avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
Cine doreste repartitoare de costuri?. Am vazut la talcioc cu 10,00 lei / buc.:O

Intradevar pentru omologare pe langa o multime de acte ar trebui si o masuratoare de control pe un banc de proba pentru a vedea daca rezultatele se respecta(se repeta) mereu in aceleasi conditii.Eu nu am auzit ca metrologia sa faca asa ceva in vederea unei omologari de produs.De fapt nici nu ar fi necesar deoarece repartitoarele de costuri se monteaza dupa gigacalorimetrul cu paraverificari metrologice si ca se folosesc pentru cum spune denumirea: repartizarea unor costuri.Interesant este cum este posibil ca ANRSC sa oblige proprietarii dintr-un condominiu sa foloseasca repartitoarele de costuri fara a impune sanctiuni in cazul nerespectarii acestei obligativitati.:O
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
johnpescar, utilizator
johnpescar a scris:
... omologare ....De fapt nici nu ar fi necesar deoarece repartitoarele de costuri se monteaza dupa gigacalorimetrul ....

Cred ca ne referim la lucruri diferite deoarece, din prospectul producatorului repartitoarelor redau:
Product description An electronic device as a compact or remote sensor version for individual recording of heat consumption for a radiator on the reference date.
Si ca misterul sa fie total, importatorul roman omite traducerea descrierii...
De ce?
Pentru ca ar veni in contradictie cu pozitia oficiala a ANRSC (o institutie fara competente in domeniul metrologiei) care a decretat ca repartitoarele sunt adimensionale si, in consecinta, nu sunt supuse controlului metrologic.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
eliasav, utilizator
Este adevarat ca repartitorele nu sunt omologate metrologic dar ar trebui sa aiba o posibilitate de verificare a corectitudinii functionarii. Or, tocmai acest lucru lipseste asa ca daca se defecteaza platesti si ce ai consumat si ce nu ai consumat.
Comparativ, contoarele de energie electrica care sunt si ele acum electronice sunt atestate metrologic dar mai sunt si exemplare care se defecteza si "sar" de la 4000 kW la 300.000 kW de exemplu. Nu ati auzit pe nimeni plangandu-se de acest lucru si nici nu veti auzi deoarece o simpla sezizare a furnizorului de energie electrica solutioneaza corect problema pentru ca exista proceduri de verificare care arata ca s-a defectat contorul (lucru perfect normal, exista o mica fractiune din orice serie de produse care se defecteaza atat in perioada de garantie cat si dupa). Culmea este ca un contor trebuie obligatoriu inlocuit dupa 8 ani de utilizare in timp ce repartitoarele nu.
Sa le tot folosesti si sa te mai miri ca platesti aiurea.

Si ar mai fi un lucru, fara legatura cu omologarea dar important pentru cei care le folosesc: un parlamentar a spus ca in strainatate nu ai voie sa scazi temperatura in aparatament sub 12 grade.
Ii rog pe cei care au cunostiinte in strainatate sa incerce sa afle care este legislatia la ei (este suficient sa stii denumirea legii si terminologia corecta in limba respectiva plus un link catre site-ul corespunzator).
Ganditi-va ca daca informatia respectiva este adevarata la noi repartitoarele sunt folosite in afara domeniului pentru care au fost proiectate si e normal sa dea indicatii eronate.
Carturarul a scris:
... in strainatate nu ai voie sa scazi temperatura in aparatament sub 12 grade.

Setarea temperaturii minime se realizeaza prin "setarea" robinetului cu cap termostatic sa se deschida la o temperatura minima.
Initial au fost setate pe 0(zero) grade Celsius. Se pare ca au fost cazuri in care unele calorifere au inghetat.
Ulterior, furnizorii de solutii de repartizare au "setat" temperatura minima la 6 grade Celsius.
Conform ANRSC montarea si exploatarea robinetilor cu cap termostatic sunt activitati neautorizate si nereglementate de catre ANRSC....
Adica am introdus in exploatare o tehnologie care a fost adaptata in mod creator la necesitatile tarii noastre.
De unde ati tras concluzia asta? Atata timp cat firmele care monteaza repartitoarele si care au si softul de calcul sunt autorizate de ANRSC, cum puteti spune ca isi desfasoara activitatea "neautorizat si nereglementat"?

Alte discuții în legătură

A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cine verifica repartitoarele de caldura? dzdelia dzdelia buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut ... (vezi toată discuția)