avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Verificarea metrologica a repartitoarelor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Verificarea metrologica a repartitoarelor

Deschid acest topic ca urmare a discutiilor in contradictoriu din aceasta sectiune cu privire la executarea verificarii metrologice a repartitoarelor.

Din discutiile purtate cu mai multi administratori, nu am auzit pe nimeni sa fi verificat metrologic repartitoarele.

Astept cu interes parerile dumneavoastra bazate pe argumente.
Cel mai recent răspuns: micale , utilizator 09:15, 11 Ianuarie 2022
In opinia specialistilor de la ANRSC:

Indicatiile repartitoarelor de costuri sunt adimensionale si deci nu se supun controlului metrologic. (s-ar putea intelege ca in sfera atributiunilor ANRSC intra si verificarea metrologica...)

Nefiind supuse verificarii metrologice, repartitoarele pot fi considerate "nemuritoare"

Si acum cireasa de pe tort:
Repartitoarele de costuri nu sunt omologate in Romania de nici o autoritate publica - adica le folosim pe raspunderea noastra .... situatie confirmata de autoritatea desemnata de stat sa protejeze interesele cetatenilor ...
Ultima modificare: Joi, 24 Martie 2011
eliasav, utilizator
@elisav: Cam asta e ideea.

Iar din legea metrologiei reiese ca este cam problema noastra ce masuram si cu ce. Pe de alta parte probabil ca daca s-ar cere prin lege verificare metrologica pentru orice aparat de masurat folosim prin casa nu ni le-am mai putea permite... Ergo, n-ar fi bine nicicum. Iar cale de mijloc pare sa nu existe...

Cat despre lege, eu am constatat ca e foarte flexibila si ca in ciuda ambiguitatii legislative fiecare tinde sa vada dreptatea sa ca fiind cea mai dreapta. Si cred ca in parte acest lucru se datoreaza si faptului ca autoritatile de reglementare in general cam fug de raspundere...
Mie mi se pare cel putin ciudat faptul ca un aparat/echipament care este utilizat in repartizarea costurilor nu este omologat in tara noastra sau macar sa fie verificate de catre o institutie/organism din Romania.

Atata timp cat ANRSC emite autorizatii prin care firmele pot monta echipamente, mi se pare de bun simt ca ANRSC sa verifice ce anume autorizeaza...

Altfel pentru a cui bunastare ANRSC percepe o taxa de 2000 euro pentru autorizare????
Din cate am citit eu in legislatie, firmele care monteaza repartitoarele sunt obligate sa le si verifice. E drept ca nu stiu daca verificarea e metrologica.

Din anii mei de facultate, insa, imi mai aduc aminte ca verificarea metrologica se face contra unui etalon calibrat si acceptat international. Pe de alta parte este acceptata numai daca rezultatele sunt reproductibile, adica testul efectuat de mai multe ori da rezultate cu diferente foarte mici. La unele aparate diferentele nu trebuie sa depaseasca 0,5%.
Este posibil ca aceste repartitoare sa nu aiba rezultate reproductibile. In principiu din ce am inteles eu din metodologia tehnica si din specificatii, se pare ca sistemul de distributie a indicilor se bazeaza pe o regula de 3 simpla. Se citesc indicii pe fiecare apartament, se aduna, se imparte valoarea facturii la numarul de indici si se obtine valoarea in lei a unui indice. Este un sistem simplu numai daca indicii sunt cititi foarte corect.
Deci depinde foarte mult de cati indici inregistreaza in fiecare apartament. In acelasi timp, se precizeaza ca ele nu sunt utilizabile in concurenta cu alt sistem de incalzire. Presupun ca e logic din moment de ce au un senzor care masoara temperatura corpului de incalzire versus temperatura aerului. De exemplu daca le acoperi cu o rufa uda, ele vor inregistra mai mult. Fiind atat de sensibile, probabil ca rezultatele nu sunt reproductible, dar costul aparatului in sine este mai mic decat al unui aparat de masura si control.
Pana la urma tot legea spune ca esti stapan in casa ta si poti folosi orice doresti acolo, atata timp cat nu afectezi comunitatea... B-)

Dar este foarte greu sa faci acest lucru cand ai incalzire pe verticala. Probabil ca cel mai bine repartitoarele functioneaza la incalzirea pe orizontala unde se poate monta unul singur pe toata instalatia.
Ca idee m-am mai uitat pe la diverse firme si se pare ca exista si unele repartitoare mai performante, dar experienta mie mi-a spus ca ele functioneaza acolo unde toata lumea are asa ceva, si de preferinta sa fie pe unde radio, ca sa nu poti da tu o citire aleatoare, rotunjita usor in plus sau usor in minus... ;)

Va doresc o zi buna!
@ eliasav:

Referitor la,, nemurirea'' repartitoarelor este intradevar ingrijoratoare situatia, mai ales ca in afacerea asta ii amesteca( obligati fiind) pe proprietarii cu centrale carora legislativul nu le ofera situatii de incredere intr-un bors comun.Corect ar fi fost sa prezinte ,,invitatia'' foarte clara si fara presupuneri.:(

Alte discuții în legătură

Cine verifica repartitoarele de caldura? dzdelia dzdelia buna ziua! am si eu o intrebare al carei raspuns nu reusesc sa il gasesc. In cazul repartitoarelor de caldua montate in 2007, atunci cand a aparut ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)
Calcularea energiei termice allecsdima allecsdima Am constatat ca am platit energia termica pe 4 coloane , eu avand de fapt 3 coloane. Cum pot reglementa,si cum pot fi despagubit?. Imi este greu sa-nteleg cum ... (vezi toată discuția)