ce explicatii dati aberatiilor rezultate in urma impartirii consumului pe baza repartitoarelor?
De ce nu se pot corecta acestea?
In ce sens nu se pot corecta? Si despre ce aberatii vorbiti? Ca pana acum ne-ati siderat aici cu explicatii savante despre circulatia agentului termic prin tevi si alte explicatii sofisticate.
Eu n-am inteles nici pana acum ce va nelamureste si ce va nemultumeste.
In bloc (la bransament) intra o cantitate de Gcal care se factureaza la furnizor.
Pentru repartizarea ei intre proprietari, aceste Gcal se transforma in
unitati echivalente, rezultate la randul lor pentru fiecare categorie de consum din inmultirea
numarul de unitati de index, variabil in functie de
temperatura agentului termic, a
mediului inconjurator si de
timpul cat caloriferul functioneaza, dat de
repartitoare cu
factorul de conversie specific si fix al
corpului de incalzit sau a tevilor.
Toate aceste unitati echivalente se aduna si se impart la Gcal. livrate, rezultand cate Gcal are o unitate echivalenta in fiecare luna. Aceasta valoare este diferita de la luna la luna pentru ca ea depinde in mare parte de felul in care declara locatarii acesti indecsi.
- nu-i declara deloc si atunci trebuie sa se estimeze un consum care este fie mai mare, fie mai mic;
- ii declara gresit si rezulta un consum mai mare sau mai mic;
- ii declara in timp foarte diferit fata de citirea bransamentului si foarte diferit intre proprietari.
Aceasta suma de
unitati echivalente este identica, ca modalitate de calcul, cu declararea defectuoasa a consumului de apa. Aceleasi cauze determina aceleasi erori, dar ele se corecteaza, din fericire la caldura, la momentul resetarii repartitoarelor, iar la apa, din nefericire, prin regularizari lunare, dar niciodata ferm, neexistand o resetare a apometrelor si o stocare a consumului individual undeva in apometru, la un moment dat.
Repartizarea se face unitar pentru ca toti cei care isi masoara caldura cu repartitoare au acelasi tip de aparat.
Se face o corectare lunara, in sensul ca cei carora li s-a estimat luna trecuta un numar de unitati si dau luna curenta indecsii se face regularizarea consumului pur si simplu prin operatia algebrica de scadere. Deci daca li s-a estimat mai mult decat au consumat luna trecuta, luna aceasta declarand indecsii, li se vor scadea unitatile din consumul curent, iar daca nu au consumat deloc in aceasta perioada, ceea ce li s-a estimat in plus se stocheaza ca
unitati echivalente in contul personal din baza de date si li se va scadea dintr-un consum viitor.
La data resetarii repartitoarelor se poate face o regularizare globala, a tuturor, prin luarea in calcul a indexului "M" in care s-a stocat intregul consum de peste an, proprietarul platind diferenta de la ultimul index declarat sau estimat fata de indexul "M".
Deci exista o permanenta corectie a consumului fiecarui apartament.
La iesirea din calcul, unitatea echivalenta se transforma in Gcal prin procedeul invers decat la intrarea in calculul de repartizare si se poate calcula valoarea caldurii pentru fiecare apartament.
Eu cred ca locatarii din blocuri trebuie sa inteleaga in primul rand acest mod de calcul si repartizare a consumului si ...abia apoi sa mergem mai departe cu intelegerea fenomenului pentru a vedea ce putem face sa economisim si mai mult la factura de caldura, daca este cazul.
A declara ritos ca repartitoarele nu sunt bune numai pentru ca nu exista o echilibrare hidraulica - despre care, cei mai multi dintre noi, nu stim daca exista sau nu la bransament - este aventuros si evident ca orice demonstratie de acest fel poate fi demontata de alte demonstratii la fel de savante.
In fond, majoritatea oamenilor si-au pus repartitoare ca sa-si scoata mai putini bani din buzunar pentru caldura, nemaiaruncand-o pe fereastra afara si asta chiar si realizeaza.
Ca sunt comportamente deviante, da, ele exista, dar asta nu poate avea un impact prea mare asupra fenomenului de contorizare in general.
S-a demonstrat practic ca primul val de contorizare a scarilor de bloc la nivel de bransament a adus o economie vizibila la furnizor de consum de gaze pentru producerea agentului termic.
Al doilea val, de contorizare la nivelul apartamentelor, a adus de asemenea o economisire de bani, pana la urma, sau macar de pastrare a sumei date pe caldura in conditiile in care pretul Gcal creste si va creste in continuare.
Ceea ce eu insami constat pe buzunarul meu ca realizare in urma contorizarii cu repartitoare n-o sa mi-o ia nicio demonstratie de niciun fel...si de aceea m-am implicat asa de mult in aceasta problema - a repartitoarelor - in a intelege eu insami si in a explica si altora modul cum se face calculul si repartizarea facturii in cazul blocurilor contorizate.
Si nimeni nu-mi va putea demonstra ca factura de caldura ar fi mai mica daca s-ar renunta la repartitoare.....asta daca nu se umbla la inchiderea caldurii de jos din subsol, cum se mai smechereste comparatia asta cateodata..