avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
@eliasav
Ar trebui sa faca referire in documentatie la conformitatea cu standardul SR EN 834/2002- repartitoare si SR EN 215/2004 -robineti termosatatici, identice cu cele europene. Directiva Consiliului 89/106/CEE, Preambul: se consideră că un produs îndeplinește condițiile de utilizare dacă este în conformitate cu un standard armonizat
Nu sunt nemuritoare.
Trebuie analizata nu doar problema aparatului propriu-zis, ci si modul de functionare al instalatiei de incalzire pe care este montat, existenta dispozitivelor conexe (regulatoare automate de presiune).
In SR EN 834 se precizeaza ca valoarea consumului este INFLUENȚATA DE caracteristicile repartitorului de costuri ale caldurii, ale radiatorului, de alte cerinte suplimentare, de factorii de incertitudine ai factorilor de evaluare si de modalitatile concrete de montaj. Ca urmare, abaterile de măsurare (ERORILE DE MASURARE) ale consumului de caldura inregistrat nu depind numai de repartitoarele de costuri ale caldurii
Repartitorul nu inregistreaza aportul de caldura de la apartamentele de la parter, ultimul etaj, catre cele dintre etaje, aport avut in vedere la proiectarea blocului.
De asemenea, repartitorul nu inregistreaza aportul de cadura dintre un apartament incalzit si unul debransat, care nu a fost avut in vedere la proiectarea blocului.
Bineinteles ca firma nu v-a spus nici de echilibrarea hidraulica a instalatiei la incheierea contractului si de erorile cauzate de neefectuarea ei.

Nici macar un contor de energie termica nu va da costul real al incalzirii daca instalatia nu e echilibrata, nu are debitul si presiunea din proiectare. Daca va rezumati doar la aparatul propriu-zis fara a verifica starea instalatiei pe catre e montat, Biroul de metrologie poate sa va spuna ca aparatul propriu-zis respecta standardul care il reglementeaza, nu si ca respecta conditiile de montare. Acest fapt nu certifica corectitudinea costurilor de incalzire.
De aceea toate reglementarile tehnice si studiile stiintiice in domeniu spun ca este de neconceput contorizare fara echilibrare hidraulica.
Eu incerc sa inteleg logic cum influenteaza viteza de curgere a agentului termic din calorifer ( mai mare sau mai mica) valorile inregistrate de repartitorul de caldura pus in exteriorul acestuia , repartitor care integreaza valorile temperaturii din jurul repartitorului si temperatura caloriferului. Adica spuneti dvs. asa intr-o clipita, ca repartitorul incepe sa o ia razna datorita ametelii provocate de viteza agentului termic?. Ori, ca aceasta viteza poate provoca zgomote din instalatie care sa deranjeze cel mult, nu?.
Ca daca este vorba de zgomote , pana acum nu am auzit pe nimeni ca nu a putut sa se odihneasca noaptea din cauza caloriferului care a vajait pana dimineata.:(
Tocmai ca repartitorul nu simte viteza de curgere a agentului termic. Ori, cantitatea de caldura cedata de agentul termic depinde de viteza: daca agentul circula mai repede nu are timp sa se raceasca suficient si ajunge pe teava de retur cu o temperatura mai mare decat normalul.
De exemplu: furnizorul calculeaza, bazandu-se pe proiect, ca un bloc are nevoie de 100 mc de agent termic pe ora pentru incalzire. Agentul termic va intra cu o temperatura de, sa zicem, 40 grade si iese cu 20 grade.
Ce se intampla cand se monteaza repartitoarele: unele calorifere vor fi inchise si, implicit, viteza agentului termic prin instalatie va creste deoarece furnizorul este obligat sa pompeze tot 100 mc deoarece nu stie cand si cate calorifere vor fi inchise. Ca rezultat temperatura la iesire nu va mai fi de 20 grade ci de 25 grade, sa spunem, pentru ca agentul termic nu a avut timp sa se raceasca.
De aceea este necesara echilibrarea hidraulica.
SImplificat aceasta presupune montarea INAINTE de contorul de energie termica a unei valve intre tur si retur, valva reglata astfel incat sa se deschida la depasirea unei anumite valori a presiunii (similar cu o supapa de siguranta) astfel ca o parte din agentul termic trece direct in retur, fara a parcurge caloriferele blocului.
Cum acest lucru duce la scaderea consumului inregistrat de contor nimeni nu spune de ce trebuie facuta sa sa nu mai vorbim de impunerea prin lege, asa cum ar fi corect.
@johnpescar
Viteza de curgere a agentului termic nu influenteaza valorile inregistrate de repartitor, intrucat valorile respective (grade celsius/ora) sunt date si de temperatura agentului termic. De ex debit dublu de agent termic nu va dubla temperatura agentului termic si nici temperatura incaperii in care e montat repartitorul, intrucat ar fi imposibil fizic.
In schimb, presiunea, viteza mai mare a agentului termic va genera automat si un debit mai mare de agent termic in instalatie, care va insemna o valoare mai mare a debitului inregistrat pe contorul de bloc. Contorul de bloc are in componenta, pe langa senzori de temperatura si un traductor de debit, care masoara volumul (m.c.) sau masa (litri) de agent termic.
De ex: la presiunea nominala din normele de proiectare, (instalatie echilibrata hidraulic), consumul de energie al blocului va fi dat de energia termica cedata de 100 m.c de agent termic ce intra cu temperatura de 60 grade celsius. Aceasta a asigurat incalzirea proprietarilor care au avut deschise caloriferele in luna respectiva. Firma va imparti acest consum acelor proprietari.
La o presiune dubla, cauzata de debransari, inchideri de calorifere, consumul de energie al blocului va fi dat de energia termica cedata de 200 m.c de agent termic ce intra cu temperatura de 60 grade celsius. Automat, proprietarii care au avut deschise caloriferele vor plati un surplus de enrgie termica, data de agentul termic ce circula in surplus. Firma va imparti acest consum acelor proprietari care au tinut caloriferele deschise, sub pretextul ca ceilalti au avut consum 0. Debitul in surplus fata de cel stabilit prin proiectare este inutil si nu naste o obligatie de plata in sarcina proprietarilor care se incalzesc.
Scopul echilibrarii instalatiei este de a elimina acel surplus, de a elimina surplusul de presiune, implicit surplusul de debit de agent termic inregistrat pe contorul de bloc, care infuenteaza direct facturile.
Valorile sunt date cu titlu de exemplu, de principiu, pentru intelegerae fenomenului.

