avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
@johnpescar
"Cand de exemplu se deschide un robinet termostatat a unui proprietar apare o nevoie de caldura , agentul termic incepe sa circule prin gigacalorimetru adica sa fie inregistrat."

Ati inteles gresit fenomenul. Situatia este tocmai pe dos. Nu deschidrea robinetului provoaca aparitia agentului termic in contorul de energie termica al blocului.
Insatlatiile de incalzire sunt proiectate pentru consum, de aceea se numesc "de incalzire", cu toate caloriferele deschise. Caloriferele deschise reprezinta starea normala de functionare a instalatiei.
Agentul termic nu "sta" la intrarea in bloc, asteptand comanda, sa deschida cineva caloriferul.
El este pompat de CET conform contractului incheiat cu Asociatia, care in anexa declara intreaga instalatie in functiune. Cet-ul va pompa agent termic pentru intreaga instalatie, iar inchiderea robinetilor de pe calorifer nu va reduce decat putin din agentul termic contractat.

Inchiderea robinetilor "sugruma" instalatia proiectata pentru consum cu debit constant.
Ca s-o luam mai pe romaneste, amintiti-va ce se intampla daca strangulati partial capatul unui furtun prin care curge apa? Prin portiunea ramasa libera, apa circula cu presiune mai mare, cu viteza mai mare, avand un debit mai mare decat ar fi avut in mod normal pe acea portiune. Extindeti acest fenomen la nivelul instalatiei blocului, cand se inchid caloriferele.

Cand fiecare manevreaza robinetii cum vrea, instalatia devina una cu debit variabil, nefiind proiectata, adaptata pt asa ceva. De aceea trebuie montate regulatoare automate, care sa reactioneze la fiecare modificare de presiune si debit din instalatie. Nici un proprietar nu are nevoie de mai mult debit de agent termic decat cel proiectat

Robinetii termostatici au fost inventati in Vest pentru economie de caldura, in sensul eliminarii surplusului de caldura fata de necesarul de caldura, fara a afecta confortul termic. Toate directivele europene in domeniul constructiilor si energiei promoveaza economia de energie, dar fara a afecta confortul termic al ocupantilor.
In Romania s-a regementat de catre ANRSC limita de inchidere a robinetului la doar 6 grade C, pentru a permite o debransare mascata. Scopul este de a permite firmelor prestatoare sa ademeneasca clientii [EDIT] cu reduceri foarte mari la factura (desi doar cei dintre etaje, in special, beneficiaza de ele), fara a prezenta efectele negative: erori de calcul in impartirea consumului de bloc, disconfort termic, igrasie, mucigai, etc.

Este firesc sa te impotrivesti, mai ales daca cunosti realitatea. In Romania se aplica varianta "mioritica", diferita de vestul Europei, prin varianate falsificate a reglementarilor in constructii, emise de ANRSC, prin incalcarea reglementarilor in constructii in vigoare si obligatorii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2012
elga50, moderator
In momentul cand se deschide robinetul termostatat reglat acolo unde vreau eu, ce platesc in plus?. Asta doresc sa ma lamuriti, pentru ca viteze si debite mai mari... mie nu i-mi inregistreaza repartitorul.
Stiti ce cred eu?. Ca echilibrarea instalatiei ar trebui facuta atunci cand viteza si debitul nu ar fi suficiente ca sa incalzeasca corespunzator un calorifer, la un capat de coloana de exemplu.
Daca avem viteza mare, presiune mare si debit mare ce ne mai putem dori?.:(
johnpescar a scris:

Daca avem viteza mare, presiune mare si debit mare ce ne mai putem dori?.:(

Raspuns: Pret corect.

Imaginati-va scenariul urmator:

UN bloc de 100 apartamente identice in regim normal de functionare (caloriferele/repartitoarele deschise la maxim).

Factura totala pe bloc este de 11.000 lei, fiecare apartament avand de plata 110 lei, format din 100 lei consum individual 10 lei caldura consum comun.

In faza 2, jumatate din cele 100 de apartamente inchid complet caloriferele/repartitoarele.

Situatia va deveni urmatoare. Consum total 8250 lei( am scazut factura totala a blocului cu 25%).

din care cei cu caloriferel oprite platesc doar consumul comun -12.5 lei( da, consumul comun va creste) iar cei cu caloriferele in regim normal de functionare vor plati consumul comun plus consum propriu: 12.5 + 140, adica 152.5 lei.

Practic cei care care doresc sa convetuiasca normal vor plati mai mult pentru ceilalti inchid caloriferele. Binenteles nu e vina acestora( fiecare e liber sa stea in ce conditii doreste) ci din cauza ca sistemul este defectuos.

Cam asta se intampla in mare si in situatiile reale.

johnpescar cititi mai cu atentie posturile userului darida. Veti gasi mukte adevaruri acolo.




Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
grandanat, utilizator
plati totale efectuate intr-un imobil in sezonul 2010/2011 in cazul a 2 apartamente vecine situate la parter:
- ap.4 cam cu repartitoare = 293 lei
- ap.4 cam cu repartitoare = 2003 lei
Binenteles nu e vina acestora( fiecare e liber sa stea in ce conditii doreste) ci din cauza ca sistemul este defectuos.

Suntem de vina pentru ca ne complacem intr-o situatie de neimplicare. Intentia celor care au realizat repartitoarele a fost de a face economii la energia termica si nu de a reedita perioada comunista.

Am auzit frecvent afirmatii de genul ca se poate locui decent la 16 grade Celsius.

Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
eliasav, utilizator
Haideti sa discutam urmatooarea situatie:
O scara de bloc in care nu s-a deconectat nimeni de la sistemul centralizat, toate caloriferele au repartitoare de costuri. Ce se intampla? Sigur, fiecare proprietar va regla in sensul de ”mai putin” robinetul termostatic, in primul rand pentru a face economie, adica se zice ca platec cat consum, nu? Bun, per total ce se intampla cu parametrii agentului termic (de fapt apa fierbinte) in noile conditii, adica debit de agent termic mult diminuat fata de parametrii proiectati? Este nevoie de echilibrare hidraulica? Da. Cine trebuie sa o faca? Unii spun ca proprietarii, altii spun ca furnizorul... Pe langa unele exemple date in postarile de mai sus (definitii gresite), la noi la Iasi, furnizorul are la baza fiecarui bloc/scara o cutie in care sunt amplasate gigacalorimetrele de ag. termic pentru incalzire, apa calda menajera, robinetii aferenti, cate o singura sonda de temperatura (pe tur) pentru fiecare aparat si un robinet special care face o oarecare echilibrare hidraulica. Cel putin asa am inteles eu de la specialistii CET, rolul acestui robinet care regleaza debitul functie de nevoile de consum ale proprietarilor.
Din proprie experienta va spun ca consumul de energie termica pe o scara de bloc a scazut succesiv, cel putin de 2-3 ori, Odata cu montarea de aparate de masura la fiecare scara, apoi a mai scazut si dupa montarea acestor destul de hulite repartitoare de costuri si desigur, datorita reducerii consumatorilor (proprietari cu CT).
Exemplu de mai sus (toate ap. conectate la sistem) ar fi o situatie aproape ideala, cu exceptia proprietarilor ”extremisti”... Avem in asociatia noastra proprietari care nu raporteaza consum de energie termica pentru incalzire si situatia este reala, adica nu umbla cu gainarii, astfel incat se produc tot felul de perturbari si in instalatie, dar si in confortul termic al vecinilor proprietarilor care stau in frig. Nu mai spun ca mai sunt proprietari care sunt plecati, adica nu locuiesc in ap., acestia regleaza robinetii pe ” 1” (cu indulgenta) si atunci despre ce discutam? Platim cat consumam, nu?
De ce sa nu spun ca aceeasi situatie se intampla si la o scara de bloc in care toti proprietarii au montate CT de apartament. Daca ai norocul sa ai un vecin care nu locuieste in apartament pe perioada friguroasa, vecinii acestuia (sus-jos, dreapta-stanga) vor trebui sa forteze un pic centrala pentru a te simti bine in propria casa... Asta e!
...............................
Pentru cei care dati exemple cu debite, presiuni si viteze ale fluidelor: daca stapaniti fenomenul, da, explicati, vorbiti, daca nu, lasati-va pagubasi ca nu impresionati pe nimeni. Oricum chiar nu ar avea rost sa implicam prea mult formulele de calcul folosite pentru determinarea cantitatii de caldura pe care o masoara un gigacalorimetru montat la delimitarea instalatiilor. No comment!
..............................
@johnpescar, sa stii ca in ultima ta postare, chiar ai dreptate sa-ti pui aceste intrebari, Lasand la o parte chestiile cu viteza agentului termic... Sigur ca daca deschizi mai mult robinetul termostatic, maresti debitul agentului termic care patrunde in calorifer, acesta se incalzeste mai bine, cedeaza mai multa caldura in casa (asta ai vrut, da?), repartitorul ”aduna” mai multe unitati - iar tu proprietarul, cotizezi mai mult la casierie...
@grandanat, daca este si pretul corect, atunci totul este in regula! Asta vrem toti...

Alte discuții în legătură

Consum cãldurã pãrti comune Luluchi Luluchi Blocul în care locuiesc, este contorizat la consumul de căldură și apă caldă, din anul 2005. Tot atunci, s-au montat și repartitoare de costuri, ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Calcul agentului termic in regim pausal sau dupa repartitoare Sanjuro Sanjuro Buna seara, in luna octombrie s-a tinut adunarea generala a asociatiei de locatari;anuntata din timp(bloc cu o singura scara si 55 de apartamente)in care s-a ... (vezi toată discuția)