avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1132 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
@eliasav:

Eu cand aud de autorizarea unor activitati ma duce gandul la birocratie si la sugrumarea liberei initiative.Daca pana si a paste oile pe imas o sa ajungem sa avem autorizare...
Poate ar trebui sa cititi norma de aplicare a ordinul 343 al ANRSC ca sa vedeti cum reglementeaza: daca intelegeti ceva sunteti mare. Si, culmea, la inceput se vorbeste de transparenta in repartizarea costului energiei termice.
Eu am fost intotdeauna bun la matematica si tot nu reusesc sa inteleg cum se fac calculele, ce sa mai zic de cei care nu au talent pentru matematica.

O rog in mod special pe doamna Elga50 sa citeasca art. 17 (2) lit. b si c si sa imi explice si mie dece daca firma vine sa faca inventarierea caloriferelor si eu nu ii permit accesul (deci nu este vina firmei ca nu s-a facut inventariarea) se aplica coeficientul de 1,1 (pt. locuinte) iar daca nu vine chiar daca eu i-as permite accesul se aplica un coeficient de 1,3.
Logica spune ca ar trebui sa fie pe dos: daca nu permit accesul se deduce ca am caloriferele mari si sunt taxat suplimentar.

Eu sunt din 2006 in proces cu asociatia de locatari tocmai din cauza "reglementarilor" ANRSC si sunt satul de aberatiile lor.
elga50
De unde ati tras concluzia asta?

Sper sa aveti curiozitatea sa solicitati informatii de interes public ANRSC cu privire la valoarea delta t sau valoarea temperaturii la care se deschid robinetii cu cap termostatic...
O cunostinta a solicitat un raspuns ANRSC si a primit precizarea postata anterior.
.... cum puteti spune ca isi desfasoara activitatea "neautorizat si nereglementat"?

Am afirmat: montarea si exploatarea robinetilor cu cap termostatic sunt activitati neautorizate si nereglementate de catre ANRSC - din raspunsul oficial al acestei institutii....

@johnpescar
Persoana mentionata mai sus nu a solicitat informatii cu privire la autorizare ci valoarea temperaturii la care se deschid robinetii cu cap termostatic.
Raspunsul ii apartine ANRSC....
:offtopic:
Pentru autorizare, firmele platesc catre ANRSC o taxa de aproximativ 2000 euro (cel putin asa spun gurile rele...)

Ultima modificare: Luni, 2 Mai 2011
eliasav, utilizator
eliasav a scris:

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.


Asa-zisele repartitoare nu se supun verificarii metrologice, intrucat nu sunt mijloace de masurare, conform Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare, care la Anexa MI-004 prevede Contoarele de enegie termică. Repartitoul de costuri nu e prevăzut în anexele Directivei ca mijloc de măsurare.
Contorul de energie termica si repartitorul sunt doua aparate diferite, cu principii de functionare diferite, reglementate prin standarde diferite. A se vedea si studiul "Repartitoarele de costuri nu sunt instrumente pentru determinarea consumului de căldură pentru încălzire (I-IV)” - prof.onor.dr.ing. Liviu Dumitrescu, Revista Instalatorul, nr. 2-5/2005


STANDARDUL românesc SR-EN 834: 2002 Repartitoare de costuri ale căldurii pentru determinarea consumului radiatoarelor utilizate la încălzirea încăperilor. Dispozitive alimentate cu energie electrică, identic cu cel european, EN 834:1994, adoptat de Comitetul European de Standardizare precizeaza de asemenea ca acesta nu este contor de energie termica.
Inclusiv denumirea lui este gresita, intrucat principiul lui de functionare este ca inregistreaza grade celsius /ora. Programul de calcul al firmei repartizeaza costurile in fapt. Cifrele afișate de repartitor sunt în fapt grade Celsius/oră înregistrate de aparat, denumite popular "unitati". Gradul Celsius este unitate de măsură pentru temperatură și nu pentru energie. (Directiva 80/181/CEE privind unitățile de măsură si H.G.R. nr. 755/2004 privind unităţile de măsură legale). Temperaturile inregistrate sunt doar unul din factori folositi la stabilirea consumului de energie.

Standardul românesc SR EN 1434-1:2007 Contoare de energie termică. Partea 1: Prevederi generale, identic cu cel european, EN 1434-1:2007 reglementeaza contoarele. Conform Directivei 2004/22/CE, contorul măsoara energi termica cedată de către un lichid numit lichid de transport a energiei termicetinind cont si de volumul (m.c.) sau masa (litri)de agent termic, aspect ce nu poate fi constatat de repartitor. De aceea standardul SR-EN 834:2002 prevede obligatia montarii unui contor la bransamentul de bloc.

Directivele europene pot fi consultate pe site-ul [ link extern ]
@darida

Nota bene pentru documentare.
Din documentatia prezentata de firma importatoare nu rezulta ca repartitoarele ar fi conforme unui anume standard dintre cele mentionate de dvs.

Din punct de vedere tehnic repartitoarele sunt aparate prevazute prin constructie cu 2 senzori de temperatura si din afirmatiile dvs. rezulta ca senzorii nu se decalibreaza pe intrega durata de viata.

Conform precizarilor firmelor importatoare de repartitoare, singurele parti care se pot defecta:
- ecranul LCD
- bateria ...

Concluzia este ca aceste aparate sunt nemuritoare.

Alte discuții în legătură

A.n.r.s.c - modificarea legislatiei privind sistemul de incalzire in locuintele dotate cu repartitoare Daniela_2014 Daniela_2014 As dori sa stiu daca la acest moment exista un act emis (lege, hg, ordin) cu privire la interzicerea inchiderii repartitoarelor in locuinte si, implicit ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Cine verifica repartitoarele de caldura? dzdelia dzdelia buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut ... (vezi toată discuția)