avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
Credeti ca, la presiunea agentului termic din instalatie, este mare deosebire intre locurile in care ar fi pus? Pacaleala ar fi sa se puna pe o teava scoasa din functiune sau infundata din cine stie ce motive.
Repartitorul are rolul de a constata temperatura cu care ajunge agentul termic in condominiu, deci se pune in subsol, or aici poti sa-l pui oriunde, va arata acelasi lucru.
De presiune numai bine, nu ma intereseaza. Ma intereseaza sa inteleg cum se poate separa consumul prin tevile verticale din moment ce nu nu exista acelasi consum in apartamente diferite.
De exemplu pe o coloana de apartamente situata unul peste altul ( P+ 4) exista un singur consumator la etajul 4 ramas la stat. La sfarsitul unei luni de consum are de plata suma de 150 lei ( consum radiatoare prevazute cu repartitoare+tevi verticale+consum comun). Toti vecinii de sub el platesc impreuna 320 lei ( centralisti).
Cum se poate ca pentru un consum de 150 lei ( ganditi-va ca agentul termic stationeaza si porneste dupa cum primeste comanda de la robinetii termostatati si in functie de pauza raman reci), vecinii sa plateasca la fel ca un centralist singur pe o coloana de apartamente si care are tevile mai mult timp incalzite acolo fiind un consum mai mare?. Adicatelea, unul sta cu tevile reci si plateste la fel ca cel care are tevile fierbinti tot timpul.:(
Presiunea pe tur este permanenta si tevile nu se racesc, se raceste returul, daca nu se trage sus pe calorifere.
Dar de platit se plateste pentru temperatura de pe tur, nu de pe retur.

Cine sta cu tevile reci? Pai in exemplul dv. cei de la 3 in jos au tevile calde daca cel de la 4 se incalzeste cu caloriferele.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
elga50, moderator
Nu este vorba de presiune ci de circulatia agentului termic.
La apa rece avem permanent presiune pe teava dar circulatie avem doar daca deschide cineva robinetul.

Agentul termic circula in permanenta prin tevi. De aceea sunt la ultimul etaj tevile acelea care asigura legatura tur-retur.

Robinetii termostatici controleaza doar accesul agentului termic in caloriferul pe care sunt montati.

Ganditi-va cum arata reateaua interna a unei scari, de exemplu: o teava de tur si una de retur unite sus printr-o teava care are pe ea un mic rezervor pentru colectarea aerului din instalatie.
Caloriferele sunt puse in paralel intre acest doua tevi: au fiecare o legatura la tur si una la retur.
Amintiti-va din fizica invatata in scoala montajele electrice in paralel. Este ceva similar, doar ca in loc de curent circula apa calda.
Multumesc, acum am inteles , eu credeam ca in momentul cand pe o coloana exista un singur calorifer si prin acesta nu circula agent termic , toata circulatia de pe tur pe retur este oprita.

Alte discuții în legătură

Consum cãldurã pãrti comune Luluchi Luluchi Blocul în care locuiesc, este contorizat la consumul de căldură și apă caldă, din anul 2005. Tot atunci, s-au montat și repartitoare de costuri, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)