pe traseul de retur fara sa fie platit de cineva. Aceasta este cauza pierderilor de care vorbeam.

Pentru cei care apara repartitoarele (asa cum se folosesc in Romania, nu asa cum ar trebui folosite) am o intrebare: ce explicatii dati aberatiilor rezultate in urma impartirii consumului pe baza repartitoarelor?
De ce nu se pot corecta acestea?

Atunci cand se folosesc mijloace de masura corecte nu apar probleme iar eventualele defecte sunt usor de corectat.

Un exemplu: contoarele de energie electrica sunt acum electronice. Unele dintre ele se defecteaza, ajungand sa indice valori aberante. Nu o sa vedeti nicaieri reclamatii in privinta lor pentru ca furnizorii fac in aceste cazuri recalcularea consumului, pe baza consumului anterior.

La repartitoare nu exista nici o limita la consum, de unde toate aberatiile semnalate.

Culmea este ca Ordinul 233 al ANRSC recunoaste ca singura metoda de crestere a consumului marirea caloriferelor (in sectiunea referitoare la repartizare costului fara repartitoare).
Atunci cum se poate ca dupa montarea repartitoarelor consumul unora sa creasca mult peste consumul anterior?
Este de inteles sa scada consumul celui care isi inchide caloriferele dar nu este de inteles ca acest fapt sa duca la cresterea consumului celui care vrea caldura.
Singura concluzie care se poate trage este ca nu se fac calculele corect si sunt convins ca nu se pot face deoarece repartitoarele nu sunt folosite asa cum au fost proiectate.
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Carturarul, utilizator

ce explicatii dati aberatiilor rezultate in urma impartirii consumului pe baza repartitoarelor?
De ce nu se pot corecta acestea?

In ce sens nu se pot corecta? Si despre ce aberatii vorbiti? Ca pana acum ne-ati siderat aici cu explicatii savante despre circulatia agentului termic prin tevi si alte explicatii sofisticate.

Eu n-am inteles nici pana acum ce va nelamureste si ce va nemultumeste.

In bloc (la bransament) intra o cantitate de Gcal care se factureaza la furnizor.
Pentru repartizarea ei intre proprietari, aceste Gcal se transforma in unitati echivalente, rezultate la randul lor pentru fiecare categorie de consum din inmultirea numarul de unitati de index, variabil in functie de temperatura agentului termic, a mediului inconjurator si de timpul cat caloriferul functioneaza, dat de repartitoare cu factorul de conversie specific si fix al corpului de incalzit sau a tevilor.
Toate aceste unitati echivalente se aduna si se impart la Gcal. livrate, rezultand cate Gcal are o unitate echivalenta in fiecare luna. Aceasta valoare este diferita de la luna la luna pentru ca ea depinde in mare parte de felul in care declara locatarii acesti indecsi.
- nu-i declara deloc si atunci trebuie sa se estimeze un consum care este fie mai mare, fie mai mic;
- ii declara gresit si rezulta un consum mai mare sau mai mic;
- ii declara in timp foarte diferit fata de citirea bransamentului si foarte diferit intre proprietari.

Aceasta suma de unitati echivalente este identica, ca modalitate de calcul, cu declararea defectuoasa a consumului de apa. Aceleasi cauze determina aceleasi erori, dar ele se corecteaza, din fericire la caldura, la momentul resetarii repartitoarelor, iar la apa, din nefericire, prin regularizari lunare, dar niciodata ferm, neexistand o resetare a apometrelor si o stocare a consumului individual undeva in apometru, la un moment dat.

Repartizarea se face unitar pentru ca toti cei care isi masoara caldura cu repartitoare au acelasi tip de aparat.

Se face o corectare lunara, in sensul ca cei carora li s-a estimat luna trecuta un numar de unitati si dau luna curenta indecsii se face regularizarea consumului pur si simplu prin operatia algebrica de scadere. Deci daca li s-a estimat mai mult decat au consumat luna trecuta, luna aceasta declarand indecsii, li se vor scadea unitatile din consumul curent, iar daca nu au consumat deloc in aceasta perioada, ceea ce li s-a estimat in plus se stocheaza ca unitati echivalente in contul personal din baza de date si li se va scadea dintr-un consum viitor.

La data resetarii repartitoarelor se poate face o regularizare globala, a tuturor, prin luarea in calcul a indexului "M" in care s-a stocat intregul consum de peste an, proprietarul platind diferenta de la ultimul index declarat sau estimat fata de indexul "M".

Deci exista o permanenta corectie a consumului fiecarui apartament.
La iesirea din calcul, unitatea echivalenta se transforma in Gcal prin procedeul invers decat la intrarea in calculul de repartizare si se poate calcula valoarea caldurii pentru fiecare apartament.

Eu cred ca locatarii din blocuri trebuie sa inteleaga in primul rand acest mod de calcul si repartizare a consumului si ...abia apoi sa mergem mai departe cu intelegerea fenomenului pentru a vedea ce putem face sa economisim si mai mult la factura de caldura, daca este cazul.
A declara ritos ca repartitoarele nu sunt bune numai pentru ca nu exista o echilibrare hidraulica - despre care, cei mai multi dintre noi, nu stim daca exista sau nu la bransament - este aventuros si evident ca orice demonstratie de acest fel poate fi demontata de alte demonstratii la fel de savante.

In fond, majoritatea oamenilor si-au pus repartitoare ca sa-si scoata mai putini bani din buzunar pentru caldura, nemaiaruncand-o pe fereastra afara si asta chiar si realizeaza.
Ca sunt comportamente deviante, da, ele exista, dar asta nu poate avea un impact prea mare asupra fenomenului de contorizare in general.
S-a demonstrat practic ca primul val de contorizare a scarilor de bloc la nivel de bransament a adus o economie vizibila la furnizor de consum de gaze pentru producerea agentului termic.
Al doilea val, de contorizare la nivelul apartamentelor, a adus de asemenea o economisire de bani, pana la urma, sau macar de pastrare a sumei date pe caldura in conditiile in care pretul Gcal creste si va creste in continuare.

Ceea ce eu insami constat pe buzunarul meu ca realizare in urma contorizarii cu repartitoare n-o sa mi-o ia nicio demonstratie de niciun fel...si de aceea m-am implicat asa de mult in aceasta problema - a repartitoarelor - in a intelege eu insami si in a explica si altora modul cum se face calculul si repartizarea facturii in cazul blocurilor contorizate.
Si nimeni nu-mi va putea demonstra ca factura de caldura ar fi mai mica daca s-ar renunta la repartitoare.....asta daca nu se umbla la inchiderea caldurii de jos din subsol, cum se mai smechereste comparatia asta cateodata..



Cred ca userul carturarul a intuit corect faptul ca daca nu este facuta echilibrarea hidraulica , furnizorul v-a avea de pierdut pentru ca acesta se uita cu disperare la temperatura de intoarcere a agentului termic pe retur si poate spune: Bai frate, astia nu mai consuma nimic, noi nu mai vindem, doar invartim apa.
Asa se intampla atunci cand pretul devine prohibitiv, dar asta este alta discutie. Ce as rade sa ajunga numai sa invarta apa-n piua.:ohyes:

Alte discuții în legătură

A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cine verifica repartitoarele de caldura? dzdelia dzdelia buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut ... (vezi toată discuția)