@carturarul
Acum inteleg ca repartitorul montat pe calorifer masoara numai caldura degajata de acel calorifer. Nu inteleg cum se poate masura cu ajutorul unui repartitor montat pe 2 tevi de la subsol, probabil inainte de a incepe ramificarea tevilor, caldura degajata de n coloane verticale care se ramifica din tr-o singura teava. Te rog sa ma faci sa inteleg logic pentru ca eu nu reusesc. Nu te supara, multumesc anticipat.
Eu am explicat ce se intampla in realitate, cum se produc erorile, de ce este obligatorie echilibrarea hidraulica.
Situatia poate fi sintetizata astfel:
Daca creste brusc factura la incalzire, in urma montarii repartitoarelor si a robinetilor termostatati, trebuie verificat daca s-a efectuat echilibrarea hidraulica. Este stabilit in unanimitate la nivel international, nu doar in Romania ca robinetii termostatici de pe calorifere deregleaza instalatia, producand erori. Aceasta e cauza principala a cresterii facturii unora.
Practic un contor de bransament montat pe o instalatie dezechilibrata hidraulic va inregistra intotdeauna un consum mai mare de energie termica decat in cazul in care instalatia este echilibrata. Acest fapt va afecta in primul rand pe cei care deschid caloriferele.
Erorile cresc proportional cu procentul caloriferelor care se inchid, astfel ca erorile difera de la bloc la bloc.
Exista 2 tipuri de echilibrari, ce trebuie, cumulativ indeplinite: a instalatiei interioare a blocului, in sarcina proprietarilor si a retelei de distributie, la bransamentul blocului, in sarcina furnizorului de energie termica.
Efectuarea echilibrarii instalatiei interioare poate fi verificata usor, trebuind sa existe: un contract incheiat de Asociație avand acest obiect, o plata a efectuarii echilibrarii (sute sau mii de euro, depinde de nr de tevi verticale), regulatoarele de presiune, montate in subsolul blocului, la baza coloanelor de distributie (tevile verticale) si un buletin de masuratori.
Daca aveti facuta echilibrarea la bransament, consumul si erorile din blocul dvs sunt mai reduse. Probabil de aceea nici nu intelegeti cum de apar facturi foarte mari in alte blocuri. Din pacate la majoritatea blocurilor din Romania nici macar echilibrarea retelei de distributie, la bransament, nu s-a facut.
Daca se face si echilibrarea instalatiei interioare, in mod sigur va scadea si mai mult consumul pe bloc ce se imparte proprietarilor.
Din pacate nici eu nu stiu. Furnizorii unor astfel de aparte nu explica decat in linii mari principiul de functionare.
Ce banuiesc este ca sunt doi senzori care masoara temperatura pe cele doua tevi si un circuit care face un calcul pe baza acestor valori, dar, din nou, nu se tine seama de viteza si de debitul agentului termic.
Drept sa spun, nici nu se putea cu acest sisem de masurare.
Eu nu inteleg de ce nu se precizeaza clar in recomandarile ANRSC-ului unde se spune ca repartitorul comun trebuie pus in unul din spatiile comune, in care spatiu de la subsol trebuie amplasat dispozitivull, pentru ca subsolul tehnic este destul de intins ca suprafata de poti intoarce si TIR-ul pe acolo si poate avea n spatii comune. Ma intreb daca indicatiile pot fi egale daca este pus de exemplu pe tevile de la subsol, in comparatie cu plasarea acestuia pe tevile fiecarei coloane verticale a unui tronson de apartamente situate unul peste altul si insumarea unitatilor indicate.
Ma intreb daca locul de amplasare corect nu este sub fiecare coloana verticala care pleaca de la subsol, a. i. ce inregistreaza repartitorul comun de acolo minus unitatile consumate de pe radiatoare sa dea consumul acelor tevi care sa se imparta apoi.
Se evita astfel ca toti proprietarii sa plateasca la fel pentru tevile care le traverseaza apartamentul, desi pe o coloana de apartamente s-a consumat de exemplu numai 2 lei.
Sau facem in continuare ca Stalin care repartiza la toti la fel pentru ca toti au aceasi lungime de mat ?.:O