Un alt efect negativ legat de inchiderea robinetilor la calorifere, in unele zone ale blocului sunt de ordin medical.
Oboseala, lipsa de concentrare, iritarea mucoasei nazale şi lacramarea, dificultatea in respiratie, frisoanele, reumatismul, toate acestea cunoscute ca simptom SBS (Sick Building Syndrome) sunt tributare nerespectarii normelor de confort ale spatiilor interioare. (Metodologie de calcul al performantei energetice a cladirilor Mc 001/1 ¬ 2006- Anexa nr. 1, pct. I.13.3 Ordinul M.T.C.T. nr. 157/2007).
Eu am inteles ca acele gigacalorimetre sunt formate din trei componente: un debitmetru, doi senzori de temperatura si un calculator toate integrate intr-un singur dispozitiv. Debitmetrul masoara cat agent termic a trecut pe acolo. Cand de exemplu se deschide un robinet termostatat a unui proprietar apare o nevoie de caldura , agentul termic incepe sa circule prin gigacalorimetru adica sa fie inregistrat. Ce consuma acesta in plus fata de cererea sa ?. Adica vreti sa spuneti ca in momentul cand acesta cere caldura intr-un calorifer ii este onorata comanda cu un pret mai mare si deaceea plateste mai mult ?. Pentru ca omul consuma atata caldura cat doreste.Cel mult, v-a avea caloriferele mai fierbinti ceea ce ii convine mai mult.Si daca caloriferele sunt mai fierbinti nu consuma mai putin agent termic (in volum) intr-o relatie invers proportionala ?.:(

Intrebarea vis a vis de repartitoarele, care sigur nu sunt influetate de vreo viteza a agentului termic, este generata de impotrivirea unora contra repartitoarelor.

Alte discuții în legătură

A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cine verifica repartitoarele de caldura? dzdelia dzdelia buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut ... (vezi toată discuția)