avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... fond de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

fond de reparatii

Spuneti-mi, va rog, daca Asociatia este obligata sau nu, sa aiba un fond de reparatii. Am cerut in scris la Asociatie sa-mi comunice cuantumul fondului de reparatii si modul de atribuire al lui si mi-au raspuns tot in scris ca ,, nu a fost constituit un astfel de fond, toate costurile reparatiilor efectuate, fiind incluse pe listele de intretinere si justificate cu facturile eliberate pentru aceste operatiuni". Multumesc pentru lamuriri.
Cel mai recent răspuns: c.ionescu , utilizator 19:36, 25 Septembrie 2016
buna ziua.
as dori sa stiu daca fondul de reparatii se poate pune in lista de intretinere in fiecar luna. si la ce se foloseste, in conditiile in care atunci cand apar reparatii in bloc se strang alti bani pt acestea? nu ar trebui sa fie folositi banii din acest fond de reparatii? in mod normal la ce valoare ar trebui sa se ridice acest fond de reparatii? va multumesc anticipat.
Valoarea fondului de reparatii, cotele si frecventa lor pe liste este decisa in comitetul executiv.

Fondul de reparatii trebuie sa fie inscris intr-un registru al fondului. Banii din acest fond se utilizeaza pentru efectuarea de lucrari de intretinere si reparatii din bloc.
Uneori aceste cheltuieli cu reparatiile depasesc valoarea fondului si in acest caz restul de bani se repartizeaza pe liste.

Mai exista situatia nefericita cand asociatia este plina de restante si din fondul de reparatii administratorul se imprumuta pentru plata facturilor, alaturi de fondul de rulment si incasarile curente, pe o perioada nedefinita, pana cand sunt platite restantele.

Plata facturilor este prioritara, ca sa nu ramana locatarii fara utilitati.

Totusi e bine sa intrebati administratorul despre soarta fondului de reparatii.
buna ziua. la parintii mei in bloc presedintele impreuna cu comitetrul au hotarat sa nu mai faca adunari generale. spun ei ca se face tiganie, ca e mahala. ei hotarasc ce se cheltuieli se fac in bloc si, cand e ceva consistent se cere oamenilor semnatura spunandu-se ca e pentru luarea la cunostiinta, iar oamenii semneaza fara sa se uite si pe urma spun ca au fost fraieriti si cam atat. e nborm,al sa nu se mai faca adunarile si sa se mearga doar pe aceste hotarari ale lor, cu semnaturile de care va spuneam? si inca ceva. la sfarsitul anului presedintele, administratorul si cei din comitet si-au acordat prime. este legal? avand in vedere ca nu este o firma care sa aiba venit si ca nici nu au cerut acordul cuiva. va multumesc anticipat
Pai nu prea e in ordine, desi, ca sa fiu sincera, cam asta este adevarul. AG se transforma in "balamuc", toata lumea vorbeste si nu asculta nimeni pe nimeni...daramite sa se mai ia si hotarari.

E un mod de abordare si acesta, cu semnaturi pe tabel. Pai nu e de vina cine cere semnatura, de vina e cine semneaza fara sa stie despre ce e vorba.

Primele sunt legale. Totul e ca ele sa se incadreze intr-o anvelopa salariala votata in AG.
Acestea nu sunt legate de faptul ca asociatia nu e firma, ci de anvelopa salariala si de munca pe care o fac acei oameni in asociatie.
Deci, daca AG nu s-a intrunit si nici semnaturi nu s-au luat pt acele prime, acestea nu ar fi trebuit sa existe. Ce nu inteleg eu e cum se pot lua prime din banii locatarilor. Doar acesti angajati nu fac nimic in plus fata de treaba pt care sunt platiti. Si ceea ce fac, de fapt, baga pe gatul locatarilor. Eu stiu ca primele se dau pt ceva facut in plus sau pt ceva mai deosebit. Si cum poate sa ia prima si Comitetul? Acesta chiar nu face nimic decat sa aprobe ceea ce cere presedintele sau administratorul. Vad ca a devenit o afacere sa fii presedinte de bloc, in conditiile in care mai multa treaba face administratorul. Eu sunt presedinte la mine la bloc si fac doar f putine lucruri, motiv pt care nici nu am solicitat sa fiu platita. Si la f multe asociatii presedintele nu este platit, tocmai pt ca nu face mare lucru. Inca ceva, presedinta de la blocul parintilor mei a spus ca a depus dosar la primarie pt reabilitare termica, a dat si un nr de recipisa, dar cand am verificat pe site-ul primariei lista cu dosare depuse nu apare si blocul acesta. Si evident, nici pe lista separata cu dosare acceptate. Minte? Ca alta explicatie nu poate fi. Treaba pe care o face este total pe langa necesitatile blocului. A pus o usa nou la intrarea in bloc, despre care spune ca e de termopan, dar nu pare sa fie, si care e mai proasta decat cea veche. Si fff urata. S-a apucat sa schimbe cutiile de scrisori, pt ca nu ii mai placeau cele vechi. Dar cand parintii mei, care stau la ultimul etaj, au solicitat, inainte de schimbarea usii si a cutiilor, repararea terasei blocului, s-a spus ca nu sunt bani. Ce se poate face in aceste conditii? Presedintele ia prima de sarbatori, dar nici macar treaba nu si-o face, ba mai si minte si impune niste lucrari nenecesare refuzand pe cele necesare (dar care nu o intereseaza, ea stand la et 2).

Alte discuții în legătură

Administratora a cheltuit banii din fondul de reparatii androidu androidu Buna seara. Am cerut scris , in calitate de locatar al blocului, catre administratora sa mi dea un raport, cu situatia de la fondul de reparatii de pe un an ... (vezi toată discuția)
Penalizari pentru intarzieri de plata!! eX3nna eX3nna Buna ziua, Incepand din luna iunie 2015, administratora blocului ne-a impus o taxa lunara de 100 lei pt a reface terasa. Aceasta nu era in baza niciunui ... (vezi toată discuția)
Acte necesare la predarea gestiunii de la un administrator la altul vivi23ro vivi23ro sotul meu a fost ales administrator desi nu are atestarea obligatorie, s a oferit sa faca gratis calculele, deci fara contract si fara plata blocul fiind numai ... (vezi toată discuția)